Dupla bodzaleves
Olvasási idő: 2 perc

Dupla bodzaleves

Minden évben kerül a kamrapolcra kis üvegekben eltett bodzabogyó, saját levében. Kerül belőle az almalevesbe, készül belőle édeskés, kissé fanyar mártás. Amikor pedig fehér ruhát öltenek a kert végében a bodzák, szeretem kombinálni a virágokat és a bogyókat. Ünnepi alkalomra két kicsi kancsóból egyszerre csorgatom a tányérba a kétféle levest, így nem csak egy fenséges ízkavalkádban élvezhetjük a bodzát, de látványnak sem utolsó. Levesbetétként apró kölesgombócok és bodzavirágbimbók teszik teljessé az élményt.

Hozzávalók

A világos leveshez:

  • 3-4 tenyérnyi bodzavirág, vagy 3 evőkanálnyi szárított
  • fél citrom
  • 4 evőkanál cukor
  • csipetnyi só
  • 2 tojássárgája
  • 1 kiskanál búzakeményítő

A sötét leveshez:

  • 10 dkg bodzabogyó
  • 5 dl tej (növényi tej)
  • 1 evőkanál búzakeményítő
  • 3 evőkanál méz
  • fél citrom

A levesbetéthez:

  • 50 g köles
  • 1 evőkanál méz
  • illatos virágszirmok

Elkészítés

Először a kölesgolyókat készítjük el. A kölest csipetnyi sóval, kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Megkóstoljuk, ha szükséges, még egy kevés vizet adunk hozzá. Még melegen belekeverjük a mézet, apró színes virágszirmokkal ízesítjük, majd vizes kézzel apró golyókat formálunk belőle és behűtjük.

A világos leveshez a bodzavirágokat a cukor felével, a fél citrom levével és 5 dl vízzel felforraljuk. Egy leveses tálban a tojássárgákat a maradék cukorral, a citrom reszelt sárga héjával és egy kiskanálnyi keményítővel elkeverjük, majd a forró bodzaitalt rászűrjük, közben habverővel szorgalmasan kevergetjük. A sötét leveshez a bodzabogyót a növényi tejben felforraljuk. Beleszórjuk a keményítőt, simára elkeverjük, majd a tűzről lehúzzuk és szitán áttörjük, hogy a magok ne maradjanak benne.

Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely 

Citromlével és mézzel ízesítjük, majd mindkét levest behűtjük. Tálalás előtt a tányérokba néhány kölesgolyót helyezünk, a kétféle levest kis kancsók segítségével két oldalról a tányérba öntjük. Friss virágokkal díszítjük.

Nyitókép: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely

 

Kapcsolódó tartalom
Varázsfőzetek, kitalálós krémek és virágzselék makacs gyerekek immunerősítéséhez
Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka | 2025. máj 09

Varázsfőzetek, kitalálós krémek és virágzselék makacs gyerekek immunerősítéséhez

Néhány ötlet, hogy elvarázsold családtagjaidat egy kis vitamin-bűbájjal.