Gasztro

Körömvirágos receptek: házi sajt és pogácsa

A körömvirág tartós, a sárga minden árnyalatában az első fagyokig pompázó növény. Napsütésben csodásan mosolyognak a virágok, este és esőben becsukódnak. Az üde nyílásukban szedett fészkes virágzatokból kitépkedett sugárvirágok ételfestékként, sáfránypótlóként régóta ismertek. Sajtos ételekben, omlettekben, sós süteményekben mutatják meg igazi zamatukat a virág aromás, csöppet kesernyés szirmai. Megszárítva a frissel azonos módon használhatjuk fel.

Körömvirágos házi sajt

Hozzávalók

  • 1 l tej
  • 1 tojás
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg vaj
  • 1 jó marék körömvirágszirom
  • csipetnyi só
  • 1 kiskanál szódabikarbóna

Elkészítés

A tejbe belemorzsoljuk a túrót, és lassú tűzön addig főzzük, míg a savó kiválik belőle. A tűzről levéve hűlni hagyjuk. Ezalatt a megolvasztott vajon 1-2 percig folyamatosan kevergetve pirítjuk a körömvirágszirmokat, majd ezt is félretesszük. 

A túrót leszűrjük, és az egész tojással, a körömvirágos vajjal és a szódabikarbónával, csipetnyi sóval simára keverjük. Vízzel kiöblített vagy zsírpapírral bélelt formába töltjük és hűtőszekrényben legalább fél napig dermesztjük.

Photography of orange flower on blurred green and black backgrou

Fotó: 123RF 

Körömvirágos pogácsa

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 12 dkg vaj
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 kiskanál só
  • 1 marék friss, vagy egy púpozott evőkanál szárított körömvirágszirom

A tetejére:

  • 1 tojás
  • durva só

Elkészítés

A vaj felét megolvasztjuk, és a körömvirágszirmokat fél percig sütjük benne, majd hagyjuk megdermedni. Vigyázzunk, nehogy megégjenek! A túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajjal elmorzsolt lisztet, a sütőport, a sót, az egész tojást, végül a körömvirágos vajjal összegyúrjuk.

A jól kidolgozott tésztát jó ujjnyi vastagra nyújtjuk és 4 cm átmérőjű, fodros szélű korongokat szúrunk ki belőle. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással megkenjük, durva sóval megszórjuk. Előmelegített sütőben 180 °C-on 15-17 perc alatt aranysárgára sütjük.

Ajánljuk még:

Fogyókúra vagy életmódváltás? – Egyensúly az egészséges életért

Vékonyak és egészségesek szeretnénk lenni – legalábbis erre utal a számtalan életmódváltó program, amivel lépten-nyomon találkozunk. E sorok írója is szó szerint évtizedeket töltött el az álomalak kergetésével, mindenféle csodadiéta, életmódváltó program és időnkénti böjtölés bevetésével. De valóban elérhető mindkét cél egyszerre? Tényleg egészségesebbek leszünk, ha testünk minden paramétere az ideális tartományba kerül az egységesen elfogadott mérőrendszerben? Mi van, ha mindeközben folyamatosan azon stresszelünk, hogy megehetünk-e még egy kocka csokit. Vagy, ha nem vagyunk „ideálisak”, de tökéletesen érezzük magunkat? Az életmódváltás alapelveit és számos aspektusát vettük górcső alá Keczeli Viola dietetikussal.