Nagy-Magyarország receptjei: ordás tészta Erdővidékről

Gasztro

Nagy-Magyarország receptjei: ordás tészta Erdővidékről

Vargyason él a fafaragó és bútorkészítő Sütő család. Nagy élmény velük találkozni, és szerencsére nemcsak a fafaragás mesterségét, hanem családi receptjeiket is gondosan őrzik. Ezek közül meg is mutattak nekünk egyet, az ordás tésztát, ami csodálatosan krémes és puha.

Hozzávalók:

  • 15 kanál liszt
  • 7 egész tojás
  • 11 kanál olaj
  • 13 kanál cukor
  • 1 sütőpor
  • 2 kanál kakaó
  • 6-7 kanál tej

 

Tovább olvasok
  • 50 dkg orda
  • 4 tojássárgája
  • 15 kanál cukor
  • 1 vanília

A tetejére:

  • 4 tojásfehérje
  • 4 kanál porcukor

Elkészítés:

A lisztet jól elkeverjük a kakaóval, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejet is. Belekeverjük az olajat, a sütőport, majd a cukrot is. Közben megkóstolhatjuk a masszát, és ízlésünknek megfelelően állíthatjuk be az édességét.

Az ordát kikeverjük a tojások sárgájával és a vaníliával, majd szintén ízlés szerint a cukorral.

Fontos, hogy a tészta lágy, krémes legyen. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd beleszaggatjuk az ordát, tehát kanállal halmokat rakunk a tésztára. Ezután előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük. Ha a sütemény megsült, felverünk négy tojásfehérjét 4 evőkanál porcukorral jó kemény habbá, és a sütemény tetejére simítjuk. Ezután 100 fokos sütőben rövid ideig még szárítjuk a habot. Nem kell, hogy piros legyen a teteje, úgy lesz a legjobb, ha még fehér és krémes a hab.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Zöldre van a torta festve – de nem mindegy, hogy mivel!

A zsenge csalánlevél gazdag vitaminforrás, kitűnő főzeléket, levest főzhetünk belőle. Mint ínségétel, a paraszti konyhák régebben ismerték, de újabban a trendi éttermek is felismerték a csalánt, mint a reformkonyha egyik pompás alapanyagát. Aki megszereti, rá fog jönni, hogy a csalánban még ennél is több van! Mint természetes zöldítőt, mint ásványianyag-raktárt, belekomponálhatjuk akár sós- vagy édes süteménybe is.

 

Már követem az oldalt

X