Vaddisznópörkölt sós vargabélessel

Gasztro

Vaddisznópörkölt sós vargabélessel

Kerekes Sándor receptje

Hozzávalók:

Vaddisznópörkölt

  • 1,5 kg vaddisznócomb
  • 2 ek vaddisznózsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg mangalicaszalonna
  • 4-5 szem szegfűbors
  • 3-4 szem boróka
  • 2,5 dl vargányás paradicsomszósz
  • 2 ek aszalt kökény
  • 1 ek kökénylekvár
  • 2 tk mustár
  • 2-3 babérlevél
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 2 dl vörösbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • narancshéj
  • citromhéj

Sós vargabéles

  • 20 dkg cérnametélt
  • 15 dkg mangalicaszalonna
  • 2 szál újhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 szem kápia paprika
  • 5 db tojás
  • 25 dkg túró
  • bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A vaddisznócombot feldaraboljuk. Fontos, hogy ne vágjuk a húst nagyon apróra, inkább jó nagy falatnyi darabokra. A hagymát finomra felvágjuk, majd ledinszteljük a vaddisznózsíron. Figyeljünk, hogy ne engedjen levet, inkább piruljon egy kicsit. Hozzáadunk egy jó szelet szalonnát is. Ezután a húst is belerakjuk az edénybe, és megpörköljük.

A szegfűborsot és a borókát mozsárban megtörjük, és hozzáadjuk a húshoz. Jöhet bele a paradicsomszósz, az asztalt kökény, a babérlevél, a kakukkfű, a mustár és a kökénylekvár is. Ha ez összerotyogott, akkor beleöntjük a vörösbort, és egy gerezd aprított fokhagymával is ízesítjük. Ezután szakaszosan pároljuk, tehát lassanként adjuk hozzá a vizet, hogy végig sűrű maradjon a szaft. Így készre főzzük, tálalás előtt pedig reszelünk rá egy kevés narancs-, illetve citromhéjat.

 

A vargabéleshez a cérnametéltet sós vízben megfőzzük. A szalonnát felaprítjuk, és a zsírját kisütjük. Rádobjuk a hagymát is, de csak egy pillanatra, hogy a frissessége maradjon meg. A kápiapaprikát is apró kockára vágjuk. A túrót kissé áttörjük, elkeverjük a kisütött szalonnával és a zsírral, a kápiával, a felvágott petrezselyemmel, sóval, borssal. A tojásokat kettéválasztjuk, és külön felverjük habosra a sárgáját és a fehérjét is. Először a habos sárgáját adjuk a keverékhez, majd óvatosan a fehérjehabot is beleforgatjuk.

Kizsírozott tepsibe rakjuk, majd 160 fokon kb. 40 perc alatt pirosra sütjük.

 

Ajánljuk még:

Erdésztokány friss füvekkel

Tavasz derekán az erdő és a rét olyan zöldben ring, amit talán a legnagyobb festők sem tudnak visszaadni vásznukon. Ezeket a zöld ízeket megkóstolhatjuk, levesbe vagy főzelékbe szelídíthetjük – persze, csak azután, ha meggyőződtünk róla, hogy ehetőek. Ezt a füves tokányt egy kedves erdész barátunk készítette nekünk először, az erdő rejtekén. Csodájára jártunk, mi minden került bele a kosarából! A sok-sok zöld „miskulancia” mennyei mártássá változott benne, mire a hús megpuhult, a juhtúró és a tojás bársonyossá simította, a tejföl csöppet savanyított rajta – ízében ott volt a tavaszi madárdal, a kikelet jókedve, az erdő zúgása fenségesen.

 

Már követem az oldalt

X