Feketeszedres pite

Gasztro

Feketeszedres pite

 Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

Tészta:
518 gr liszt
385 gr vaj
3 ek barna cukor
2 csipet só
7-8 ek jéghideg víz (azzal kezdjük, hogy a vizet betesszük a fagyasztóba)

Tovább olvasok

Töltelék:
1,2 kg feketeszeder – friss vagy fagyasztott
230 gr barna cukor + egy kicsi a végén a szóráshoz
3 ek kukoricakeményítő
1 vanília kikapart belseje
1 ek tokaji aszú, minél régebbi évjárat, annál jobban feldobja majd a tölteléket
40 gr vaj a pöttyözéshez a végén
1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a barna cukrot és a sót, majd ezeket jól összekeverjük. Utána beledolgozzuk a hideg felkockázott vajat, míg a tészta zsemlemorzsa állagú nem lesz. Utána hozzátesszük a jéghideg vizet, azzal összegyúrjuk. Nem kell sokáig dolgozni a tésztával, a lényeg, hogy álljon össze. Ehhez viszonylag nagy edényre van szükség. Amikor kész, kétfelé osztjuk a tésztát, majd fóliába tekerjük, és hűtőbe tesszük minimum fél órára.

A töltelékhez a vaníliát belekeverjük a barna cukorba, majd hozzáadjuk a keményítőt. Összekeverjük a szederrel, majd hozzáadjuk az aszút. Jó, ha ez együtt állni tud egy kicsit, mielőtt betöltésre kerül.

A pihentetett tésztát deszkán megfelelő méretre nyújtjuk (ez a recept egy 28-30 cm-es piteformára készült). Beletesszük a formába. Ameddig a tetejét előkészítjük, visszatehetjük egy kicsit a fagyasztóba a formába tett tésztát. Amikor előkészítettük a másik adag tésztát a fonott tetőhöz, beletöltjük a szedres tölteléket a formába, megpöttyözzük a töltelék tetejét vajjal, ráfonjuk a pite tetejét, megkenjük a felvert tojással, és betesszük sülni 180 fokos sütőbe 1 órára.

 

 

 

 

 

 

Már követem az oldalt

X