Vörösboros marhapofapörkölt polentával

Gasztro

Vörösboros marhapofapörkölt polentával

 Bacsa Gábornak, az Input Kitchen & Bar séfjének receptje

Hozzávalók: 

Pörkölt:

  • 4 db tisztított marhapofa
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 szál kakukkfű
  • 3-4 db babérlevél
  • napraforgóolaj
  • 1-2 ek sűrített paradicsom
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2 szál angolzeller
  • 250 g csiperke gomba
  • 2 dl vörösbor
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint

Polenta:

  • 200 g polenta
  • 500 g víz
  • 500 g tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál rozmaring
  • 50 g vaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A vöröshagymát, fokhagymát finomra vágjuk, olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a kb. 2×2 cm-es darabokra vágott pofahúst, jól lepirítjuk. Bele tesszük a paradicsompürét, kissé megpirítjuk, és ráöntjük a vörösbort. Hozzáadjuk a fűszereket, és szakaszosan pároljuk, az elpárolgott folyadékot vízzel vagy alaplével pótoljuk. Amikor a hús majdnem elkészült, hozzáadjuk a darabolt zöldségeket, és kb. 10 perc alatt készre főzzük.

A polentához feltesszük melegedni a vizet a tejjel és a fűszerekkel. Amikor felforr, félretesszük, hagyjuk állni 15-20 percet, utána leszűrjük. Újra felforraljuk a tejes keveréket, és folyamatosan keverve beleszórjuk lassan a polentát, ügyelve, hogy nehogy csomós legyen. Kb 10 percig főzzük, és hozzáadjuk a vajat. Folpackkal bélelt formába tesszük, hagyjuk kihűlni. Szeleteljük, és olajon mindkét oldalát ropogósra sütjük.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.