
Hozzávalók:
4 szelet ponty
15 dkg finomliszt
4 db tojás
20 dkg zsemlemorzsa
só
a sütéshez: 2 liter olaj
Elkészítés:
A pontyot tisztítsuk meg gondosan és vágjunk belőle ujjnyi vastag szeleteket. Panírozás előtt 15 perccel alaposan sózzuk be. Fontos, hogy ne álljon túl sokáig a sóban, mert akkor kiszárad a hal húsa.
A panírozást a szokásos módon végezzük. Előbb lisztbe, majd felvert tojásba, azután pedig morzsába forgassuk bele a halszeleteket.
Egy olyan serpenyőt válasszunk a sütéshez, amiben úszni tudnak a szeletek, mert fontos, hogy ne érjenek le az edény aljára. Az olaj hőmérsékletére is figyeljünk, hogy legyen megfelelően meleg, de ne legyen túlságosan forró. Ha beleszórunk egy kis lisztet, és az sercegve végigfut az olaj tetején, akkor már biztosan elértük a megfelelő hőfokot. Ezután süssük aranybarnára a szeleteket, majd csepegtessük le róluk a zsiradékot. Frissen, forrón tálaljuk. Tökéletes mellé egy finom krumplisaláta.
A cikk megjelenését a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. támogatta.

Több halat az asztalra!
Bár Magyarország gazdag édesvízi halállománnyal és hagyományos halászati kultúrával rendelkezik, az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás 6 kilogramm, ami az uniós átlagban (20 kg) az utolsónak számít. Nálunk sajnos a halételek fogyasztása leginkább az ünnepekre és főleg a karácsonyra koncentrálódik, miközben a világ számos országában a hal mindennapi alapélelmiszer.













