Szomorú csere: négy növény, ami bírja az új klímánkat, és négy, ami nem

A 120 éve nem látott mértékű aszály és forróság még a strapabíró növényekbe is belerúgott ezen a nyáron, de ettől függetlenül is régóta tisztában vagyunk vele: a klímaváltozás szép lassan átalakítja hazánk zöldfelületét. Természetkedvelőként rosszul esik leírni, de bizonyos növényektől sajnos búcsút kell vennünk lassan itthon. Mi az, ami viszont szépen fejlődik most nálunk?

Mi vagyunk az ősanyák: tényleg nem adunk nasit és nincs TV?

A jurtában önellátós hipszter-anyukaság körülbelül olyan távol áll tőlem, mint a panelba zárt, YouTube-on nevelő anyukaság, de azért nekem is sikerült elkövetnem az „ősanyaság” állítólagos vétkeit. A játszótéri anyakategóriákról.

Környezettudatos öblítés: mire jó a mosóparfüm és az illóolaj?

A vegyszerek nélküli mosás ugyan reneszánszát éli, de a környezettudatos háziasszonyok többsége azzal mégsem hajlandó kibékülni, hogy illatmentesek legyenek a tiszta ruhák. Az öblítőknek viszont távolról sincsenek zöld változatai. Milyen alternatív megoldások léteznek erre manapság?

Stafírung: vajon hányan használjuk ma nagyanyáink terítőit és bútorait?

Ma – részben a környezetvédelem divatossá válása okán – fintorgás nélkül hordjuk a padlásról lehozott retro göncöket, és festegetjük a szocialista komódokat, hogy új életet adjunk nekik. Régen, ha más okokból is, de ugyanezt csinálták: természetes volt generációról-generációra örökíteni a család kincseit. 

5 tipp, hogyan nevelj környezettudatos gyereket

Egy kisgyerektől túlzás lenne elvárni, hogy kiszámolja az ökológiai lábnyomát vagy lemondjon a műanyag lufiról, ettől függetlenül érdemes minden napjába belecsempészni egy kis környezettudatosságot, ha szeretnénk, hogy idővel természetessé váljon számára a fenntarthatóbb életmód. Ez abban is segít, hogy csökkenjen benne az az aggodalom és szorongás, amit a környezet állapotával és az ebből következő jövőképpel kapcsolatos információk keltenek. Ráadásul az ökotudatos tevékenységek közben minőségi időt is tölthetünk a gyerekkel!

Lebomló műanyag – kamu vagy tényleg létezik?

A lebomló műanyag mítosza néhány évvel ezelőtt vert igazán gyökeret a köztudatban, amikor néhány üzlet „környezetbarát” zacskókat kezdett el felkínálni a vásárlóinak a hagyományos nejlonzacskó helyett. De vajon tényleg lebomlana a műanyag, és ha igen, miért nem? Nézzük, mit mond a tudomány!

Már követem az oldalt

X