
Sós-magos virág
Nálunk nagy becsben vannak a sós sütemények. Magvakkal, kívül ropogós, belül puha tésztával csábítanak esti beszélgetésekre. Ha még fetasajttal töltött savanyú paprikával is feldobod a tálat, nagyon menő lesz!

Kandírozott virágokat készítettünk – ugye, te is szoktál?
Ti milyen virágok szirmait szoktátok kandírozni?

Rózsavajgyertya, salátavirágok, sziromdísz a tányéron: ehető virágok téli ünnepekre
Aki év közben hozzászokott, hogy ehető virágokkal tegye gazdagabbá és ünnepélyessé az étkezéseket is, nem kell lemondania erről télen sem. Mutatok pár tippet, hogyan lehet a nyári kert velünk együtt a téli ünnepeken is!

Virágbonbonok
Kertünk ehető virágai bonbonba komponálva igazi különlegességek! Régi szakácskönyvek tanúsága szerint a XVI. századra vezethető vissza a mézben főtt ibolyából készült, a marcipánhoz hasonlatos édesség története. Ahogyan a rózsával, mandulával készült, szárított rózsasziromban hempergetett vagy a levendulával és csokoládéval bolondított apró bonbonok leírásai is régi hagyományokat őriznek. Érdemes felidézni őket, mert természetesen különleges ízzel kecsegtetnek! Egy szép, régi, míves bonbonierben méltó helyre lelhetnek arra a néhány pillanatra, amíg el nem fogynak. Csinos kis dobozkába téve, vagy egy széles szájú befőttes üvegbe rakosgatva, szalaggal átkötve ajándékba is adhatjuk őket!

Ehető virágok: nyílnak az első finomságok – mutatjuk, mit készíts belőlük
Nyílik a rét és a virágoskert, ideje előszedni a legjobb ehető virágokat tartalmazó recepteket! Mert vadnövényekkel főzni trendi – vagy csak néhány növénybolond hóbortja?

Kandírozott virágot készítettünk, ezért tudjuk: neked is menne!
Az ibolya-idő elmúltával is készíthetünk illatos és szépséges kandírozott virágokat. Mutatjuk, hogyan.

Öt tavaszi virág, amiből csodás szörpöt főzhetsz
A téli hónapok (relatív) nyugalmát követően a tavasz feladatai szinte ránk törnek, a (relatív) semmidolgunk-időszak helyett a mindenhol-feladat állapota érkezik. A kertészember igyekszik az amúgy véges energiakészletét a legszükségesebb feladatokra figyelve beosztani, mely igyekezetben a holmi élvezeti célból készített ilyen-olyan ezek-azok hátrébb szorulnak a sorban. Ugyanakkor érdemes a nem létszükségesre is időt szakítani. Itt vannak például azok a virágszörpök, melyeket most jó elkészíteni – akkor is, ha nem muszáj.

Garganelli tészta gobetti rákfarokkal és virágos cukkinivel
Rosario Simeoli receptjei, aki a Trattoria Pomo d’Oro séfje

Ne tökölj a cukkinivel, vágd le bátran róla a virágot!
Bálint Gyuri bácsi a hetvenes évek elején honosította meg a cukkinit az országban – hogy ez jó ötlet volt-e vagy sem, ki tudja. A tökfőzelék- és rántott tök gyűlölőket valószínűleg nem hatotta meg ez a jócselekedet, a zöldségkedvelők pedig rákaptak erre a tökfélére is. Divattá vált, számtalan szakácskönyv született teli cukkinis receptekkel – de a cukkini akkor is csak egy tök, ami virágzik is.

Akácvirág bundában (gluténmentesen is!)
Már bontja virágait az akác a kertekben. Ti mit fogtok készíteni belőle?

Fűszeres-vadvirágos-füves kekszek: egy tészta számtalan variációban
Az alaptészta receptjéből lehet levendulás, rózsás, chilis, kakukkfüves kekszet is készíteni.

