Az ehető virágok köre több élelmiszerbiztonsági kérdést is felvet. Az első, és a legfontosabb, hogy
virágboltban nem veszünk virágot étkezési célra. Ott dísznövényeket árulnak.
Ezeket nézegethetjük, de nem esszük meg. Esküvői tortára dísznek sem valók, hiszen sokféle vegyi anyagot tartalmaznak. A második fontos szabály: ne dőlj be a világháló minden érdekes ajánlásának! Főként ne álmodozz a világ másik felén készült, imádnivaló fotók csodavirágairól, nem megbízható forrásból származnak.
Ehelyett elégedj meg azzal a bőséges virágkínálattal, amit a hazai flóra nyújt.
Mert vannak bőséggel ehető virágok, a tavaszi ibolyától a novemberi apró krizantémokig egész évben.
Fontos, hogy a virágszedéshez biztos növényismeret szükséges: vannak mérgező és vannak rosszízű növények! A leánder, a hortenzia, a sisakvirág, a gyűszűvirág, a liliomok mérgezők. A muskátli rossz ízű, az orgona legtöbbször keserű. Ha szeretnél elmerülni az ehető virágok világában, ugyanúgy meg kell tanulnod, mint a gombaismeretet.
Tehát megbízható, hiteles forrásra van szükséged. Igaz, hogy vannak már remek applikációk a növények beazonosítására, de először érdemes szakember vezetésével megismerni a virágokat: számos gyógynövényismereti túrát szerveznek országszerte, vegyünk részt egy ilyen tanfolyamon és helyben tegyünk fel kérdéseket, ha valamilyen virágra kíváncsiak vagyunk. A növényhatározó applikációk mellett használjuk bátran az internetet, hiszen sokféle növénygyűjtmény szerepel fent, több fotó segítségével még biztosabban be tudunk azonosítani egy-egy virágot. S ne feledkezzünk meg a klasszikus növényhatározó könyvekről sem!
Május-június a virágokban leggazdagabb időszak, ilyenkor lehet a természetben is gyűjteni! De kerüljük az utak menti, szennyezett területeket.
Viszont be kell tartani az erdőtörvény ide vonatkozó szabályait is! Számos virág védett, természetvédelmi területen a gyűjtés szigorúan tilos!
Emellett etikusan gyűjts: ne csupaszíts le teljesen egyetlen növényt se, ne szedd le az összes levelét, ne tépj le minden virágot. Hagyj a növénynek is életet, hogyha később és jövőre is szedni szeretnél.
Mit lehet május-júniusban gyűjteni? A legnépszerűbbek:
- fehér akác
- fekete bodza
- kakukkfű
- vadárvácska
- kamilla
- százszorszép
- búzavirág
- zsályafélék
Lassan nyílásnak indulnak a kerti virágok is:
- körömvirág
- bársonyvirág
- lángvirág
- szegfű
- rózsa
- levendula
- sarkantyúka
- begónia
- fukszia
- borágó
A cukkini virága, a sásliliom, az árnyékliliom virágai megtölthetőek, hatalmas kelyhek, ők picit később kerülhetnek terítékre.
A kerti virágok esetében különösen kell figyelni a tisztaságra. Csak permetezetlen, tiszta virágokat szedj! Az apró, arasznyinál alacsonyabb virágokat feltétlenül öblítsd le alaposan folyó vízzel, mert földdel szennyeződhetnek. Alaposan vizsgálj meg minden növényt: ha a bodza szárait vastagon borítják fekete pettyek, akkor azt ne szedd le. A rovarrágta virágot is hagyd a helyén, ahogyan a levéltetvekkel ékes rózsákat is.
Ha csak néhány balkonládád van, abban is nevelhetsz ehető virágokat: az árvácska, a százszorszép, a törpe bársonyvirág, a begónia, a törpe dália szépen megélnek benne,
és mindennap juthat az asztalra belőlük. Ebben az esetben is fontos, hogy a növényeidet tisztán és természetesen tartsd. A beszerzett palántáról legkorábban hat hét elmúltával szedhetsz virágot.
Ha nem szeretnél sem szedni, sem termelni, a biopiacokon már több helyen lehet kapni a saláták mellett kis dobozban ehető virágokat, ezenfelül az interneten is rendelhetünk hazai termelőktől, ők már ellenőrizhetőbbek.
Még egy fontos tanács: pollenallergiában szenvedők körültekintéssel közeledjenek a virágok felé!
S íme, a receptjeink: egy gyűjtemény jó boszorkányoknak, szörpök ehető virágokból, fűszeres-virágos kekszek, a cukkini virágának felhasználása, körömvirágos receptek, és még rengeteg más étel és ital, amit ehető virágokból készíthetsz.
Ajánljuk még: