Ehető konyhai hulladékok – 7 ötlet, hogy ne kerüljenek a kukába a héjak, szárak, levelek
Olvasási idő: 3 perc

Ehető konyhai hulladékok – 7 ötlet, hogy ne kerüljenek a kukába a héjak, szárak, levelek

Ételeink elkészítése során rengeteg olyan ehető növényi rész végzi a szemetesben (vagy jobb esetben a komposztban), amit nyugodt szívvel felhasználhatnánk étkezési célokra is. Egy kis továbbgondolás, egy kis kreatív konyhaművészet, és máris a no waste főzés izgalmas világában találhatjuk magunkat.

Néhány lehetőségről már korábban is írtunk: sorra vettük a száraz kenyér felhasználását a bundáskenyértől a kenyérpudingon át egészen a házi zsemlemorzsáig, megnéztük, mi mindenre alkalmas a burgonyahéj, és hogyan lesz a maradék húslevesből aszpikos szalámi vagy ízletes fokhagymamártás. Ezúttal azonban foglalkozzunk azokkal az újságpapírba gyűjtött, lehámozott részekkel, amelyekre eddig csak szemétként gondoltunk!

Leves

A zöldségek héjából (alapos tisztítás után) kiváló leves alaplevet főzhetünk. A folyadékot pedig fagyaszthatjuk, dunsztolhatjuk vagy csak hűtőbe tehetjük, és a következő hétvégén felhasználhatjuk szinte bármilyen gyors leves, mártás vagy püré elkészítéséhez.

Fotó: 123RF 

A héjas alaplevekből készülhetnek a legjobb carbonara- vagy tejszínes-gombás tésztaszószok, és ha esetleg maradt egy kevés főtt hús, akkor elővehetjük a házi aszpikos szalámi receptjét is.

Krém

A jól megmosott répa, a zeller, de akár a cékla héját is megfőzhetjük sós vízben, és vajjal, fűszerekkel, tejszínnel, tejföllel vagy túróval összeturmixolva krémes köretet készíthetünk belőlük sült húsok vagy grillezett halak mellé.

The cook hands with a knife peel the carrots on kitchen cutting
Fotó: 123RF 

Értékes levelek

Szegény levelek a leginkább mellőzöttek. Pedig, ha tudnád, mennyi lehetőséget rejtenek magukban! Írtunk már a karalábélevél-mártásról, a reteklevél pestóról, a sárgarépalevél-teáról és a szárított vöröshagymalevélről is. De vajon mit tudunk a karfiol leveléről? Például azt, hogy nemcsak ehető, hanem kifejezetten finom is! Több kultúrában is hagyománya van az intenzíven fűszerezett majd roston megsütött karfiol torzsának és -levélnek. Mi rendszeresen fogyasztjuk más zöldségekkel együtt sütve.

Fűszersó

Állítólag Skóciából származik a híres krumplisó receptje is: ehhez körülbelül 50-60 Celsius-fokos sütőben három órán keresztül szárítják a lehámozott (és megtisztított) burgonyahéjat. Mikor elkészült és kihűlt, sóval összeturmixolják, és kiváló fűszersó lesz belőle: húsok, zöldségek és köretek ízesítéséhez is felhasználható.

Fotó: 123RF 

Kuglóf

Nem vagyok híve a gyümölcshéjak eltávolításának, de egyre több helyen látom, hogy az almát, körtét is pucolva eszik. Ha már így alakult, a héját még véletlenül sem szabad kidobni! A felkockázott és kiszárított gyümölcshéjakból kiváló tea készülhet, és később akár kuglófba, pitébe is belesüthetjük őket. A maradék bodza kuglófba keverésére itt találtok példát, számos más élelmiszerrel is hasonlóan járhatunk el. A körtehéjas pite kiváló egy kevés csokoládésodóval, az almahéjas kuglófhoz a vanília és a fahéj passzol leginkább.

Ecet

Az almacsutkának is megvan a legjobb helye: legyen belőle házi almaecet! Az almaecet elkészítése nem nagy ördöngösség, kezdők is bátran vállalkozhatnak rá! Felhasználása sokrétű: a szépítkezéstől kezdve a fogyókúrán és a méregtelenítésen át egészen az immunrendszer erősítéséig számtalan esetben alkalmazhatjuk.

Fotó: 123RF 

Extrém befőzés

A dinnye héját sem kell kidobnunk: egyre nagyobb divatja van a dinnyehéj-savanyúságnak. Ráadásul az igazi ínyenceknek még egy különleges recepttel is kedveskedtünk, ezt megtaláljátok extrém befőzőreceptjeink válogatásában. Ugyanígy kincset ér a kezelésmentes citromok és narancsok héja is: savanyítani is lehet őket, de akár kandírozhatjuk vagy száríthatjuk is a megmaradt darabokat. Lereszelve és kiszárítva kiváló süteményízesítő és citrusfűszer készíthető belőle, a savanyított héjak pedig mártások, ételkülönlegességek ízvilágát dobják fel egy kis extrával.

Fotó: 123RF 

A fentiekből egyértelműen kitűnik, hogy szinte nincs olyan főzés során lehullott rész, amit ne használhatnánk fel.

Érdemes a konyhai hulladékok újragondolását beépíteni mindennapi rutinunkba, mert nemcsak a környezetünket tehermentesíthetjük, hanem a családi kasszát is:

több pénzt spórolhatunk meg az átgondolt főzéssel, mint azt elsőre gondolnánk.

Dry orange peels on wooden table, closeup
Fotó: 123RF 

Ha további ötletek érdekelnek a maradékmentő és pénztárcabarát megoldásokból, akkor itt találtok még néhányat, itt pedig jó sok tippet a hulladékmentes befőzéshez.

Nyitókép: 123RF

Kapcsolódó tartalom
Felmelegítve még jobb: ételek, amiket megéri érlelni
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka | 2025. január 07

Felmelegítve még jobb: ételek, amiket megéri érlelni

Felmelegítve csak a káposzta jó – tartja a mondás, de talán ideje ezt megcáfolnunk. Akad ugyanis bőven olyan étel a hazai konyhában, amely másnap nemcsak, hogy ugyanolyan finom, de adott esetben még finomabb is, mint frissen fogyasztva. Hogy melyek ezek a fogások, és melyiknél mire kell figyelnünk? Már mutatjuk is!