GolfÁramlat

7 spórolós tipp a fenntartható otthonhoz

Nem szeretem, amikor a környezettudatosságot úri huncutságnak titulálják, mert az évek során pont az ellenkezőjét tapasztaltam: a zöld(ebb) háztartás egyben takarékosabb háztartás is.

Majdnem öt éve törekszem a fenntartható otthon kialakítására, és komoly infláció ide vagy oda, az én alapvető kiadásaim összességében nézve egy forinttal sem kerülnek többe, mint amikor még fittyet hánytam a környezetvédelemre. Újrahasznosítok, újrafelhasználok, másképp vásárolok, sőt nem is vásárolok – nagyon sokféle módja van annak, hogy a fenntartható otthon olcsóbb otthon is legyen. Mire gondolok? Adok néhány tippet, amit már holnaptól kezdve bevezethetsz.

  1. Készíts saját komposztot a maradékokból

A kertes ház nagy kiváltsága, hogy a térkő és a zöld gyep egy részének búcsút intve bármikor létrehozhatjuk a saját kis veteményesünket – a zöldségek és gyümölcsök viszont tápanyagigényesek. Az igazi szerves trágya drága buli, de ha kuka helyett egy kis komposztálóba gyűjtöd a kerti és konyhai zöldhulladékot, (részben) ingyen lesz a tápanyag.

Van ennek egy lakásba való változata is, én például

a szobanövények tápoldatát is otthon készítem el:

kávézaccból, tojáshéjból, csalánból, gyógynövényekből vagy ezek keverékéből főzetet dobok össze, és elárulom: sosem panaszkodtak még a növényeim. (A komposztálás egyébként is egyre menőbb, és egy panellakásban is kivitelezhető, mint ahogy arról írtunk korábban.)

  1. Válogasd össze használt cuccokból a berendezésed

Egy fenntartható otthon alapja mindig az, hogy minél kevesebb erőforrás-felhasználással tudjuk benne élni a mindennapjainkat, vagyis minél kevesebb cuccot kelljen legyártani, utaztatni, majd szemétként tárolni miattunk. Tudom, hogy nem lehet mindig mindent másodkézből beszerezni, de némi utánajárással a fél lakást be lehet rendezni jó minőségű, szép használt holmikkal, ez esetben pedig rögtön felére csökken az ökológiai lábnyomunk ahhoz képest, mintha újonnan vásároltuk volna a dolgainkat. És még olcsóbb is. (A használt cuccokat úgy általában imádom, de erről már korábban írtam, kifejtve, miért kellene többeknek másodkézből vásárolni a holmikat.)

  1. Moss természetesen

A bolti mosószereknek és öblítőknek nemcsak azért vagyok ellenzője, mert tele vannak vegyszerekkel, hanem azért is, mert kizárólag műanyag csomagolásban lehet őket beszerezni, és ezeket általában újrahasznosítani sem szokták. Szerencsére erre is van pénztárca- és Földkímélő megoldás, például a hulladékmentes boltokból kimérősen beszerezhető mosószóda és ecet, de

én kipróbáltam már a gesztenyét, borostyánt meg a marhaepeszappant is, és tulajdonképpen mind tette a dolgát.

A gesztenye meg a borostyán ráadásul ingyen volt.

  1. Gyűjtsd össze a szürke vizet és használd újra

Emlékszem, régen nagyon furán néztem arra a szokásra, hogy valaki felfogja a fürdéshez használt vizet, és azzal öblíti le a wc-t, de manapság, amikor vészesen fogynak az édesvíz-készletek, már az én szememben sem tűnik ez olcsójánosságnak, épp ellenkezőleg, azt hiszem, ez is a fenntartható otthon része kell, hogy legyen. A legjobb nyilván az lenne, ha minden építkezőnek meglenne az anyagi fedezet egy komplett szürkevíz-hálózat kiépítésére a házában, de amíg ez nem alap, addig megtehetjük, hogy a fürdéskor/zuhanyzáskor használt (vegyszermentes) vizet újrahasznosítjuk, ha nem is a vécében, legalább a kertben. A számlán is meglátszik majd.

  1. Főzz be magadnak egész évre

A felesleges műanyag elkerülésének legjobb módja az, ha igyekszünk mindent csomagolásmentesen beszerezni, és az élelmiszerek esetén ennek egyik módja, ha magunknak készítjük el őket. Ha nincs konyhakerted, a zöldségeket vagy gyümölcsöket a saját textilszatyrodban is hazahozhatod a piacról, és készíthetsz belőlük egy jó nagy adag paradicsomlevet, csalamádét, dunsztolt lecsót, lekvárt vagy befőttet –

az üvegeket csak egyszer kell megvenni, és jóformán örökre meglesznek,

így nem kell folyton hulladékot termelned a boltban vásárolt csomagolással. És befőzni igencsak olcsóbb, mint jó minőségben megvásárolni ezeket a dolgokat. (A befőzés nagymestereitől azért sokat lehet tanulni, pláne, ha különlegességekre is vágytok.)

  1. Használd fel az elnyűtt ruháidat

A megunt ruháknak szerintem adománycsomagban van a legjobb helye, de mindenkinek lehetnek olyan kopott darabjai, amelyeket ingyen is szégyellne odaadni másnak. Ezeknek sem kell a kukában végeznie, az elnyűtt ruhákat ugyanis ezerféleképp újra lehet hasznosítani. Készíthetsz belőlük például törlőrongyot, patchwork kiegészítőket, díszpárna-huzatot, textilszatyrot – így nemcsak meglesz a helye a feleslegnek, de ezeket a holmikat már nem is kell megvenned a boltban. Sok kicsi igenis sokra megy. 

  1. Ne kínai vackokkal dekorálj, hanem a természettel vagy azzal, ami már van

A lakásdekorálás a gyengém, szeretem, ha egy ház nem csak praktikus, hanem szép is. Jó hír, hogy itt is rengeteget lehet spórolni azzal, ha nem rohansz minden évszakváltáskor a boltba valami dekorációért, hanem elkezdesz kreatívan gondolkodni: készíthetsz karácsonyfadíszeket a környéken összegyűjtött tobozokból, a tavaszi virágokat új váza helyett állíthatod egy szép formájú befőttesüvegbe, ősszel készíthetsz magadnak koszorút sárga, vörös falevelekből és makkból. Ha elég kreatív vagy, szinte (vagy teljesen) ingyen varázsolhatsz magadnak egy csodaotthont! 

 

Ajánljuk még:

Tisztáznunk kell magunkban: önellátók vagy önámítók akarunk lenni?

Önellátás: egy szó, amit rengeteg kérdés és még több feszültség övez. Feszült lehet, aki így él – hogy a többiek miért nem?! –, és feszült lehet az is, aki látja, hogy más így él. Mert nyomasztó, mert nehéznek tűnik, mert kivitelezhetetlen...nek tűnik. Pedig valójában talán csak végig kellene gondolnunk néhány alaptételt, hogy ne beszéljünk el egymás mellett.

 

Már követem az oldalt

X