Fűszeres-vadvirágos-füves kekszek: egy tészta számtalan variációban

Gasztro

Fűszeres-vadvirágos-füves kekszek: egy tészta számtalan variációban

Az alaptészta receptje, amelyből aztán lehet levendulás, rózsás, chilis, kakukkfüves keksz. Ebből készül az utóbbi időben olyan népszerű „füves” kekszem is, amelynek most minden titkát felfedem.

Volt nálunk egy családi kekszrecept. Elbeszélésekből tudom, hogy ezt még az üknagyanyám szakácsnője sütötte egykor Bécsben, a család belvárosi otthonában. A recept azután élte tovább életét: kis aranyfedeles füzet vigyázta a szálkás betűkkel írt titkot. Abban költözött aztán vissza Budapestre, és sütötte ott dédnagyanyám, majd a lányai, hogy aztán magam vigyem tovább a keksz-stafétát: ez a recept lett aztán az alapja az én virágos kekszeimnek.

A varázsa a könnyű elkészíthetőségében, egyszerűségében rejlik. Sokáig eláll – bár ez nem teljesen fedi a valóságot, inkább úgy fogalmaznék: hogy ha elrejtjük, és három hónap múlva elővesszük, akkor is isteni finom ropogtatnivalót fogunk lelni. De legtöbbször megeszik egy hét alatt.

Hozzávalók:

  • 230 g liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • csipetnyi só
  • 150 g vaj
  • 100 g cukor
  • 1 tojás

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk és fóliába csomagolva legalább egy napon át hideg helyen pihentetjük. Azután lisztezett deszkán 3-4 milliméter vastagra nyújtjuk, a kívánt formákkal kiszúrjuk. A kis tésztadarabokat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, előmelegített sütőben 180 fokon 8-10 perc alatt szép világosra sütjük.

Levendulás keksz

A cukor helyett ugyanannyi levendulás cukrot adunk hozzá. Ezt úgy készítjük, hogy 70 gramm cukorhoz adunk 3 gramm szárított levendulavirágot, és kávédarálóban megőröljük. Ezzel a cukorral állítjuk össze a tésztát, amelybe kerülhet még néhány csepp citromlé és kevés reszelt citromhéj is. Az elkészült kekszeket meghintjük ezzel a levendulás cukorral.

 

Kekszek_levendulas

 

Rózsás keksz

Ehhez rózsacukrot készítünk. 100 gramm cukorhoz veszünk egy csészényi rózsaszirmot, kávédarálóban megőröljük, és ezt gyúrjuk a tésztába a sima cukor helyett. Kevés őrölt kardamom kellemes keleties ízvilágot kölcsönöz a kekszeknek.

 

   Kekszek_Rozsas_kardamomos_keksz

 

Kakukkfüves keksz

Az alaptésztához egy evőkanálnyi citromlevet és egy kiskanálnyi, egészen finomra összevágott friss kakukkfüvet teszünk. Ezt a tésztát érdemes két-három napon át pihentetni sütés előtt, hogy a kakukkfű íze kiteljesedjen benne. 

Kekszek_kakukkfuves

 

Hasonlóképpen készülhet illatos keksz a citromillatú muskátli finomra vágott leveleivel is.

Kekszek_Citromos-kakukkfuves keksz

 

Chilis-répás keksz

Az alaptésztához 50 gramm finomra reszelt sárgarépát és egy mokkáskanálnyi chilipelyhet adunk. Ha túl nedves lenne, még egy kevés liszttel gyúrjuk össze. 

Füves-virágos kekszek

A kedvünk szerint ízesített kekszeket a kívánt formákat kiszúrjuk. Minden egyes kekszdarabra egy-egy apró ehető virágot, vagy zöld levélkét helyezünk, és a nyújtófával óvatosan belehengergetjük. A tetejét villával finoman felvert tojásfehérjével megkenjük és mehet is a sütőbe.

 

Cukormázas keksz szárított virágokkal

A cukormázhoz három evőkanálnyi folyadékot egy kisebb tálba töltünk. Ez lehet valamilyen virág- vagy gyümölcsszörp, a keksz ízétől és a kívánt színvilágtól függően. Apránként annyi porcukrot szitálunk bele folyamatosan kevergetve, hogy tejföl sűrűségű masszává váljon. Levendulás cukormáz készülhet levendulás cukorból és kissé higított citrom- vagy narancsléből is. Ebből egy-egy mokkás kanálnyi elsimítunk a kihűlt kekszek tetején, és erre hintjük a szárított virágszirmokat.

chillis-repas-keksz

 

A kekszkavalkád továbbfejleszthető: finom fűszerekkel, gyógynövényekkel, virágszirmokkal vagy ízes töltelékkel.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X