Hozzávalók:
- 1 egész kakas
- 7 dl száraz vörösbor
- 20 dkg gyöngyhagyma
- 50 dkg gomba vegyesen
- 10 dkg vaj
- 4-5 ek olívaolaj
- 6 szelet bacon
- 3-4 babérlevél
- 1 kk bors
- 1,5 dl paradicsompüré
- 5 dl csirkealaplé
- friss kakukkfű
- friss petrezselyem
- só
- 10-15 db kakashere
Elkészítés:
A gyöngyhagymákat megtisztítjuk, majd sós vízben előfőzzük kb. 10 percig. Ezután leszűrjük, majd egy serpenyőben kevés vaj és olívaolaj keverékén elkezdjük pirítani. Nem kell összevágni, úgy lesz szép, ha egyben marad. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel, babérlevéllel és friss petrezselyemmel ízesítjük. Ezután felöntjük 2 dl alaplével, és hagyjuk főni. Egy másik edényben a megtisztított és nagyobb darabokra vágott gombát szintén vaj és olívaolaj keverékén megpirítjuk. Ha már elfőtte a levét, sóval és borssal ízesítjük.
Közben a kakast részekre bontjuk. Ha van elég hája, akkor azon indítjuk el az ételt. Kisütjük, majd kiszedjük a tepertőt. Megpirítjuk a zsíron a bacont is. Ha kisült, azt is kiszedjük, és a fazékban maradó zsiradékon körbepirítjuk a kakashúst. Ezután hozzáadjuk a kakasheréket, a kisütött szalonnát, a paradicsompürét, a gombát, a gyöngyhagymát és egy egész üveg jó minőségű vörösbort. Végül még kb. fél liter alaplevet is öntünk hozzá. Ezután beállítjuk a sót, a borsot, majd lassan pötyögtetve puhára főzzük.