
Hozzávalók
A világos leveshez:
- 3-4 tenyérnyi bodzavirág, vagy 3 evőkanálnyi szárított
- fél citrom
- 4 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- 2 tojássárgája
- 1 kiskanál búzakeményítő
A sötét leveshez:
- 10 dkg bodzabogyó
- 5 dl tej (növényi tej)
- 1 evőkanál búzakeményítő
- 3 evőkanál méz
- fél citrom
A levesbetéthez:
- 50 g köles
- 1 evőkanál méz
- illatos virágszirmok
Elkészítés
Először a kölesgolyókat készítjük el. A kölest csipetnyi sóval, kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Megkóstoljuk, ha szükséges, még egy kevés vizet adunk hozzá. Még melegen belekeverjük a mézet, apró színes virágszirmokkal ízesítjük, majd vizes kézzel apró golyókat formálunk belőle és behűtjük.
A világos leveshez a bodzavirágokat a cukor felével, a fél citrom levével és 5 dl vízzel felforraljuk. Egy leveses tálban a tojássárgákat a maradék cukorral, a citrom reszelt sárga héjával és egy kiskanálnyi keményítővel elkeverjük, majd a forró bodzaitalt rászűrjük, közben habverővel szorgalmasan kevergetjük. A sötét leveshez a bodzabogyót a növényi tejben felforraljuk. Beleszórjuk a keményítőt, simára elkeverjük, majd a tűzről lehúzzuk és szitán áttörjük, hogy a magok ne maradjanak benne.

Citromlével és mézzel ízesítjük, majd mindkét levest behűtjük. Tálalás előtt a tányérokba néhány kölesgolyót helyezünk, a kétféle levest kis kancsók segítségével két oldalról a tányérba öntjük. Friss virágokkal díszítjük.
Nyitókép: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely
