Körömvirágos házi sajt
Hozzávalók
- 1 l tej
- 1 tojás
- 50 dkg túró
- 10 dkg vaj
- 1 jó marék körömvirágszirom
- csipetnyi só
- 1 kiskanál szódabikarbóna
Elkészítés
A tejbe belemorzsoljuk a túrót, és lassú tűzön addig főzzük, míg a savó kiválik belőle. A tűzről levéve hűlni hagyjuk. Ezalatt a megolvasztott vajon 1-2 percig folyamatosan kevergetve pirítjuk a körömvirágszirmokat, majd ezt is félretesszük.
A túrót leszűrjük, és az egész tojással, a körömvirágos vajjal és a szódabikarbónával, csipetnyi sóval simára keverjük. Vízzel kiöblített vagy zsírpapírral bélelt formába töltjük és hűtőszekrényben legalább fél napig dermesztjük.
Fotó: 123RF
Körömvirágos pogácsa
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 1 tojás
- 12 dkg vaj
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál só
- 1 marék friss, vagy egy púpozott evőkanál szárított körömvirágszirom
A tetejére:
- 1 tojás
- durva só
Elkészítés
A vaj felét megolvasztjuk, és a körömvirágszirmokat fél percig sütjük benne, majd hagyjuk megdermedni. Vigyázzunk, nehogy megégjenek! A túrót áttörjük, hozzáadjuk a vajjal elmorzsolt lisztet, a sütőport, a sót, az egész tojást, végül a körömvirágos vajjal összegyúrjuk.
A jól kidolgozott tésztát jó ujjnyi vastagra nyújtjuk és 4 cm átmérőjű, fodros szélű korongokat szúrunk ki belőle. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert tojással megkenjük, durva sóval megszórjuk. Előmelegített sütőben 180 °C-on 15-17 perc alatt aranysárgára sütjük.