Halászlé
Olvasási idő: 2 perc

Halászlé

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók: 

2,5 kg ponty

5-6 fej vöröshagyma

1 db paradicsom

1 szem kápia paprika

3-3,5 l víz

4 ek fűszerpaprika

fejenként 1-1 cseresznyepaprika (ízlés szerint)

 

Elkészítés:

A megtisztított ponty belsőségeit eltávolítjuk. A fejét és a farkát levágjuk, a törzsét beirdaljuk, és felszeleteljük. A szeleteket kb. 10-15 perccel a főzés előtt besózzuk. Ha előbb sózzuk meg, megszürkül a halhús és elveszíti víztartalmát.

A vöröshagymát apróra vágjuk, majd a hal fejével, farkával és hasaaljával együtt a halfőző bográcsba helyezzük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 

Mikor felforrt, belerakjuk a fűszerpaprika 1/3-át, 15 perc múlva pedig hozzárakjuk a besózott halszeleteket és hozzáöntjük a maradék vizet is. Mikor újból felforrt, hozzáadjuk a maradék fűszerpaprikát, majd további 30 perc alatt, lobogó tűzön, hab alatt, sűrűre és krémesre főzzük.

Akkor jó az állaga, ha a kanalunkban egynemű, krémes, sűrű lé marad, melyben a paprika és a víz nem válik szét. Erről ismerszik meg a valódi közép-dunai halászlé. Ne felejtsük el, a megfelelő állag eléréséhez elengedhetetlen, hogy a főzés teljes ideje alatt lobogva forrjon az ételünk.

Házi készítésű gyufatésztával a legfinomabb.

A cikk megjelenését a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. támogatta. 

Kapcsolódó tartalom
Gesztenyés fatörzs
| 2025. december 05

Gesztenyés fatörzs

Borbás Marcsi receptje