Körömvirágos receptek: házi sajt és pogácsa

Gasztro

Körömvirágos receptek: házi sajt és pogácsa

A körömvirág tartós, a sárga minden árnyalatában az első fagyokig pompázó növény. Napsütésben csodásan mosolyognak a virágok, este és esőben becsukódnak. Az üde nyílásukban szedett fészkes virágzatokból kitépkedett sugárvirágok ételfestékként, sáfránypótlóként régóta ismertek. Sajtos ételekben, omlettekben, sós süteményekben mutatják meg igazi zamatukat a virág aromás, csöppet kesernyés szirmai. Megszárítva a frissel azonos módon használhatjuk fel.

Körömvirágos házi sajt

Hozzávalók

  • 1 l tej
  • 1 tojás
  • 50 dkg túró
  • 10 dkg vaj
  • 1 jó marék körömvirágszirom
  • csipetnyi só
  • 1 kiskanál szódabikarbóna

Elkészítés

A tejbe belemorzsoljuk a túrót, és lassú tűzön addig főzzük, míg a savó kiválik belőle. A tűzről levéve hűlni hagyjuk. Ezalatt a megolvasztott vajon 1-2 percig folyamatosan kevergetve pirítjuk a körömvirágszirmokat, majd ezt is félretesszük. 

A túrót leszűrjük, és az egész tojással, a körömvirágos vajjal és a szódabikarbónával, csipetnyi sóval simára keverjük. Vízzel kiöblített vagy zsírpapírral bélelt formába töltjük és hűtőszekrényben legalább fél napig dermesztjük.

Photography of orange flower on blurred green and black backgrou

Fotó: 123RF 

Körömvirágos pogácsa

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • 12 dkg vaj
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 kiskanál só
  • 1 marék friss, vagy egy púpozott evőkanál szárított körömvirágszirom

A tetejére:

  • 1 tojás
  • durva só

Elkészítés

A vaj felét megolvasztjuk, és a körömvirágszirmokat fél percig sütjük benne, majd hagyjuk megdermedni. Vigyázzunk, nehogy megégjenek! A túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajjal elmorzsolt lisztet, a sütőport, a sót, az egész tojást, végül a körömvirágos vajjal összegyúrjuk.

A jól kidolgozott tésztát jó ujjnyi vastagra nyújtjuk és 4 cm átmérőjű, fodros szélű korongokat szúrunk ki belőle. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással megkenjük, durva sóval megszórjuk. Előmelegített sütőben 180 °C-on 15-17 perc alatt aranysárgára sütjük.