Volt nálunk egy családi kekszrecept. Elbeszélésekből tudom, hogy ezt még az üknagyanyám szakácsnője sütötte egykor Bécsben, a család belvárosi otthonában. A recept azután élte tovább életét: kis aranyfedeles füzet vigyázta a szálkás betűkkel írt titkot. Abban költözött aztán vissza Budapestre, és sütötte ott dédnagyanyám, majd a lányai, hogy aztán magam vigyem tovább a keksz-stafétát: ez a recept lett aztán az alapja az én virágos kekszeimnek.
A varázsa a könnyű elkészíthetőségében, egyszerűségében rejlik. Sokáig eláll – bár ez nem teljesen fedi a valóságot, inkább úgy fogalmaznék: hogy ha elrejtjük, és három hónap múlva elővesszük, akkor is isteni finom ropogtatnivalót fogunk lelni. De legtöbbször megeszik egy hét alatt.
Hozzávalók:
- 230 g liszt
- 1 kiskanál sütőpor
- csipetnyi só
- 150 g vaj
- 100 g cukor
- 1 tojás
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk és fóliába csomagolva legalább egy napon át hideg helyen pihentetjük. Azután lisztezett deszkán 3-4 milliméter vastagra nyújtjuk, a kívánt formákkal kiszúrjuk. A kis tésztadarabokat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt szép világosra sütjük.
Levendulás keksz
A cukor helyett ugyanannyi levendulás cukrot adunk hozzá. Ezt úgy készítjük, hogy 70 gramm cukorhoz adunk 3 gramm szárított levendulavirágot, és kávédarálóban megőröljük. Ezzel a cukorral állítjuk össze a tésztát, amelybe kerülhet még néhány csepp citromlé és kevés reszelt citromhéj is. Az elkészült kekszeket meghintjük ezzel a levendulás cukorral.
Rózsás keksz
Ehhez rózsacukrot készítünk. 100 gramm cukorhoz veszünk egy csészényi rózsaszirmot, kávédarálóban megőröljük, és ezt gyúrjuk a tésztába a sima cukor helyett. Kevés őrölt kardamom kellemes keleties ízvilágot kölcsönöz a kekszeknek.
Kakukkfüves keksz
Az alaptésztához egy evőkanálnyi citromlevet és egy kiskanálnyi, egészen finomra összevágott friss kakukkfüvet teszünk. Ezt a tésztát érdemes két-három napon át pihentetni sütés előtt, hogy a kakukkfű íze kiteljesedjen benne.
Hasonlóképpen készülhet illatos keksz a citromillatú muskátli finomra vágott leveleivel is.
Chilis-répás keksz
Az alaptésztához 50 gramm finomra reszelt sárgarépát és egy mokkáskanálnyi chilipelyhet adunk. Ha túl nedves lenne, még egy kevés liszttel gyúrjuk össze.
Füves-virágos kekszek
A kedvünk szerint ízesített kekszeket a kívánt formákat kiszúrjuk. Minden egyes kekszdarabra egy-egy apró ehető virágot, vagy zöld levélkét helyezünk, és a nyújtófával óvatosan belehengergetjük. A tetejét villával finoman felvert tojásfehérjével megkenjük és mehet is a sütőbe.
Cukormázas keksz szárított virágokkal
A cukormázhoz három evőkanálnyi folyadékot egy kisebb tálba töltünk. Ez lehet valamilyen virág- vagy gyümölcsszörp, a keksz ízétől és a kívánt színvilágtól függően. Apránként annyi porcukrot szitálunk bele folyamatosan kevergetve, hogy tejföl sűrűségű masszává váljon. Levendulás cukormáz készülhet levendulás cukorból és kissé higított citrom- vagy narancsléből is. Ebből egy-egy mokkás kanálnyi elsimítunk a kihűlt kekszek tetején, és erre hintjük a szárított virágszirmokat.
A kekszkavalkád továbbfejleszthető: finom fűszerekkel, gyógynövényekkel, virágszirmokkal vagy ízes töltelékkel.
Ajánljuk még: