Milyen lesz a jövő „zöld társadalma”?

A kapitalista kasztok aranykora éppúgy leáldozóban van manapság, ahogy befellegzett egykor a jobbágyoknak vagy grófkisasszonyoknak – ebben az évszázadban a klímaváltozás lehet az, ami megreformálja a társadalmunkat. Hogy jó vagy rossz irányba, az rajtunk múlik.

Élet autó nélkül, kisgyerekkel

Tagadhatatlan, hogy négy keréken sokszor könnyebb az élet, mint két lábon, de bolygónk szempontjából bizony luxus ez a töméntelen mennyiségű jármű az utakon. Ezért is élek kocsi nélkül, még gyerekkel is. Jelentem: lehetséges.

Így válj egy év alatt minimalistává
A kevesebb néha több, de vajon leszokhatunk a túlfogyasztásról mindössze egy esztendő alatt? Kipróbáltam, és ez az öt lépés nekem segített elindulni az új úton!
Az ideális, édes otthon – vajon mekkora és mennyi cucc fér el benne?

A fejemet tenném rá, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki gyermekkorában arról álmodozott, hogy egy rózsákkal körülültetett francia stílusú kúriában tengeti majd a felnőtt életét – aztán felnőttként örül az ember, ha egy pofás kis családi házra összekuporgatja valahogy a pénzt. De mi az, ami elég és mi az, amiért feleslegesen küszködünk?

10 tárgy az otthonodból, amit ideje fenntarthatóbb változatra cserélni

Szeretem a listákat, mert egy-egy pont kipipálása gyors sikerélménnyel tölt el; nincs ez másképp akkor sem, ha azzal kell számot vetnem, hány hétköznapi dolgot sikerült már környezettudatosabbra cserélnem a háztartásomban a további hulladéktermelés megelőzése végett. Te gondoltál már ezekre az apróságokra?

Tévhitek a menütervezésről: van olyan, hogy nem kívánom, amit felírtam?

Ma is azt mondom, a háztartásvezetésem egyik legjobb trükkje a menütervezés: egyszerűen imádom, hogy munkából hazafelé nem kell azon kattognom, mi legyen a vacsora. De vannak kétkedők, akik az előre összeírt étellistában csak buktatókat látnak, holott a gyakorlatban ezek a „buktatók” nem léteznek vagy könnyen átléphetőek.

Pro és kontra – a koronavírus a bolygó megmentője?
A koronavírus okozta tragikus elhalálozások és gazdasági válság miatt nehéz pozitívan tekinteni a pandémiás időszakra, de az éremnek mindig két oldala van, és tetszik vagy sem, el kell ismernünk: ami most emberek millióinak életét teszi tönkre, annak előnye is van.