Vörösboros körte lángvirággal
Halmos Monika | fitoterapeuta, virág- és borsommelier, író |
2024.08.24.
A bor és a virág különös kettőst alkotnak: a bor megszínezi a virágot, máskor a virág a bort, színük mindenképpen egybekel. Egyes virágokat a bor kitűnően tartósít, míg más fajták aromája a borban teljesedik ki igazán! Most a körte kap színt és bársonyos aromát a vörösbortól, ehhez társul a lángvirág, harmonikusan, simogatnivaló, kedves szirmaival, lágy aromájával.
A lángvirág a régi „nagymama-kertek” szeretett virága volt, és ma újból reneszánszát éli. Évelőkertek szép színfoltjait adja. Valamikor a falusi gyerekek a virágokat cumiként vették a szájukba, és szívták ki belőle az édes nektárt. Ez a virágban rejlő íz-csoda az, ami ellenállhatatlan aromát ad a vele készült desszerteknek. Kifinomult ízlelőbimbók kellenek hozzá, amelyek kiérzik a virágokból a varázslatot.
Hozzávalók
- 8 dkg cukor
- 2 dl vörösbor
- 1 citrom
- 4 körte
- 3-4 szál kinyílt lángvirág
Elkészítés
A vörösbort 2 dl vízzel felhígítjuk, hozzáadjuk a citromlét, a cukrot, egy-két karika citromot. Lassú tűzön felforraljuk, majd beletesszük a félbevágott körtéket. Öt-hat percig főzzük, majd lefedjük, és legalább egy napon át hűvös helyen érleljük.
A megrészegedett körtéket kistányérra tesszük, lángvirággal megszórjuk, és máris kínáljuk.
Ajánljuk még:
Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!