Hozzávalók:
Pörkölt:
- 4 db tisztított marhapofa
- 2 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 szál kakukkfű
- 3-4 db babérlevél
- napraforgóolaj
- 1-2 ek sűrített paradicsom
- 3-4 szál sárgarépa
- 2 szál angolzeller
- 250 g csiperke gomba
- 2 dl vörösbor
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
Polenta:
- 200 g polenta
- 500 g víz
- 500 g tej
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szál rozmaring
- só
- 50 g vaj
Elkészítés:
A vöröshagymát, fokhagymát finomra vágjuk, olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a kb. 2×2 cm-es darabokra vágott pofahúst, jól lepirítjuk. Bele tesszük a paradicsompürét, kissé megpirítjuk, és ráöntjük a vörösbort. Hozzáadjuk a fűszereket, és szakaszosan pároljuk, az elpárolgott folyadékot vízzel vagy alaplével pótoljuk. Amikor a hús majdnem elkészült, hozzáadjuk a darabolt zöldségeket, és kb. 10 perc alatt készre főzzük.
A polentához feltesszük melegedni a vizet a tejjel és a fűszerekkel. Amikor felforr, félretesszük, hagyjuk állni 15-20 percet, utána leszűrjük. Újra felforraljuk a tejes keveréket, és folyamatosan keverve beleszórjuk lassan a polentát, ügyelve, hogy nehogy csomós legyen. Kb 10 percig főzzük, és hozzáadjuk a vajat. Folpackkal bélelt formába tesszük, hagyjuk kihűlni. Szeleteljük, és olajon mindkét oldalát ropogósra sütjük.
Ajánljuk még: