Egészség

Gyümölcsből nemcsak szörp és pálinka, de finom és egészséges ecet is készíthető. Mutatjuk, hogyan!

„Ha valakit ecettel vagy pálinkával nem lehet meggyógyítani, annak már ácsolják a keresztet!” – tartja a mondás Göcsejben, talán nem is valótlanul. Azonban míg a pálinka gyógyító hatásairól szinte bárhol hallhatunk, az ecet hasonló érdemei méltatlanul az ismeretlen homályába vesztek. Talán persze ez sem ok nélkül, mivel a legtöbb bolt polcán található „ecetnek” sajnos köze sincsen a régiségben mindenhol általánosan ismert és használt ecetekhez… A legismertebb alternatívát talán az almaecet jelenti, azonban az esetek többségében ez sem több, mint az ipari almalé előállításának egyik mellékterméke. Kétségbeesésre azonban semmi ok, teremtő szándék és érett gyümölcs birtokában akár otthon is bárki elkészítheti saját ecetét!

A legfontosabb, hogy mint a pálinka esetében, úgy ecetkészítésre is kizárólag egészséges, érett gyümölcsöket használjunk! A romlott, penészes, piszkos gyümölcsök nem kívánt erjedési folyamatokat okozhatnak, amik eredményeként akár az egész ecetet ki kell majd önteni.

Ha sikerült kellő mennyiségű tiszta, teljesen érett gyümölcsöt összeszedni, neki is állhatunk az ecet elkészítésének! Ennek első lépéseként megfelelő edényt kell választani! Ne használjunk fém, mázas vagy zománcos edényt, mivel ezek az ecetesedés során az ecetsavval reakcióba léphetnek, ami szintén az ecet romlásához vezethet. Otthoni környezetben erre a célra a legjobb, ha egy nagyobb befőttes (dunsztos) üveget használunk, amit ráadásul könnyen be is tudunk szerezni. Haladó ecetkészítők akár kisebb fahordókban is nekiállhatnak az ecetkészítésnek, ami a hordó fájától függően különböző aromákkal, színnel is gazdagíthatja a kész ecetünket. Bármilyen edényt is választunk, mindenképp mossuk teljesen tisztára!

Ha teljesen klasszikus, jellegzetesen erős ízű és illatú ecetet szeretnénk készíteni, a gyümölcsből elsőként gyümölcsbort kell készíteni. Ez a lépés ugyan egyes technikák szerint kihagyható, azonban ilyen esetben csak jóval gyöngébb ecetet tudunk készíteni – átlagos otthoni körülmények között ez azonban jóval könnyebben kivitelezhető.

Akár gyümölcsborral, akár egyből gyümölccsel vagy gyümölcslével dolgozunk, elsőként a tisztára mosott edénybe kell beleöntenünk az alapanyagot. Ha korábbi ecetkészítési folyamatokból sikerült eltenni anyaecetet vagy ecetágyat, az ecetesedés felgyorsítása érdekében adjunk hozzá egy keveset a borhoz vagy a tiszta gyümölcslével felöntött gyümölcságyhoz.

Az ecetesedés természetes módon is beindul, azonban ez esetben jóval hosszabb időre van szükség a kész ecet elkészüléséig.

Anyaecetet akár boltban is vásárolhatunk, de sokkal jobb és tisztább eceteket készíthetünk, ha bolti helyett esetleg olyan társunktól kérünk valódi alapanyagot, aki már régebb óta készít saját eceteket.

Természetesen fontos, hogy az ecetágy vagy az anyaecet a miénkkel azonos gyümölcsecetekből származzon, azaz almához lehetőleg alma, körtéhez körte ecetágyat használjunk! Ha egy fajon belül többféle gyümölcsfajtával is dolgozunk, úgy ezek esetében sem érdemes az ecetágyakat keverni!

Az üveget ne töltsük tele, hogy az erjedési folyamatok során keletkező hab és uszadékok ne okozzanak gondot. Az edény tetejét vászonnal zárjuk le, hogy a különféle gőzök és gázok távozni tudjanak, ugyanakkor semmiféle szennyeződés ne kerülhessen az anyagba!

Az üveget ezt követően tegyük meleg helyre, ahol akár heteken keresztül nem tud 20-25 Celsius fok alá hűlni. A forrás megindulását követően a kotyvalék tetején egyre vastagodó réteg alakul ki, ami az idő előrehaladtával, az ecetesedés végeztével szépen le fog süllyedni az üveg aljára. Ezt a réteget nevezzük ecetágynak, amit aztán a következő ecetek készítésekor is fel tudunk majd használni!

Az ecetesedési folyamat kezdetén jellegzetes ragasztószagot fogunk érezni, ami folyamatosan gyöngül,

majd megszűnik, s helyét egyre inkább átveszi a kész ecet kellemes, gyümölcsönként eltérő illata. Ecetágy vagy anyaecet használata esetén három-négy hét után már akár el is készülhet az ecetünk!

Mikor a folyadék már teljesen jó illatú, és az ecetágy is az edény aljára süllyedt, megkóstolhatjuk az ecetet. Ha nem érezzük elég erősnek, újabb adag bor vagy gyümölcs hozzáadásával ismét forrásnak indíthatjuk az anyagunkat, az elkészülte azonban további heteket vehet igénybe!

Utolsó lépésként szűrjük le az ecetet! A szűrést legegyszerűbben egy gézlappal is elvégezhetjük, ha azonban teljesen víztiszta folyadékot szeretnénk, szűrőlapokat, vagy akár kávéfilterhez használt szűrőt is használhatunk. A leszűrt ecetet tiszta, jól záródó üvegekbe töltsük.

Ha gyógynövényes ecetet szeretnénk készíteni, úgy a szűrést követően különféle gyógynövényeket is adhatunk az ecethez, amiket további egy-két hétig áztassunk benne. Ezt követően ismételten szükség lehet az ecet szűrésére, de nagyon jól nézhet ki, amennyiben a kész ecethez egy szál gyógynövényt is az üvegbe teszünk!

Az ecetek eltarthatóságát pasztörizálással, melegítéssel és dunsztolással sokszorosára növelhetjük!

Az eceteket salátákhoz, bab vagy lencse alapú ételekhez, de akár húsok mellé is fogyaszthatjuk. Gyógyászati célból akár önmagában, kicsi kanállal is magunkhoz vehetjük. Az almaecet étkezést követő fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet, rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megszűnéséhez. Amennyiben az ecetet vízzel hígítjuk, kifejezetten frissítő italt is készíthetünk belőle!

Ajánljuk még:

8 érv, ami meggyőzhet, hogy legyere a cukorról – ha diétázol, ha nem

Azt hiszem, az ünnepek alatt jutott belőle bőven, talán sokan vannak, akik elő sem merik venni a mérleget… De egy közhelyet segítségül hívva mondhatjuk: szép volt, jó volt, elég volt! Térjünk vissza a kiegyensúlyozott étrendhez, és nézzük meg, miért is jó nekünk, ha mihamarabb elhagyjuk a cukrot!

 

 

Már követem az oldalt

X