Bolondosan elegáns: 5 kedvenc boros desszertünk

Gasztro

Bolondosan elegáns: 5 kedvenc boros desszertünk

Borban nemcsak az igazság, de az ínyencség sava-borsa, hiszen nemcsak kiadós főételek kísérőjeként, de különböző desszertek izgalmas hozzávalójaként is megdolgoztatja fantáziánkat. Mutatunk néhány izgalmas lehetőséget, hogyan használd a bort desszertek készítésekor! 

Ilyenkor, decemberben nyugodtan tekinthetjük a bor-desszert fantázia belépőjének a forralt bort, ami nélkül a havas városligeti séta, a korcsolyázás és a karácsonyi vásár sem az igazi. Bár eredetileg a forralt bor lényege a fűszerezés volt, és nem az, hogy melegen lehessen fogyasztani, mára igazi téli csemegévé alakult az ital. Az ókori rómaiak azért kezdték el fűszerezni a bort, hogy megelőzzék annak ecetesedését, és hidegen fogyasztották, csak hűvös napokon melegítették fel. Később az ízletes borcsemege egész Európában elterjedt, és a középkorban már nemcsak ízéért, de afrodiziákumként is kedvelték. Borbás Marcsi klasszikus forralt bora a minőségi választáson és a fűszerek harmóniáján múlik, de egy kis odafigyeléssel a kezdők számára is garantált sikerélmény:

Tovább olvasok

Részeges csirkét, vörösboros kakast, vörösboros marhapofapörköltet polentával, vaddisznópörköltet sós vargabélessel, tonhalfilét fehérboros lencsével és zellerpürével vagy rozmaringos fácánsültet fehérborral és szőlős gersli rizottóval nyugodtan készíthetünk az ünnepi és a farsangi időszakban, de akár egész évben is, ám aminek igazán most van az ideje, az a gyümölcskenyér, ami ugyancsak fehér borral készül:

Marcsi angol gyümölcskenyeréhez a fűszerek fehér borban áznak, így, megrészegülve pedig még intenzívebb ízekkel kecsegtetnek.

Jó ötlet a téli húsételek mellé egy vörösboros körte is, bár az ehhez illő lángvirágnak nem most van a szezonja:

Vörösboros körte lángvirággal
A bor és a virág különös kettőst alkotnak: a bor megszínezi a virágot, máskor a virág a bort, színük mindenképpen egybekel. Egyes virágokat a bor kitűnően tartósít, míg más fajták aromája a borban teljesedik ki igazán! Most a körte kap színt és bársonyos aromát a vörösbortól, ehhez társul a lángvirág, harmonikusan, simogatnivaló, kedves szirmaival, lágy aromájával.

Gyakorlottabbak és a zsidó konyha kedvelői pontosan tudják, hogy az egyik leggazdagabb sütemény, a flódni tésztájához is szükségünk van fehérborra, és aki nem bejglit szeretne sütni karácsonyra, de a mákos-diós élményről nem akar lemondani, az nem fog csalódni, ha a flódnit választja:

Szilveszter táján, a nehezebb karácsonyi fogások után vagy éppen farsang idején, amikor a disznó füle-farka már elfogyott, jóleshet egy könnyű pezsgős borleves, ami felér egy desszert-különlegességgel:

Amíg meg nem kóstoljuk, akár madártejnek is gondolhatjuk, hiszen kinézete és állaga egyaránt hasonlít a mennyei tejes édességére!

A cikk megjelenését a METRO támogatta.