Pszicho

10 tipp a téli depresszió ellen – a szakember javaslata

A téli depresszió ma Magyarországon az egyik legelterjedtebb szezonális betegség: egy olyan állapot, amely október végétől egészen február végéig kitart, és a lakosság körülbelül 15 százalékát érinti. Pánikra azonban semmi ok, a szakértő szerint a megoldás végtelenül egyszerű: örömet kell lelni az apró dolgokban. Na de hogyan?!

Szalma Ibolya, a Dél-Alföld egyik legismertebb és legelismertebb pszichológusa szerint a téli depresszió megjelenése rendkívül sok mindentől függ. Közrejátszhat az egyén anyagi helyzete, családi állapota, munkaviszonya és munkakörülményei is. Aktuális élethelyzetünk pedig meghatározza azt, mennyire vagyunk erősek lelkileg és szellemileg, milyen a kedélyállapotunk, a világhoz való viszonyulásunk. 

Akár a magánéletünkben rosszul alakul valami, akár a munkakörülményeink változnak meg, télen hajlamosak vagyunk könnyebben befogadni a negatív energiákat. Ennek legfőbb oka a napos órák számának csökkenése, a napfény hiánya – ez magyarázza azt, hogy a mediterrán térségben miért (szinte) ismeretlen ez a betegség, s miért olyan jól ismert az északi térségben...

A szezonális depresszió tünete lehet a rosszkedv, fáradékonyság, étvágytalanság, feszültség, békétlenség, félelem, a megnövekedett alvásigény és a szexuális vágy csökkenése is.

Ebből az állapotból, csak és kizárólag mi magunk vagyunk képesek kihúzni önmagunkat. Természetesen, ha mellettünk áll egy társ, esetleg ott szaladgálnak a gyerekek, akkor egy fokkal könnyebb dolgunk van. Egyrészt mert utánuk nyúlhatunk és kapaszkodhatunk a szeretetükbe, másrészt azért, mert keretet adnak a mindennapjainkhoz. Abban az esetben, ha egyedülállóak vagyunk – kortól, nemtől függetlenül – egy kicsit nehezebb a helyzet, ám nem kilátástalan. 

Mit tehetünk, ha huzamosabb ideje rosszabb kedvvel ébredünk reggelente? A pszichológus az alábbiakat javasolja:

  • Az első és legfontosabb, hogy töltsünk minél több időt a szabadban, akkor is, ha süt a nap és akkor is, ha épp esik a hó, ha pedig a szürke és borongós esőfelhők áztatnak bennünket, még véletlenül se gubózzunk be, inkább várjuk meg, míg elcsendesedik a vihar, majd sétáljunk egyet a friss, tisztára mosott levegőn.
  • Igyekezzünk a munkahelyen töltött időből is néhány hosszabb percet a tiszta levegőn és a természetes fényben tölteni. Ne tántorítson el bennünket a hideg, egy meleg kávét és egy forró teát is bátran felhörpinthetünk az erre megfelelő helyen; egy teraszon, egy erkélyen, ha a munkahelyünk ezt lehetővé teszi!
  • Ha mindezt sikerül pozitív energiákat hordozó kollégák társaságában tenni, még egy lépéssel közelebb járunk a megoldáshoz! 
  • Mindenképp sportoljunk. A futás kiváló, ami a feszültség levezetését illeti, sőt endorfint szabadít fel, de ha esetleg ebben a mozgásformában annyira nem vagyunk jártasak, akkor keressünk olyan tornagyakorlatokat, amelyeket kényelmesen, különösebb eszközigény nélkül elvégezhetünk akár a nappalinkban is. Ebből idővel válhat szülő-gyerek vagy akár egy jó kis családi program is, amely színesebbé teheti a hétköznapokat.
  • Keressük meg a belső békét. Higgyük el, hogy létezik bennünk, és keressük! Jógázzunk, meditáljunk, végezzünk különböző relaxációs gyakorlatokat. Kérjünk ehhez segítséget akár telefonon, akár online olyan szakértőktől, akik ezzel foglalkoznak!
  • Fogyasszunk sok-sok zöldséget és gyümölcsöt. Leljük meg a táplálkozásban az örömet, bűnözzünk is néha bátran!
  • Együnk meg naponta egy kis kocka csokoládét.
  • Ne sajnáljuk a pénzt, ha lehetőségünk van rá, jelentkezzünk be egy masszázsra. A szórakozásra és kikapcsolódásra szánt összeg egy részét most költsük az egészségünkre!
  • Hallgassunk jó zenét, akár mozgás, sütés-főzés, takarítás vagy játék közben. A zene képes felszabadítani bennünk a felgyülemlett stresszt, és egy bizonyos idő után az agy kikapcsolására is alkalmas.
  • És végezetül, de nem utolsósorban még véletlenül se hanyagoljuk el a nemi életünket!

Mindezek alkalmazásával elkerülhető a rossz közérzet, kizárhatók a negatív gondolatok és mérsékelhető a téli depresszió, szakember és gyógyszeres kezelés alkalmazása nélkül.

VISZONT: ez a cikk nem a krónikus depresszióról szólt! Amennyiben tüneteink kimerítik a klinikai depresszió fogalmát, mindenképpen szakember (orvos, pszichológus) felkeresését javasoljuk! 

Nyitókép: Joshua Rawson-Harris / Unsplash

Ajánljuk még:

„EGY BUBORÉKBAN VAGY, AHOL LEGYŐZ VALAMI LÁTHATATLAN” – EGY DEPRESSZIÓS OLVASÓNK MINDENNAPI TAPASZTALATAI
„ELFÁRADT A LELKEM” – A DEPRESSZIÓ PUSZTÍTÓ LEHET, DE NEM VAGYUNK FEGYVERTELENEK
ÉN NEM ISMEREK OLYAN NŐT, AKI MOSOLYOGVA SÉTÁLT ÁT A KLIMAXON – SZENVEDÜNK, EZ NEM TITOK