Vadvirágos palacsinta – gluténmentes verzióban is
Az egész a bodzás palacsintával kezdődött. Nagyanyám sütötte mindig, amint odaértünk hozzá a nyári szünetre. Később aztán Lujzi Tante jóvoltából megismerkedtem az ibolyás, a százszorszépes palacsintával, a vajas-zamatos turbolyással, és onnan már nem volt megállás. Mert a palacsintát mindenki szereti, és mindig van valamilyen friss vadvirág, ízes vadnövény, amit bele lehet sütni.

Körömvirágos receptek: házi sajt és pogácsa
A körömvirág tartós, a sárga minden árnyalatában az első fagyokig pompázó növény. Napsütésben csodásan mosolyognak a virágok, este és esőben becsukódnak. Az üde nyílásukban szedett fészkes virágzatokból kitépkedett sugárvirágok ételfestékként, sáfránypótlóként régóta ismertek. Sajtos ételekben, omlettekben, sós süteményekben mutatják meg igazi zamatukat a virág aromás, csöppet kesernyés szirmai. Megszárítva a frissel azonos módon használhatjuk fel.

Vörösboros körte lángvirággal
A bor és a virág különös kettőst alkotnak: a bor megszínezi a virágot, máskor a virág a bort, színük mindenképpen egybekel. Egyes virágokat a bor kitűnően tartósít, míg más fajták aromája a borban teljesedik ki igazán! Most a körte kap színt és bársonyos aromát a vörösbortól, ehhez társul a lángvirág, harmonikusan, simogatnivaló, kedves szirmaival, lágy aromájával.

Desszertek bodzavirágszörpből
Készítettél már bodzaszörpöt idén? Kápráztass el mindenkit a legmenőbb bodzavirágos desszertekkel! Legyen belőle szörbet, bólé, gyümölcsös bodzazselé, rebarbarás-bodzás pohárdesszert, cukkinis bodzavirágkrém, és aki belejött, a virágos élvezeteket tovább fokozhatja!

Burgonyasaláta borágóvirággal
A mediterrán területeken őshonos borágó sok kertben nálunk is megtalálható. A régi magyar konyha egyik elfeledett fűszernövénye, amely az utóbbi időben éled Csipkerózsika-álmából.

Gyermekkori nosztalgia bodzavirágos tejlevessel
Téged is visszarepít a gyerekkordba a tejleves említése? Kóstoltad sósan, vagy édesen? Vannak, akiket gyöngéd érzelmek fűznek hozzá, mások rá se hederítenek. Nálunk évtizedekre visszamenően a bodzás tejleves a menő. Most éppen időszerű!

Fűszeres-vadvirágos-füves kekszek: egy tészta számtalan variációban
Az alaptészta receptje, amelyből aztán lehet levendulás, rózsás, chilis, kakukkfüves keksz. Ebből készül az utóbbi időben olyan népszerű „füves” kekszem is, amelynek most minden titkát felfedem.

Akácvirág bundában (gluténmentesen is!)
Gyerekkoromban akácvirágzás idején rendszeresen került az asztalra, és így azt hittem, ez a világ rendje: májusban mindenki bundában sült akácvirágot eszik. A felismerés, hogy nem így van, talán ez indított el az ehető virágok színes és élvezetes világának kutatásában. Aki még nem kóstolta e mézillatú finomságot, itt az idő, hogy bepótolja!
Vadvirágos palacsinta gluténmentes verzióban is
Az egész a bodzás palacsintával kezdődött. Nagyanyám sütötte mindig, amint odaértünk hozzá a nyári szünetre. Később aztán Lujzi Tante jóvoltából megismerkedtem az ibolyás, a százszorszépes palacsintával, a vajas-zamatos turbolyással, és onnan már nem volt megállás. Mert a palacsintát mindenki szereti, és mindig van valamilyen friss vadvirág, ízes vadnövény, amit bele lehet sütni.

