Flódni

Gasztro

Flódni

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók egy kis tepsihez: 

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 7,5 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • egy csipet só
  • 13 dkg fehérbor

A máktöltelékhez:

  • 20 dkg mák (darált)
  • 1,25 dl vörösbor
  • 12,5 dkg cukor
  • 1,5 dkg méz
  • 2,5 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje

A diótöltelékhez:

  • 20 dkg dió (darált)
  • 1,25 dl fehérbor
  • 12,5 dkg cukor
  • 1,5 dkg méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 rúd vanília kikapart belseje

Az almatöltelékhez:

  • 80 dkg reszelt alma
  • 2 ek cukor
  • 2 ek méz
  • egy csipet fahéj

A szilvatöltelékhez:

50 dkg szilvalekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, a sót és a tojássárgáját. A bort fokozatosan adagolva összegyúrjuk a tésztát. Ha már egységes a masszánk, akkor öt részre osztjuk, és mindegyik adagot sorjában kisodorjuk olyan méretűre, hogy a tepsit pontosan kitöltse. Ha igazán jó eredményt szeretnénk kapni, akkor a tésztalapokat egy-egy sütőpapírral elválasztva tegyük egymásra, és pihentessük a hűtőben egy éjszakát.

A dió- és a máktölteléket is elkészíthetjük előző nap, az almát viszont mindig frissen reszeljük le. Keverjük el két evőkanálnyi cukorral, hogy kiengedje a levét. Ezután alaposan csavarjuk ki, majd két evőkanál mézzel és fahéjjal ízesítsük.

A mákot ledaráljuk, ízesítjük a citrom héjával, az összevágott mazsolával és a vaníliával. A bort felforraljuk a mézzel és a cukorral, majd ráöntjük a mákra, és jól összekeverjük. Ha túl kemény lett a mákkrém, akkor cseppnyi borral hígítsuk. Tegyük félre minimum 1 órára, közben szépen összesűrűsödik. A végén jól kenhető, de nem folyós krémet kell kapnunk.

A diótöltelékhez szintén szirupot főzünk a borból, mézből és cukorból, majd meglocsoljuk vele a citrom- és narancshéjjal ízesített diót.

Ha minden elkészült, összeállítjuk a süteményt. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük az első lapot, és villával alaposan megszurkáljuk, hogy sütésnél ne pukkadjon fel. Erre szép egyenletesen rákenjük a kihűlt és könnyen kenhető, szaftos máktölteléket. Befedjük a következő lappal, amelyet szintén megszurkálunk, majd ráterítjük az almát. Ezt követi egy újabb lap, szurkálás és a lágy diótöltelék.

A következő réteg lesz a szilvalekvár, erre helyezzük rá a legfelső tésztalapot. Ezt is megszurkáljuk villával, majd lekenjük felvert tojással. 150° C-on 2-2,5 órát sütjük.

Csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt. Ha kibírjuk, érdemes akár egy napot is várni vele.

Tipp: Sokkal szebb, fényesebb lesz a flódni teteje, ha az első rákent tojásréteget hagyjuk megszáradni, majd mégegyszer átkenjük.

Borbás Marcsi zserbóreceptjét ITT, kedvenc karácsonyi sütijeinek válogatását pedig ITT találjátok.

 

 
 

 

 

Ajánljuk még:

Túrós desszertek: 12 könnyű finomság

Laza, puha finomságok készíthetőek ebből a sokoldalú hozzávalóból! Bármennyire tele vagyunk, egy kis túrós desszert mindig belénk fér, ha pedig csak édességre vágyunk, ez az egyik legkevésbé hizlaló alapanyag, amiből valamilyen sütemény készülhet. Mutatunk olyan receptet is, amivel el lehet indulni a legjobb háziasszony címért, de akkor is tudsz készíteni tortát, ha alig van hozzávaló otthon.

 

Már követem az oldalt

X