Zöld vacsora

Gasztro

Zöld vacsora

Borbás Marcsi receptje.

 

Megfigyeltem, hogy nem csak a reggeli határozza meg a napom későbbi étkezéseit, hanem az előző esti vacsorámtól is függ, hogy másnap mennyire leszek éhes. Tehát szerintem egy nap diétájának sikeressége az előző esti étkezésnél dől el. Ha nagyon kalóriadús ételt eszem, akkor reggel majd éhen halok. Kitágul a gyomrom, sok a savam, az inzulinszintem az egekben. Ennek következtében sokkal többet reggelizem, de utána délre megint éhes vagyok, és bekerültem abba az örvénybe, amelyből éppen igyekszem kiúszni. Tehát a vacsora kulcskérdés.

 

Zöld vacsora

Hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • 3 dkg zsírszegény sajt
  • 3 evőkanál fekete- vagy vöröslencse
  • Petrezselyemzöld
  • 5-6 levél fodroskel vagy kelkáposzta vagy káposzta
  • Citrom, mustár, olívaolaj, édes balzsamecet vagy méz

Elkészítés:

A zsenge fodroskel levelekről eltávolítjuk a durva erezetet. Amennyiben nem tudjuk beszerezni ezt a csodanövény, akkor a kelkáposzta is megteszi, de akkor vegyünk mellé a zöld színanyag miatt egy marék spenót vagy rukkola levelet is. A lencsét sós vízben főzzük meg.

Közben egy kis habverő segítségével keverjük krémesre az egy evőkanálnyi olívaolajat az egy evőkanálnyi citromlével. Amikor szép világos krémmé alakul a citrom-olaj elegy, akkor adjunk  hozzá egy teáskanál balzsamecetet és egy mokkáskanál mustárt. Ezt az öntetet jól keverjük össze a kellel, majd szórjuk rá a főtt színes lencsét, a csíkokra vágott sajtot, és végül tegyük a tetejére a fantasztikus, krémes lágy tojást. Végezetül hintsük meg petrezselyemmel!

Miért a zöld színű zöldségek?

A zöld zöldségek a legjobb méregtelenítők: magas a víz-, klorofill- és rosttartalmuk is. A klorofill vasat juttat a szervezetbe, tisztítja a vért, hozzájárul a máj hatékony működéséhez. Kiüríti a szervezetünkben felgyülemlett káros anyagokat, továbbá javítja a látást és a láb vérkeringését, így enyhítik a visszeresség okozta panaszokat. Ezen kívül felveszik a harcot a rákos sejtekkel és sok kalciumot is tartalmaznak, ami erősíti a csontokat.

A fejes káposztában, a kelkáposztában és a kelbimbóban található allil-izotiocianát nemcsak rákellenes hatású, de erős aromájának köszönhetően megfázás esetén is hasznos élelem, mert tisztítja a légutakat! Télen igazán jól jön!

Korábbi fodroskelt tartalmazó receptünket itt találod, a vacsorákat tartalmazó sorozatunkat pedig itt.