Így őrizhetjük meg a rózsa aromáját télire is
A rózsa mindenkit képes elvarázsolni, azonban az örök virág, a virágok királynőjének titkaihoz meg kell érnünk, hogy megismerhessük őket. Rózsanyíláskor ösztönösen is azt érezzük, hogy olyan jó lenne eltenni a nyár rózsa-üzenetéből minél többet télire! A rózsaszirmok megszárításának kívül még számtalan lehetőség kínálkozik, hogy a rózsában szegény, vagy éppen rózsátlan időkben is élvezhessük e nemes virág ízét, illatát.

Gyógynövényekből ételek és italok: 12 recept a természet boszorkánykonyhájából
Az erdőben gyűjthető, gyógyhatású virágok és füvek sokunkat megbabonáznak. Mutatunk néhány receptet.

Mimóza saláta
Ez eredetileg az orosz konyha specialitása, és számos formában létezik. Mióta rátaláltam erre a káprázatosan egyszerű, ám annál finomabb salátára, nem győzök eleget készíteni belőle. A látvány elvarázsol, az ízek összhangja tökéletes akkor is, ha az alapanyagok aránya nem mindig ugyanaz. Mindenképpen a tálalás, a gondos rétegezés az, amire e saláta készítésénél különösen ügyelni kell. Ha összekeverjük, akkor a legízletesebb, de a kinézete csöppet sem lesz vonzó. Eltűnik belőle a „mimóza-varázslat”, ami nevét is adja, hiszen a fehér felületre reszelt tojássárgája olyan, mint a hólepelre hullott, tél végén virágzó mimóza-virágok.

Ennivaló rózsavaj-gyertya Valentin napra
A Valentin nap az első olyan alkalom az évben, amikor eszünkbe jut a rózsa. A rózsa, az örök virág, a virágok királynője, nem csupán a vázába, hanem az asztalon is. Óvva intek attól mindenkit, hogy a virágüzletben kínált rózsákból ejtsen szirmokat a tányérra! Ezek a virágok dísznövények, érkezési célra nem alkalmasak, bármilyen csábítóak is. Ám a tavaly gyűjtött, vagy teaként vásárolt rózsaszirmokkal csodálatos, szerelmes-virágos varázslatokat alkothatunk! Készülhet belőlük rózsaszörp, ami pezsgővel turbózva elegáns ital, poríthatjuk rózsabársonnyá egy lágy mousse tetejére. Romantikusoknak, a természetesség kedvelőinek pedig készíthetünk rózsás vajgyertyát, amely egy foszlós kaláccsal, friss gyümölcsökkel káprázatos finomsággá lényegülhet. Az ünnep fénypontja lesz, amikor a rózsás vajgyertya lángja fellobban, igazi különlegességként!

Teába mártogatós, cukorbundás linzer karika
Ebből az aprósüteményből szinte mindig volt nagyanyám kredencében. Ő nevezte „pereckulának”, hiszen virágos formájával, ropogós állagával aprócska perecekként tűntek el az unokák kezéből – villámgyorsan. Egyszerű linzertésztából készül, és legfőbb érdekessége, hogy a ráégetett cukorbunda mögött a tészta puha marad. Leginkább teába, tejeskávéba áztatva, és egy jó könyv olvasása közben majszolva mutatja meg igazi egyéniségét.

A sarkantyúkák újra ragyognak!
Imádom ezt a kedves kis növényt. A különös formájú virágkelyheit, az ellenállhatatlan zamatát. Háromévente nyár derekán megjelennek a földibolhák, akik, úgy fest, még nálam is jobban szeretik. Néhány óra leforgása alatt teszik a földdel majdnem egyenlővé a töveket. Mit tehetek ilyenkor? Ejtek néhány könnyet, de szépen visszavágom a maradékot, és várom, hogy elérkezzenek az őszi arany napok. Amikor a bőséges csapadék után új erőre kapnak, és elkezdik ontani virágaikat. Ilyenkor kapunk még egy kis ízelítőt a nyárból, kerül sarkantyúka nem csak a salátába, hanem üde, aromás fűszerként jelenik meg reggel, délben, este.