Egészség

Az istennőről elnevezett kétarcú mikroelem – Ismerd meg a szelént!

Selene Holdistennőről kapta nevét a szelén, a sokoldalú mikroelem!

A szelén a szervezetünk számára igen fontos; antioxidáns tulajdonságának köszönhetően mérsékeli a stresszt, erősíti az immunrendszert, segít a betegségek megelőzésében, leküzdésében. Hiányában szív-és érrendszeri betegségek, pajzsmirigyproblémák, de akár meddőség is jelentkezhet.

Ugyanakkor óvatosan kell vele bánni: ha túl sok van belőle, toxikus hatású, betegségek kialakulásáért lehet felelős! A toxicitás határa napi 0,2 mg, felnőttek számára javasolt napi 50-60 mikrogramm szelén bevitele (de az egyén egészségügyi állapota természetesen erre is hatással lehet!).

Ezt a mikroelemet ételeink között leginkább húsokban, tengeri halakban, magvakban, gyümölcsökben és zöldségekben találhatjuk meg.

Állati eredetű termékek:

  • marhahús
  • belsőségek (főként a máj)
  • tengeri halak (pl. tonhal)
  • tojás
  • sajt

Gyümölcsök:

  • banán
  • szőlő
  • narancs
  • sárgadinnye
  • szeder

Zöldségek:

  • brokkoli
  • káposzta
  • spenót
  • spárga
  • fekete bab

Egyéb növényi alapanyagok:

  • csírák
  • zab
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • dió

JAVASOLT RECEPTJEINK:

Húsos ételek:

VAJPUHA MARHASÜLT TEJSZÍNES ÚJBURGONYÁVAL
RAKOTT, SÜLT ZÖLDSÉGEK
GYORS, EGÉSZSÉGES ÉS VITAMINDÚS: PARADICSOMOS MÁJ
AZ IGAZI RESZTELT MÁJ

Vegetáriánus fogások:

EZEK A LEGTUTIBB IMMUNERŐSÍTŐ CSÍRÁK
SÓSKA, SPENÓT, MÁNGOLD FŐZELÉK
FORRÓ, GYORS SPENÓTOS ÍZBOMBA
BORBÁS MARCSI ZÖLDSALÁTÁJA

Édességek: 

FEKETESZEDRES PITE
SZŐLŐS PITE
A TOROCKÓI HAMUZSÁK, AVAGY DIÓS TÁSKA
AZ IGAZI DIÓS KOSÁRKA

Téli tartósítási kisokos: frissen tarthatod a szőlőt, paprikát és tököt is!
Az ősz közeledtével gyakorta halljuk: ideje feltölteni energiaraktárainkat. A természet ugyanis megteremtette elképesztő körforgását, amelyben a szűkösebb hónapoknak éppúgy helye van, mint a napfényben és friss termésekben bővelkedő meleg időszakoknak. Ez az élet rendje, ezt kell elfogadnunk. De mint mindig: most is megmutatkozik az emberiség ösztönös leleményessége, amely bár uralkodni nem tud az ősi erőkön, kreatívan túlélni, átvészelni annál inkább.

A cikk megjelenését a Zabosfai Ökokert termékcsalád forgalmazója, a Zabosfa KerTÉSZ Kft. támogatta.