Otthon

Minimalista konyha – mire van valójában szükséged a főzéshez?

Nekem senki ne mondja, hogy minden családban szükség van két nokedliszaggatóra, miközben az asszonyok évszázadokon keresztül kanállal formázták a galuskát a csirkepaprikáshoz – de tényleg, vajon hány olyan dolgot találnál a konyhád és kamrád polcain, amit soha nem használsz?

Az anyósom mesélte nemrégiben, hogy a hajnali munkába induláskor még félálomban kereste a kávésüveget az egyik polcon, amikor puff, ételhordók tömkelege zuhant rá egy tétova mozdulat következtében, én pedig kuncogva megjegyeztem, hogy ugye, ugye, hát kell ott az a sok vacak!?

Oké, a korrektség kedvéért elismerem, szerencsém van, mert a minimalista életmód még azelőtt megtalált, mielőtt nekifogtam volna felhalmozni három generációnak való zsibárut a konyhában.

Nincs tizenötféle főzőedényem, aminek csak a felét használom és nincs annyi konyharuhám, hogy két fiókot kelljen megtölteni velük.

A kávéscsészék, igen, azok a gyengéim és van belőlük néhány felesleges, de fogjuk rá, hogy kopó alkatrészek a vendégsereg számára.

Na de, mennyi mindent lehet felhalmozni a konyhában?

Edények, lábasok, serpenyők

Az általam elképzelt ideális konyhában mindössze négy különböző méretű lábas és két serpenyő kap helyet, én legalábbis soha nem használtam még rendszeresen ennél több edényt. Egy húslevesfőző fazék vagy egy wok jöhet pluszban, de még a karácsonyi vendéglátás idején sem tudom elképzelni, hogy a család tíz lábast tegyen fel a négy férőhelyes tűzhelyre.

Konyhai kisgépek

Az elektronikai cuccokkal nagyon könnyű túlzásba esni: szendvicssütő, botmixer, elektromos reszelő, gofrikészítő, rizsfőző, vízforraló, grillsütő, aprító… jóformán mindenre találni konnektorba dugható vagy elemes megoldást, a kérdés csak az,

használod-e egyáltalán olyan gyakorisággal ezeket az eszközöket, hogy megérje a szekrényben tárolni őket?

A rizs megfő egy edényben is, a víz pillanatok alatt felforr egy indukciós lapon, gofrit pedig biztosan nem eszel évi egy-két alkalomnál gyakrabban.

Evőeszközök, fakanalak és kések

A kanál és villa az a kategória, amiből állítólag soha nem elég, de tekintve, hogy egy jó minőségű készlet az élete végéig kiszolgálja az embert, felesleges többet beszerezni belőlük, mint amennyi belefér a mosogatógépbe. És fakanálból vajon hányat tudunk ténylegesen elkoptatni egy élet során? Négynél többet tuti nem, én még mindig ugyanazokat használom, amelyeket tíz éve vettem.

Textilek

Úgy érzem, még akkor sincs értelme felhalmozni az asztalterítőket, ha idővel a következő generációra akarjuk örökíteni őket, hiszen az életben nem koptatunk el tíz terítőt, nemhogy többet… a konyharuhákkal ugyanez a helyzet, nincs szükség rá, hogy minden alkalommal, amikor valamelyik lakberendezési üzletben jársz, beletégy a kosaradba néhány darabot, csupán mert éppen akciósak. Nyolc-tíz konyharuha bőven elég, ha minden héten mosol.

Bögrék

Nem tudom, létezik-e egyáltalán olyan – nem tudatosan minimalista – háztartás, ahol az egy főre eső bögrék száma kevesebb, mint öt.

Úgy rémlik, gyerekkoromban nagy divat volt különféle feliratos és mintás bögrét ajándékozni karácsonyra, ballagásra, gyerek születésekor, a barátnőknek és még a nyaralásból is hazahozni egyet-egyet emlékbe, szóval talán nem véletlen, hogy a konyhák tele vannak sosem használt bögrékkel. Gondoltál valaha arra, hogy egyszerűen elvidd egy adományboltba ahelyett, hogy otthon tartogatod őket?

Fűszerek minden mennyiségben

Tudom, hogy roppant bosszantó dolog, amikor főzés közben jössz rá, hogy nincs otthon őrölt kömény vagy kakukkfű valamelyik krémlevesedbe, de akkor sincs értelme több zacskóval betárazni olyan fűszerekből, amelyeket ritkán használsz. A fűszerek ugyanis hamar elveszítik az aromájukat, még lezárt tasakban tartva is – sokkal jobban jársz, ha a kertedben vagy az erkélyeden kialakítasz egy kis fűszeres sarkot. Ne őrizgesd évekig a fűszereket, amiket aztán úgyis kidobsz!

Ajánljuk még:

7 SPÓROLÓS TIPP A FENNTARTHATÓ OTTHONHOZ

LEVENDULA A SZELFIN TÚL: ÍGY HASZNÁLD FŐZÉSKOR, SÜTÉSKOR

HA EGY DOLGON VÁLTOZTATSZ JÖVŐRE, AZ LEGYEN A KONYHÁD!

Milyen lesz a jövő otthona? – 3 dolog, amivel érdemes számolni
Az IKEA egy egészen új, a 21. században már nagyon is szükséges ötlettel rukkolt elő nemrég: a „Home of Tomorrow”, azaz a „Holnap otthona” projekttel szeretne inspirációt, segítséget nyújtani a környezettudatos otthonépítőknek, élő példaként bizonyítva, hogy a nagyvárosi lakásokból is lehet önfenntartó, természetközeli, innovatív környezetet varázsolni – csak tudnunk kell, hogyan.

 

Már követem az oldalt

X