Hozzávalók:
- 1,5-2 kg marhalábszár
- 3-4 fej vöröshagyma
- 15 dkg szalonna
- 1 ek sertészsír
- 3-4 ág zsenge rozmaring
- só, bors
- 2 kg apró újburgonya
- 3-4 szál újfokhagyma
- 1 csokor spárga
- 1 dl zsíros tejszín
- 2 ek olívaolaj
- 3 dkg vaj
- só, bors
- 1 cs petrezselyem
A legjobb tavaszi menü: Húsos, zöldséges piknikcsomagok
Borbás Marcsi receptje.
Elkészítés:
A marhahúst kb. 2,5 cm vastagságú szeletekre vágjuk, a hagymát vastag karikákra daraboljuk, és a szalonnát is vékonyan felszeleteljük. Egy hosszú, mély kenyérsütő formát kikenünk sertészsírral, és állítva kezdjük el bele rétegezni a húst, a szalonnát és a hagymát. Ha megtelt a sütőforma, az egészet megsózzuk és borsozzuk. A rétegek közé bedugdosunk néhány szál zsenge rozmaringot.
Végül alufóliával befedjük, és 140 fokos sütőben kb. 4 óra alatt puhára sütjük. Ha a hús már puha, akkor levesszük róla a fóliát, és egy kicsit hagyjuk pirulni.
Közben a köretet is elkészítjük. A burgonyákat alaposan megmossuk, a spárgát meghámozzuk. Egy serpenyőbe olívaolajat öntünk, és adunk hozzá egy kis vajat is. Rádobjuk a megmosott újburgonyát, megsózzuk és puhára pároljuk. Ha a burgonya elkészült, rádobjuk az újfokhagymát, és hagyjuk, hogy az is megpiruljon egy kicsit. Ezután rádobjuk a falatnyi darabokra vágott spárgát, meglocsoljuk a tejszínnel, és adunk hozzá még egy pici vajat, hogy még krémesebb legyen. Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyemmel.