Pszicho

Nehéz idők bátor embereket szülnek – Józan paraszti ésszel a koronavírus-helyzetről

Koronavírus. Míg néhány hónappal ezelőtt a legtöbb ember hírből sem hallott róla, ma akarva-akaratlanul meghatározza mindennapjainkat. Míg kezdetben, a tőlünk valószínűtlenül távolinak tűnő Kínában egyre nagyobb problémát okozó járvánnyal csak kevesek foglalkoztak, néhány röpke hét alatt hirtelen testközelbe került, úrrá lett mindennapjainkon. A korábban megszokott életünk fenekestül fordult fel, ráadásul senki nem tudja, meddig tart ez az egész, kit és hogyan érint a betegség – érint-e egyáltalán? Érinti-e családomat, barátaimat, ismerőseimet? Tehetünk-e bármit, vagy megírt sorsunk van a világon? A helyzet s a feladat kétségkívül embertpróbáló, de tudjuk jól: a nehéz idők erős és bátor embereket szülnek. A bátorság azonban nem azt jelenti, hogy nincsen bennünk félelem. Csak azt, nem hagyjuk, hogy az megbénítson bennünket.

A legfontosabb most, hogy ne essünk pánikba! A rettegés és a félelem híresen rossz tanácsadók, a mostanihoz hasonló, kiélezett helyzetben higgadt döntésekre van szükség. A közeljövő ma még nem ismert kihívásait sokkal könnyebben és hatékonyabban teljesíthetjük sikerrel, ha mindennapjainkat nem a félelem, hanem a józan ész diktálta tetteink és reakcióink vezetik. Bár sokszor rendkívül nehéz, a félelemtől éppúgy meg lehet szabadulni, mint valami függőségtől.

Életünk során nagy eséllyel mindannyian éltünk már át olyan helyzetet, amikor a félelem és a szorongás torokszorító érzéssel töltött el bennünket. Testünk pontosan és kertelés nélkül jelez, érdemes rá odafigyelni! A szorongás és a félelem által kiváltott érzések állandósulása előbb-utóbb további, a torok és a tüdő megbetegedéseit jelző tünetekhez, a szervezet védekezőképességének gyöngüléséhez is vezethet. A mostani vírus is sokkal nagyobb eséllyel okoz komolyabb megbetegedéseket egy, már legyengült immunrendszerrel bíró emberben, mint azoknál, akik szervezete felkészülten tudja visszaverni a támadásokat.

A félelem alapvető okaként mást szoktak megjelölni férfiak és nők esetében.

Míg a férfiak alapvetően birtokféltők, a nők a fészket féltik. A „birtok” ez esetben jelenti mindazt, ami a család fennmaradásához szükséges: ház, lakás, jövedelem, tényleges földbirtok, autó, munkahely stb. A „fészek” inkább a szűkebb családot jelenti: házastárs, (nagy)szülők, gyermekek, egészség, étel-ital stb. Mondhatja tehát bárki, hogy nem fél a vírustól, de ha annak bármilyen következménye szorongással tölti el, máris megágyazott a félelemalapú tüneteknek.

Kiemelten és elengedhetetlenül fontos tehát, hogy a szorongást és a félelmet uraljuk! Akkor és annak ellenére is, ha még a csapból is a félelemnek megágyazó hírek folynak… De mit is kezdjünk az (esetenként teljességgel érthetően bennünk megjelenő) félelmekkel, szorongással?

Először is ne szégyelljünk beszélni róluk! Ha egy gyermek fél este a sötétben, de meg tudja fogalmazni, és egészen pontosan el is tudja mondani, hogy mitől tart, akkor az a kimondott valami máris kevésbé lesz félelmetes, mint a kizárólag benne létező magányos gondolat! Beszéljünk a félelemről, hogy megszabaduljunk tőle! Igen, még mi, férfiak is...

A szorongást oldani és űzni képes bármi, amiről úgy érezzük, hogy általa védve vagyunk az adott helyzettől. Legyen az illóolaj, maszk, kézfertőtlenítő szappan, karantén, akármi. Bármi, ami megnyugtat!

Ne menjünk szembe a realitásokkal, de maxoljuk ki a placebót is!

Szorongás és félelem nélkül sokkal könnyebben hozhatunk jó döntéseket!

Figyeljünk önmagunkra! A negatív hírek és vélemények mantrázása helyett igyekezzünk pozitív gondolatokat közvetíteni magunk és mások számára! A következő napok és hetek várhatóan újabb és újabb, szigorú és szokatlan helyzetet hoznak számunkra. Keressük meg az ezekben rejlő lehetőségeket, próbáljuk meg mindenből kihozni a legjobbat!

A gulágot megjárt öregek közül többen is arról számoltak be, hogy életben maradásukat nem kis mértékben azon örömolimpiáknak köszönhetik, melyek során esténként azon versenyeztek, ki tud több aznapi örömöt felsorolni! Az igazi bajnokok 10-nél is többet tudtak felsorolni! Rendezzünk mi is öröm-olimpiákat! Nekünk mennyi öröm jut esténként eszünkbe?

A Jóisten nem teremtett rosszat, minden a javunkra válik, még ha éppen nem is látjuk értelmét. Semmi nem az ellenségünk, még akkor sem, ha az adott pillanatban kellemetlen, mint a keserű, de gyógyulást segítő gyógyszer. Dualitásban élünk, mindent „jó” vagy „rossz” címkével illetünk, azonban éppen ideje volna ezen felülemelkedni. A józan paraszti ész és a végtelen egyszerűségre való törekvés sokat segít ebben!

Nyitókép: Fortepan/Csontos Péter

További cikkek a témában:

MIÉRT ENGEDTE MEG ISTEN A KORONAVÍRUST?

ÁLLJ MEG A TÜKÖR ELŐTT, ÉS NÉZZ MAGADDAL FARKASSZEMET – RENDHAGYÓ ÉLETMÓD TANÁCSADÁS, ŐSEINK NYOMÁN

A TANÁROK NAPI 12 ÓRÁT DOLGOZNAK, MINDENKINEK NEHÉZ – EGY ISKOLAVEZETŐ TAPASZTALATA AZ ONLINE OKTATÁSRÓL

 

 

Már követem az oldalt

X