Vajpuha marhasült tejszínes újburgonyával

Gasztro

Vajpuha marhasült tejszínes újburgonyával

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 1,5-2 kg marhalábszár
  • 3-4 fej vöröshagyma
  • 15 dkg szalonna
  • 1 ek sertészsír
  • 3-4 ág zsenge rozmaring
  • só, bors

 

  • 2 kg apró újburgonya
  • 3-4 szál újfokhagyma
  • 1 csokor spárga
  • 1 dl zsíros tejszín
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 dkg vaj
  • só, bors
  • 1 cs petrezselyem  

Elkészítés:

A marhahúst kb. 2,5 cm vastagságú szeletekre vágjuk, a hagymát vastag karikákra daraboljuk, és a szalonnát is vékonyan felszeleteljük. Egy hosszú, mély kenyérsütő formát kikenünk sertészsírral, és állítva kezdjük el bele rétegezni a húst, a szalonnát és a hagymát. Ha megtelt a sütőforma, az egészet megsózzuk és borsozzuk. A rétegek közé bedugdosunk néhány szál zsenge rozmaringot.

Végül alufóliával befedjük, és 140 fokos sütőben kb. 4 óra alatt puhára sütjük. Ha a hús már puha, akkor levesszük róla a fóliát, és egy kicsit hagyjuk pirulni.

Közben a köretet is elkészítjük. A burgonyákat alaposan megmossuk, a spárgát meghámozzuk. Egy serpenyőbe olívaolajat öntünk, és adunk hozzá egy kis vajat is. Rádobjuk a megmosott újburgonyát, megsózzuk és puhára pároljuk. Ha a burgonya elkészült, rádobjuk az újfokhagymát, és hagyjuk, hogy az is megpiruljon egy kicsit. Ezután rádobjuk a falatnyi darabokra vágott spárgát, meglocsoljuk a tejszínnel, és adunk hozzá még egy pici vajat, hogy még krémesebb legyen. Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyemmel.