
Hozzávalók:
2,5 kg ponty
5-6 fej vöröshagyma
1 db paradicsom
1 szem kápia paprika
3-3,5 l víz
4 ek fűszerpaprika
fejenként 1-1 cseresznyepaprika (ízlés szerint)
Elkészítés:
A megtisztított ponty belsőségeit eltávolítjuk. A fejét és a farkát levágjuk, a törzsét beirdaljuk, és felszeleteljük. A szeleteket kb. 10-15 perccel a főzés előtt besózzuk. Ha előbb sózzuk meg, megszürkül a halhús és elveszíti víztartalmát.
A vöröshagymát apróra vágjuk, majd a hal fejével, farkával és hasaaljával együtt a halfőző bográcsba helyezzük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Mikor felforrt, belerakjuk a fűszerpaprika 1/3-át, 15 perc múlva pedig hozzárakjuk a besózott halszeleteket és hozzáöntjük a maradék vizet is. Mikor újból felforrt, hozzáadjuk a maradék fűszerpaprikát, majd további 30 perc alatt, lobogó tűzön, hab alatt, sűrűre és krémesre főzzük.
Akkor jó az állaga, ha a kanalunkban egynemű, krémes, sűrű lé marad, melyben a paprika és a víz nem válik szét. Erről ismerszik meg a valódi közép-dunai halászlé. Ne felejtsük el, a megfelelő állag eléréséhez elengedhetetlen, hogy a főzés teljes ideje alatt lobogva forrjon az ételünk.
Házi készítésű gyufatésztával a legfinomabb.
A cikk megjelenését a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. támogatta.

Gesztenyés fatörzs
Borbás Marcsi receptje

















