Hozzávalók egy kis tepsihez:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 7,5 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- egy csipet só
- 13 dkg fehérbor
A máktöltelékhez:
- 20 dkg mák (darált)
- 1,25 dl vörösbor
- 12,5 dkg cukor
- 1,5 dkg méz
- 2,5 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
A diótöltelékhez:
- 20 dkg dió (darált)
- 1,25 dl fehérbor
- 12,5 dkg cukor
- 1,5 dkg méz
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 1 rúd vanília kikapart belseje
Az almatöltelékhez:
- 80 dkg reszelt alma
- 2 ek cukor
- 2 ek méz
- egy csipet fahéj
A szilvatöltelékhez:
50 dkg szilvalekvár
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, a sót és a tojássárgáját. A bort fokozatosan adagolva összegyúrjuk a tésztát. Ha már egységes a masszánk, akkor öt részre osztjuk, és mindegyik adagot sorjában kisodorjuk olyan méretűre, hogy a tepsit pontosan kitöltse. Ha igazán jó eredményt szeretnénk kapni, akkor a tésztalapokat egy-egy sütőpapírral elválasztva tegyük egymásra, és pihentessük a hűtőben egy éjszakát.
A dió- és a máktölteléket is elkészíthetjük előző nap, az almát viszont mindig frissen reszeljük le. Keverjük el két evőkanálnyi cukorral, hogy kiengedje a levét. Ezután alaposan csavarjuk ki, majd két evőkanál mézzel és fahéjjal ízesítsük.
A mákot ledaráljuk, ízesítjük a citrom héjával, az összevágott mazsolával és a vaníliával. A bort felforraljuk a mézzel és a cukorral, majd ráöntjük a mákra, és jól összekeverjük. Ha túl kemény lett a mákkrém, akkor cseppnyi borral hígítsuk. Tegyük félre minimum 1 órára, közben szépen összesűrűsödik. A végén jól kenhető, de nem folyós krémet kell kapnunk.
A diótöltelékhez szintén szirupot főzünk a borból, mézből és cukorból, majd meglocsoljuk vele a citrom- és narancshéjjal ízesített diót.
Ha minden elkészült, összeállítjuk a süteményt. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük az első lapot, és villával alaposan megszurkáljuk, hogy sütésnél ne pukkadjon fel. Erre szép egyenletesen rákenjük a kihűlt és könnyen kenhető, szaftos máktölteléket. Befedjük a következő lappal, amelyet szintén megszurkálunk, majd ráterítjük az almát. Ezt követi egy újabb lap, szurkálás és a lágy diótöltelék.
A következő réteg lesz a szilvalekvár, erre helyezzük rá a legfelső tésztalapot. Ezt is megszurkáljuk villával, majd lekenjük felvert tojással. 150° C-on 2-2,5 órát sütjük.
Csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt. Ha kibírjuk, érdemes akár egy napot is várni vele.
Tipp: Sokkal szebb, fényesebb lesz a flódni teteje, ha az első rákent tojásréteget hagyjuk megszáradni, majd mégegyszer átkenjük.
Borbás Marcsi zserbóreceptjét ITT, kedvenc karácsonyi sütijeinek válogatását pedig ITT találjátok.
Ajánljuk még: