Aktív

Előléptetési kisokos: 7 tipp, hogy közelebb kerülj egy magasabb pozícióhoz

Sokan vágynak az előléptetésre, a kívánt jutalom azonban sokszor mégis várat magára. Valahogy mindig más kapja a jobb ajánlatot, pedig úgy érezzük, mi is mindent megtettünk azért, hogy végre feljebb lépjünk a munkahelyi ranglétrán. A „görcsös” akarás gátolhat benneteket az ambíciótok elérésében, de ennek elengedése sem mindig elég: ezzel a 7 tippel közelebb kerülhettek a magasabb pozícióhoz.

A teljesítmény, a tapasztalat és a különféle hasznos készségek és képességek nagyban hozzásegíthetnek egy dolgozót az előléptetéshez. Viszont ennél egy picit többet is tehettek azért, hogy növeljétek az esélyeteket: íme néhány ötlet, hogyan érhetitek el, hogy a következő alkalommal ti kerüljetek magasabb beosztásba!

1. Tisztázzátok a célokat, így lépdelhettek feléjük

Az egyik legfontosabb dolog, amit az előléptetésetekért megtehettek, az, ha tisztázzátok, mit vár el a cég tőletek. Ezek között az elvárások között általában jelen van, hogy a dolgozók minél jobban hozzájáruljanak a vállalat fejlődéséhez, sikeréhez, vagyis jó pont lehet a gyakran használt készségek fejlesztése, az ismeretek és tapasztalatok bővítése a kívánt területen. Tanuljátok meg kezelni azokat a programokat, amiket a feletteseitek is használnak, jelentkezzetek tanfolyamokra, keressétek a lehetőségeket cégen belül – úgy jobban látszik az erőfeszítésetek, és valóban napról napra alkalmasabbá válhattok az áhított munkára.

2. Figyeljétek meg a nemrég előléptetett kollégákat

Vegyétek szemügyre, elemezzétek azok személyiségét, munkavégzését, teljesítményét, akiket a közelmúltban előléptettek. Például mikor érkeznek dolgozni és mikor indulnak haza? Kiveszik a részüket a cégen kívüli tevékenységekből? Jelen vannak a vállalat „nem kötelező” rendezvényein? Tanulhattok tőlük, a példájukból, de akár elrettentésként is szolgálhat munkájuk: élő emberen fogjátok látni, mennyi mindent kellhet megtenni az előléptetésért.

3. Kérjetek visszajelzést a közvetlen főnökötöktől

Ha pontosan meg szeretnétek tudni, hogy mi kell az előléptetéshez, akkor a közvetlen felettesetek minden bizonnyal tud ebben segíteni. A beszélgetésre készüljetek fel: pontosan és szakszerűen mutassátok be a főnökötöknek, hogy milyen fejlődésen mentetek keresztül, milyen plusz energiát fektettetek a munkátokba, mi mindent tettetek a siker érdekében. Jelezzétek egyértelműen, hogy szeretnétek az előléptetést – a közvetlen felettesetek pedig még azt is elmondhatja, hogy hol tartotok a célotok megvalósításához vezető úton, mi a jó irány, s miben kellene változtatnotok.

4. Mutassátok meg, mit tudtok

A kemény munka és az extra erőfeszítés nem maradhat észrevétlen: tegyetek azért, hogy a feletteseitek megtudják, milyen plusz feladatokat végeztek a vállalat érdekében. Keressétek azokat az alkalmakat, amikor megmutathatjátok, mit tudtok, milyen képességekkel rendelkeztek – például egy értekezleten, de még jobb, ha a negyedéves vagy féléves teljesítményértékelésen teszitek meg. Itt lehetőségetek nyílhat arra is, hogy megcsillanthassátok a vezetői képességeiteket, valamint az ambícióitokat. Jelentkezzetek a cég különböző projektjeibe, tegyetek építő javaslatokat a problémák megoldására. 

5. Maradjatok nyugodtak és pozitívak

A jó vezető egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy stresszes helyzetekben, nyomás alatt is higgadt és pozitív tud maradni. Mutassátok meg, hogy ez rátok is igaz, maradjatok mindig nyugodtak, ne veszítsétek el a kontrollt, bármilyen nagy nyomás nehezedik rátok. A vezetőség minden bizonnyal értékelni fogja, ha a nehéz helyzetekben is tudtok koncentrálni arra, ami épp a legfontosabb.

6. Legyetek szorgalmasak

Természetesen a munkavégzés mikéntje és eredménye kardinális, ha előléptetésről beszélünk. Mutassátok meg minden nap, hogy milyen nagy munkabírással rendelkeztek, legyetek jelen a munkahelyeteken, legyetek szorgalmasak, nyűgözzétek le a munkaadótokat. Legyetek pontosak a munkában, érkezzetek időben minden értekezletre és céges rendezvényre, tartsátok a határidőket. Bizonyítsátok be minden nap, hogy milyen nagy értéket jelentetek a munkahelyetek számára.

7. Motiváljátok magatokat folyamatosan

Az előléptetés tagadhatatlanul sokszor sajnos várat magára. Egy-egy pozícióra többen is jelentkezhetnek, és előfordulhat, hogy minden erőfeszítésetek ellenére mégis mást választanak. Vizsgáljátok meg, miért eshetett a kollégátokra a választás (akár egy pro és kontra listát is írhattok), és ne csüggedjetek! Mindez talán csak ösztönözhet benneteket, hogy még egy kicsit jobban, még egy kicsit hatékonyabban dolgozzatok. Maradjatok motiváltak, de ne akarjatok mindenáron egy-egy pozíciót! Néha tényleg el kell engedni a kitűzött célt, s amikor megszűnik az akarás (ha mindent megtettetek érte), egyszeriben bekövetkezik az, amit annyira szerettetek volna elérni.

Nyitókép: Christina @ wocintechchat.com / Unsplash

Ajánljuk még:

„EMBER EMBERNEK TÁMASZA, DE NŐ NŐNEK FARKASA” – MIÉRT ÖLIK EGYMÁST A NŐK?
AZ IRIGY, A KRITIKUS ÉS A PLETYKAFÉSZEK: A MÉRGEZŐ EMBEREK KÖZTÜNK ÉLNEK
MENTÁLIS MÉREGTELENÍTÉS A JAVÁBÓL: EGY PROGRAM, AMIVEL VALÓBAN MAGADÉRT TESZEL

 

Már követem az oldalt

X