Flódni

Gasztro

Flódni

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók egy kis tepsihez: 

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 7,5 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • egy csipet só
  • 13 dkg fehérbor

A máktöltelékhez:

  • 20 dkg mák (darált)
  • 1,25 dl vörösbor
  • 12,5 dkg cukor
  • 1,5 dkg méz
  • 2,5 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje

A diótöltelékhez:

  • 20 dkg dió (darált)
  • 1,25 dl fehérbor
  • 12,5 dkg cukor
  • 1,5 dkg méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 rúd vanília kikapart belseje

Az almatöltelékhez:

  • 80 dkg reszelt alma
  • 2 ek cukor
  • 2 ek méz
  • egy csipet fahéj

A szilvatöltelékhez:

50 dkg szilvalekvár

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, a sót és a tojássárgáját. A bort fokozatosan adagolva összegyúrjuk a tésztát. Ha már egységes a masszánk, akkor öt részre osztjuk, és mindegyik adagot sorjában kisodorjuk olyan méretűre, hogy a tepsit pontosan kitöltse. Ha igazán jó eredményt szeretnénk kapni, akkor a tésztalapokat egy-egy sütőpapírral elválasztva tegyük egymásra, és pihentessük a hűtőben egy éjszakát.

A dió- és a máktölteléket is elkészíthetjük előző nap, az almát viszont mindig frissen reszeljük le. Keverjük el két evőkanálnyi cukorral, hogy kiengedje a levét. Ezután alaposan csavarjuk ki, majd két evőkanál mézzel és fahéjjal ízesítsük.

A mákot ledaráljuk, ízesítjük a citrom héjával, az összevágott mazsolával és a vaníliával. A bort felforraljuk a mézzel és a cukorral, majd ráöntjük a mákra, és jól összekeverjük. Ha túl kemény lett a mákkrém, akkor cseppnyi borral hígítsuk. Tegyük félre minimum 1 órára, közben szépen összesűrűsödik. A végén jól kenhető, de nem folyós krémet kell kapnunk.

A diótöltelékhez szintén szirupot főzünk a borból, mézből és cukorból, majd meglocsoljuk vele a citrom- és narancshéjjal ízesített diót.

Ha minden elkészült, összeállítjuk a süteményt. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük az első lapot, és villával alaposan megszurkáljuk, hogy sütésnél ne pukkadjon fel. Erre szép egyenletesen rákenjük a kihűlt és könnyen kenhető, szaftos máktölteléket. Befedjük a következő lappal, amelyet szintén megszurkálunk, majd ráterítjük az almát. Ezt követi egy újabb lap, szurkálás és a lágy diótöltelék.

A következő réteg lesz a szilvalekvár, erre helyezzük rá a legfelső tésztalapot. Ezt is megszurkáljuk villával, majd lekenjük felvert tojással. 150° C-on 2-2,5 órát sütjük.

Csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt. Ha kibírjuk, érdemes akár egy napot is várni vele.

Tipp: Sokkal szebb, fényesebb lesz a flódni teteje, ha az első rákent tojásréteget hagyjuk megszáradni, majd mégegyszer átkenjük.

Borbás Marcsi zserbóreceptjét ITT, kedvenc karácsonyi sütijeinek válogatását pedig ITT találjátok.

 

 
 

 

 

Ajánljuk még:

Hogyan gurult be a narancs a karácsonyfa alá?

Amikor elhatároztam, hogy utánajárok a narancs és a karácsony különleges kapcsolatának, azt hittem: könnyebb dolgom lesz. A narancs, mint déligyümölcs viszonylag modernkori termékként élt bennem, és álmaimban sem gondoltam volna, hogy sokkal, de sokkal régebbre nyúlik vissza  a története. Tartsanak velem, hogy megpróbáljuk együtt kideríteni, hogyan is gurulhatott be a narancs a karácsonyfa alá!