Hozzávalók
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 5 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- csipet só
- 1-2 ek cukor
A töltelékhez:
- 35-40 dkg szőlő
- 3 tojás
- cukor
- fahéj
Elkészítés
A szobahőmérsékletű vajat egyenletesen elmorzsoljuk az átszitált fehérlisztben. Ezután az élesztőt, a tojássárgáját, a cukrot és a sót jól kikeverjük a langyos tejben, és az így kapott keveréket hozzáadjuk a vajas liszthez, majd szép levegős tésztává dagasztjuk.
Ha már összeállt és szép sima a tésztánk felülete, akkor egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki egy kicsit, majd a kivajazott tepsibe vagy piteformába helyezzük, és a kezünkkel alakítsuk ki a peremét is.
Nagyon fontos, hogy legyen pereme a tészta alapnak, mert a folyékony tölteléket meg kell majd tartania. Ha ezzel elkészültünk, letakarjuk és hagyjuk megkelni. Figyeljünk rá, hogy a tészta ne legyen túl vastag, különben nem fog elférni a pitében a töltelék.
Közben a szőlőt megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Ha a tészta megkelt, akkor a szőlőket egy rétegben a héjas felükkel lefelé rárakosgatjuk a tetejére, majd a maradékot egyenletesen elosztjuk a felső rétegen és az egészet alaposan megszórjuk fahéjas cukorral.
Kettéválasztjuk a tojásokat. A sárgáját habosra keverjük hat evőkanál cukorral, és összedolgozzuk a kemény habbá vert tojásfehérjével, majd az egészet ráöntjük a gyümölcs tetejére. Elsimítjuk, és előmelegített, 170 fokos sütőben készre sütjük.
Elkészíthetjük bármilyen idénygyümölccsel. Rebarbarával, fügével, vagy akár lecsepegtetett befőttel is nagyon finom.
Fotók: Krisztics Barbara