Egészség

5 fűszernövény, amit tartanod kell otthon!

Az egészhez nem kell más, mint balkonládák, egy kevés föld, palánták (vagy magok) és persze rendszeres gondozás. 

A különböző fűszernövények otthontermesztése egyre nagyobb trend, ennek apropóján mutatom meg, szerintem melyek azok a növények, amiket mindenképp érdemes otthon tartanotok.

MENTA

Nincs is frissítőbb ital nyáron az isteni mentás limonádénál, amihez nem kell más, mint egy szál menta, savas hideg víz és egy citrom karika. A menta maga az egészségre is kedvező hatással van, ugyanis csökkenti a gyomorégést és a hányingert, de görcsoldásra is használható. A növény gondozása nem igényel különösebb figyelmet, csak arra figyeljünk, hogy kétnaponta locsoljuk meg, télen pedig hozzuk be, vágjuk le tövig (szárítsuk meg a leveleket, teaként, fűszerként is jól jöhet majd!) és tavaszig tartsuk hűvös helyen. Ahogy megérkezik a meleg, újult erővel fog ismét nyílni!

CITROMFŰ

A citromfű sem túl igényes növény, így gondatlanabb emberek balkonkertjében is jól eléldegél. Termése ezerképpen használható, én például estére ajánlom a citromfüves teát, mivel nyugtató hatással van a szervezetre, és az emésztésre is kedvezően hat, elmulasztja a puffadást és támogatja a máj munkáját is.

ROZMARING

A másik kedvencem a rozmaring. Lehet tenni frissítő limonádéba, de fűszerként is gyakran használom főleg szószokhoz és halakhoz.Az egészségre gyakorolt pozitív hatásai közé tartozik a vérkeringés fokozása és az emésztés segítése. Ezenkívül fejfájás ellen is szokták fogyasztani. A mentához hasonlóan locsolást igényel, és ugyanúgy lehet teleltetni is. Hatalmas bokorrá tud fejlődni, szóval mindenképp hagyjunk mellette helyet az ültetésnél.

KAKUKKFŰ

A rozmaringhoz hasonlóan jól lehet vele fűszerezni mártásokat, levest, halat, húst és különböző belsőségekből készült ételeket is. Szintén nagy helyigényű növény, erre figyeljünk az ültetéskor! Viszont az egészségre gyakorolt hatása mellett sem lehet elmenni szó nélkül: nagyon jó köhögéscsillapító, légúttisztító és fertőtlenítő hatású gyógynövény.

LEVENDULA

A levendula szereti a mély cserepet, és a rendszeres locsolást, ám nem garantált, hogy jól viseli majd a balkonkerti életet. Nálam eddig jól vizsgázott, ezért is merem javasolni, illetve teszteltem, és ténylegesen úgy találom, jól lehet védekezni vele a szúnyogok ellen is! Felhasználásának ezer módját ismerjük (itt mutattunk is ezek közül sokat), de például a teája isteni, és nyugtató, görcsoldó hatással bír. Érdemes szedni a levendulaszüreten, a virágából kis zsákokat csinálni, és berakni a szekrénybe, ez távol tartja a molyokat és elősegíti a nyugodt alvást is. Ha pedig marad még otthon levendula, az ételbe is ajánljuk, például így!

Ajánljuk még:

ZÖLDEBB OTTHON, FELEDÉKENYEKNEK: 7 DÍSZNÖVÉNY, AMIT SZINTE LEHETETLEN ELPUSZTÍTANI
KERTI KUDARCOK, AVAGY A JÓISTEN MENTSEN MEG A VAKONDTÓL!
GÖNCI BARACK. SZATMÁRI SZILVA. ÉS A TÖBBIEK? – MILYEN GYÜMÖLCSÖT HONNAN ÉRDEMES BESZEREZNI?