A bogyós gyümölcsök legnagyobb polihisztora: a tőzegáfonya

Egészség

A bogyós gyümölcsök legnagyobb polihisztora: a tőzegáfonya

Ki gondolta volna, hogy a mocsarak, lápok közelében növő, első látásra talán jelentéktelennek tűnő növény nemcsak a medvék kedvenc eledele, hanem az egyik legjobb alapanyag, amellyel szervezetünket táplálhatjuk? Bevallom őszintén, én nem, pedig a tőzegáfonyát mindenkinek ismernie és fogyasztania kellene!

A tőzegáfonya helyes magyar neve észak-amerikai nagytermésű áfonya, melynek levele örökzöld, virága halvány rózsaszín. Látszólag nincs benne semmi különleges, termése azonban olyan láthatatlan képességeket rejt, hogy érdemes beszélni róla.

A tőzegáfonya latin neve Vaccinium macrocarpon, de én csak szupernövénynek fogom nevezni.

Az Észak-Amerikában őshonos szupernövénnyel a 17. század elején találkoztak először az első európai telepesek, de a benne rejlő erő egészen az 1990-es évekig ismeretlen volt Magyarországon. Pedig ez az egyik legpraktikusabb gyümölcs, amit ember valaha látott: vérbeli polihisztorként baktériumokat pusztít, szív- és érrendszert támogat, a szervezet sejtjeinek öregedését gátolja, és még a fogyásban is segít.

Régen ezeket a fanyar ízű, vörös bogyókat összegyűjtötték, majd speciális masszát készítettek belőle, hogy sebeket, duzzanatokat kezeljenek vele. Körülbelül most érkezett el az a pillanat, hogy azt gondolod, ennél többet egy növény már nem adhat, de itt a ráadás: hamar rájöttek arra, hogy a tőzegáfonya skorbut ellen is hatásos, hiszen C-vitaminban és ásványi anyagokban is gazdag.

Fotó: Unsplash / K8 

1920 körül már odáig jutott a tudomány, hogy megállapították, a tőzegáfonya húgyúti rendszerek fertőtlenítésére is használható, hiszen meggátolja a baktériumok elszaporodását. Rájöttek ugyanis, hogy a szupernövényt fogyasztó emberek vizelete savasabb, hiszen fogyasztásával hippursav termelődik – ez pedig egy erős antibakteriális szer.

A gyümölcsben megtalálható mannóz is közrejátszik a felfázásos betegségek kivédésében: ez akadályozza meg azt, hogy a baktériumok megtapadjanak a húgyhólyag falán, így elérve azt, hogy azok a vizelettel könnyen távozhassanak. (A nőknél a húgyúti bakteriális fertőzéseket legtöbbször az E. coli baktérium elszaporodása okozza, a tőzegáfonya ennek megtapadását gátolja a húgyúti nyálkahártyán. A kórokozót tehát nem pusztítja el, de elősegíti annak eltávolítását.) Fontos tudni azonban, hogy a növény csak a megelőzésben hatékony, súlyos esetekben nem helyettesíti az antibiotikumos kezelést!   

Fotó: Pexels / Mike Knibbs 

A tőzegáfonya sok A-, C-vitamint, vasat, magnéziumot, kalciumot, cinket, foszfort és ként tartalmaz,

az egyik legjobb antioxidáns, amely tisztítja az ereket, védi a szív-és érrendszert.

A magas antioxidáns-tartalma miatt a sejteket védi a károsodástól, a vértisztító hatása miatt pedig a bőr szépségét is segít megőrizni. Az már csak hab a tortán, hogy – mint korábban említettem – a fogyásban is segíthet: az élelmi rostban bővelkedő, alacsony kalóriatartalmú tőzegáfonya könnyen okoz teltségérzetet, ezzel segíti a zsírégetés folyamatát.

Fotó: Pexels / Daria Andrievskaya

A szupernövény hatóanyagait tabletta, por, kapszula, szárított vagy fagyasztott formában is fogyaszthatjuk; akár önmagában, teával, vagy koncentrátumként elkészítve.

Ajánljuk még:

Elmerülnél a gyógylikőrkészítés boszorkánykamrájában? Megértem: én is ezt tettem!

A kolostorok kertjeiben jószagú füvek, gyógyító növények és konyhakerti alapanyagok teremnek, ezekből válogatták össze egykor a hozzáértők nagy gondossággal a megfelelő példányokat likőrjeikhez. A gyógynövények egy része keserű anyagokat tartalmaz, amelyek segítik az emésztést. Tehát két legyet üthetünk velük egy csapásra: a gyógynövényes likőrök gyógyszerek és élvezeti cikkek egyben – természetesen mértékkel fogyasztva.