Ilyenkor, decemberben nyugodtan tekinthetjük a bor-desszert fantázia belépőjének a forralt bort, ami nélkül a havas városligeti séta, a korcsolyázás és a karácsonyi vásár sem az igazi. Bár eredetileg a forralt bor lényege a fűszerezés volt, és nem az, hogy melegen lehessen fogyasztani, mára igazi téli csemegévé alakult az ital. Az ókori rómaiak azért kezdték el fűszerezni a bort, hogy megelőzzék annak ecetesedését, és hidegen fogyasztották, csak hűvös napokon melegítették fel. Később az ízletes borcsemege egész Európában elterjedt, és a középkorban már nemcsak ízéért, de afrodiziákumként is kedvelték. Borbás Marcsi klasszikus forralt bora a minőségi választáson és a fűszerek harmóniáján múlik, de egy kis odafigyeléssel a kezdők számára is garantált sikerélmény:
Forralt bor
Borbás Marcsi receptje
Részeges csirkét, vörösboros kakast, vörösboros marhapofapörköltet polentával, vaddisznópörköltet sós vargabélessel, tonhalfilét fehérboros lencsével és zellerpürével vagy rozmaringos fácánsültet fehérborral és szőlős gersli rizottóval nyugodtan készíthetünk az ünnepi és a farsangi időszakban, de akár egész évben is, ám aminek igazán most van az ideje, az a gyümölcskenyér, ami ugyancsak fehér borral készül:
Marcsi angol gyümölcskenyeréhez a fűszerek fehér borban áznak, így, megrészegülve pedig még intenzívebb ízekkel kecsegtetnek.
Jó ötlet a téli húsételek mellé egy vörösboros körte is, bár az ehhez illő lángvirágnak nem most van a szezonja:
Vörösboros körte lángvirággal
A bor és a virág különös kettőst alkotnak: a bor megszínezi a virágot, máskor a virág a bort, színük mindenképpen egybekel. Egyes virágokat a bor kitűnően tartósít, míg más fajták aromája a borban teljesedik ki igazán! Most a körte kap színt és bársonyos aromát a vörösbortól, ehhez társul a lángvirág, harmonikusan, simogatnivaló, kedves szirmaival, lágy aromájával.
Gyakorlottabbak és a zsidó konyha kedvelői pontosan tudják, hogy az egyik leggazdagabb sütemény, a flódni tésztájához is szükségünk van fehérborra, és aki nem bejglit szeretne sütni karácsonyra, de a mákos-diós élményről nem akar lemondani, az nem fog csalódni, ha a flódnit választja:
Flódni
Borbás Marcsi receptje
Szilveszter táján, a nehezebb karácsonyi fogások után vagy éppen farsang idején, amikor a disznó füle-farka már elfogyott, jóleshet egy könnyű pezsgős borleves, ami felér egy desszert-különlegességgel:
Amíg meg nem kóstoljuk, akár madártejnek is gondolhatjuk, hiszen kinézete és állaga egyaránt hasonlít a mennyei tejes édességére!