Nagy-Magyarország receptjei: a torockói hamuzsák, avagy diós táska

Gasztro

Nagy-Magyarország receptjei: a torockói hamuzsák, avagy diós táska

Torockón kóstoltuk ezt a pehelykönnyű süteményt, amit érdemes jó társaságban készíteni, hiszen aprólékos munka társul hozzá, de mindenképpen megéri dolgozni vele!

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 6 tojássárgája
  • 1 késhegynyi égetett timsó

Töltelék:

Tovább olvasok
  • 6 tojásfehérje
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg darált dió

Elkészítés:

Kezdeti lépésként a vajat újraköpüljük. Ez azt jelenti, hogy hidegen, a tenyerünk segítségével jól megnyomkodjuk, hogy ha van benne fölösleges víz, akkor kiadja magából. Ez azért fontos, hogy ne vegyen fel felesleges lisztet, és nemesebb, könnyebb legyen a tészta. Fontos, hogy a vaj a köpülés után legyen negyed kilogram!

Ezután a vajat a liszttel és a tojások sárgájával, illetve az égetett timsóval összegyúrjuk. Próbáljunk minél kevésbé alálisztezni, hogy a lehető legkevesebb plusz lisztet vegye fel. Ha a tésztánk összeállt, akkor 48 kis golyót formázunk belőle a tenyerünk között gömbölyítve. Ezeket a kis gombócokat egy tálba tesszük, és mindegyik közepét kissé megnyomjuk az ujjunkkal. Másnap reggelig hagyjuk pihenni. Fontos, hogy teljesen lehűljenek a golyók.
Másnap, mikor nyújtjuk, mindig csak egyszerre 4-5 darabot veszünk elő a hűtőből, és egy nyújtódeszkán nagyon vékonyra sodorjuk őket egyenként.

Közben a tölteléket is elkészítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, mikor már félig felverődött, akkor adjuk hozzá a cukrot. Ha elkészült a cukros hab, óvatosan belekeverjük a darált diót is, és ezzel töltjük meg a tésztákat. Mindegyik közepére teszünk a töltelékből, majd először behajtjuk a tészta két szélét, majd pedig a magunk felőli résszel betakarjuk a tölteléket, és az egészet ráfordítjuk a maradék részre. Csinos kis zsákokat kell kapnunk.

180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük a süteményeket, majd pedig vaníliás porcukorral megszórjuk.

Ha tetszett ez a recept, sorozatunk többi ételét is érdemes lehet megismerned, például az ordás tésztát Erdővidékről vagy a kárpátaljai koktélparadicsom-befőttet!

 

 

 
 
 

 

 

Már követem az oldalt

X