GolfÁramlat

Élet 18 négyzetméteren - tényleg zöldek és életképesek a miniházak?

A fenti kérdés nem először ötlött fel bennem, de most annak apropóján merültem ismét a miniházak világába, hogy az egyik legnagyobb lakberendezési áruház úgy döntött, piacra dobja saját modelljét.

Milyen az a miniház?

Az Ikea tiny home modellje elsődlegesen kicsi, 18 négyzetméter. Ám nemcsak a kifűtésre váró négyzetmétereket faragta le, de egy sor egyéb a környezetvédelmét célzó megoldással élt a vállalat, például napelemes energiaellátást és komposztáló toalettet tervezett az épületbe, aminek megalkotásánál újrahasznosított alapanyagokat használtak, és az anyagok későbbi újrahasznosíthatóságát is célként tűzték ki.

A 18 nm-es miniház igény szerint kerekekre is építhető, vagyis szállítható, így ha tulajdonosának úgy hozza a kedve, tovább is állhat vele. Természetesen a belső berendezés hozza az ikeás miliőt, csak még több helytakarékos megoldással éltek, fókuszban maradtak a több funkciót is betöltő bútordarabok. Mindez nagyon jól hangzik, az ára azonban igen borsos: ez a kis kincsesdoboz ebben a formában 14 millió forintot ér. Legalábbis ennyi az eladási ára, és szerintem – különösen így, pandémia idején, amikor egyre többen érzik biztonságosabbnak azt, ha ki tudnak lépni a zsúfolt nagyvárosok szorításából – lesz is felvevőpiaca.

De mit tudunk a miniházakról?

A „miniházmozgalom” indulása a 90-es évek közepére datálható, és bármennyire is megkapóak az apró házacskák, (még) nem csináltak igazán nagy forradalmat, pedig rengeteg pozitív hozadéka van annak, ha valaki kicsi térbe költözik. Azért a mozgalomra gyorsan reagált az építőipar is, több cég repült rá erre a speciális igényre, többek között a  Tiny Home Builders, illetve a Tumbleweed Tiny House Company is.

A 40 nm-nél kisebb házikókat nevezhetjük miniháznak, így az Ikea projekt a maga 18 nm-es terével teljesen beleillik a kategóriába. Persze ennél kisebb négyzetméteren is, akár 12 nm-en élnek emberek, ráadásul egész jól. Ennek azonban feltétele, hogy a megspórolt négyzetmétereket minőséggel váltsák ki. Vagyis e mozgalom egyik kulcsszava: a minőség.

A másik kulcsszó a környezetvédelem, éppen ezért nagyon fontos, hogy ezek a házikók jellemzőn magas öko technológiával készülnek, ennek megfelelően nemcsak a rendelkezésre álló tér minimális, de az energiafelhasználása, valamint a környezeti terhelése is.

Ezenfelül persze sokan azért választják ezt a lakhatási formát, mert szeretik a mobilitást, a szabadságot, azt, hogy bármikor szedhetik a sátorfájukat. Ám pont azért választják a miniházat lakókocsi helyett, mert az hozza az igazi otthon hangulatát – amíg a lakókocsik inkább műanyagból és fémből, addig a miniházak természetes alapanyagokból, leginkább fából készülnek. Nem egy mobil doboz, hanem egy ház kicsinyített mása.

Mások azért döntenek a miniház mellett, mert jóval olcsóbban jutnak ezáltal saját élettérhez, így megspórolhatják az évekig húzódó lakásbérlés költségeit, vagy egy húzós hitel törlesztését, ráadásul a fenntartási költségek is jóval alacsonyabbak a nagyobb lakások rezsijénél. 

Nyilvánvalóan nem való azonban mindenkinek ez a lakhatási megoldás, és nem csak azért, mert mondjuk 18 nm-en nagyon nehéz egy tucat gyerekkel együtt élni – bár láttam már extrém módon bevállalós családokat ezen a területen is. Lehet azonban más akadály is, például az, hogy a kicsi tér kevés holmit képes csak befogadni, így aki miniházat választ, egyúttal a minimalista életformát is választja, ahol szó szerint csak a legszükségesebb holmiknak van hely, minden más útban van. Ennél az életformánál egyetlen bögre se lehet feleslegben, nincs lehetőség raktározni, tárolni, majd jó lesz még valamire alapon. Nincs mód készletezni élelmiszert sem, folytonos beszerzésre van szükség.

A pici terek másik nagy buktatója lehet az egyterűség, vagyis, hogy nem nagyon van mód olyan jellegű elkülönülésre, amire azért néha szükség van akkor is, ha a legnagyobb harmóniában tudnak együtt élni a benne lakók. Illetve óriási tapintatot és toleranciát igényel, ami rövid távon nem feltétlenül jelent problémát, de életformának választani nagy bátorságra vall.

Ahogy említettük, az se mindegy, hogy a kicsi otthonokba hányan zsúfolódnak be, egy soktagú család számára valószínűleg akkor lehet ez megfelelő választás, ha a belső tér mellett a rendelkezésükre áll egy nagyobb külső tér is, vagyis, ha van egy olyan biztonságos tér, ahova tavasztól-őszig ki lehet ereszteni a gyerekeket.

Rendetleneknek se való a mini megoldás, mert egy-kettőre káosz lesz a belső tér, az ugyanis csak akkor tud funkcionálisan működni, ha mindig minden a helyére kerül. Egy ilyen kicsi területen még egy vissza nem csukott fiók is útban lehet, balesetet okozhat.

Akit érdekel a miniházas életérzés, az akár a közösségi oldalakon is bekukucskálhat az ablakon, akár ezen a Facebook-oldalon.

Nyitókép: Clay BanksUnsplash

Ajánljuk még:

MILYEN LESZ A JÖVŐ OTTHONA? – 3 DOLOG, AMIVEL ÉRDEMES SZÁMOLNI
MINIMALISTA KONYHA – MIRE VAN VALÓJÁBAN SZÜKSÉGED A FŐZÉSHEZ?
MEGSZABADULTAM ETTŐL AZ ÖT DOLOGTÓL AZ OTTHONOMBAN, ÉS AZÓTA BOLDOGABB VAGYOK

 

Már követem az oldalt

X