Rozmaringos fácánsült fehérborral, szőlős gersli rizottóval

Gasztro

Rozmaringos fácánsült fehérborral, szőlős gersli rizottóval

Fenséges lakoma!

Hozzávalók

  • 1 egész fácán
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy fürt szőlő
  • só, bors, rozmaring
  • 2 dl jó minőségű, száraz fehérbor
  • 2 liter szárnyas alaplé
  • libazsír
  • 30 dkg gersli


     
Tovább olvasok

Elkészítés

Az egész fácánt letisztítjuk, elfelezzük, de a bőrt hagyjuk rajta. Majd kolozsvári szalonnával spékeljük. A zöldségeket, gyümölcsöt (sárgarépa, vöröshagyma, fokhagyma, szőlő) megtisztítjuk, felkockázzuk.

Egy serpenyőben zsírt hevítünk, majd a húsokat a bőrös felükkel kérgezzük, végül egy kisebb tepsibe helyezzük. A visszamaradt pörzsanyagban megpároljuk a korábban előkészített, apró kockákra vágott vöröshagymát, kevés fokhagymát, sárgarépát. Megízesítjük 3 szál friss rozmaringgal. Az egészet aranysárgára pirítjuk. Felengedjük kb. 2 dl jó minőségű száraz fehérborral. Elpárologtatjuk a bor alkoholtartalmát és felengedjük szárnyas alaplével. Ezután az egészet a fácán alá öntjük úgy, hogy a bőrt ne lepje el, így ropogósra tud sülni. Lefedve, 160 °C-os sütőben készre pároljuk kb. 1-1,5 óra alatt.

A gersli rizottóhoz az árpagyöngyöt mossuk meg és csepegtessük le. A zsírt hevítsük fel, majd pirítsuk meg benne az árpagyöngyöt. Tegyünk rá sót, egy kevés borsot, majd engedjük fel szárnyas alaplével (kb. 2-szer annyival, mint az árpagyöngy űrtartalma). Fedő alatt addig pároljuk, amíg az összes folyadékot fel nem veszi.
Amikor elkészült, hozzáadjuk a fácánnal együtt lepirított, majd párolt zöldségeket. A legvégén adjuk hozzá az előre leszemezett, felezett szőlőszemeket. Óvatosan keverjük meg, hogy a szőlő össze ne törjön.