ZónánTúl

Vadludakon és vizeken túl: meseszép látnivalók Tatán

Tatáról mind tudjuk: a vizek városa. Az Öreg-tótól kezdve a Cseke-tavon át a Derítő-tóig itt tényleg mindenhol vizes helyekbe lehet botlani. Nádasaik és nyugodt víztükrük ősszel több tízezer vadlúd gyülekezési helyéül szolgálnak. A zajos madársokadalom meglehetősen sok látogatót vonz Tatára, ám miután elvonultak a ludak, akkor sincs ok bánkódásra, a város ugyanis számtalan érdekes látnivalóval várja az idelátogatókat.

Tatai fényes tanösvény

Tata mindig is híres volt melegvizes forrásairól, amelyek a mélybányászat következtében időszakosan kiapadtak, ám szerencsére a kétezres évektől kezdve újra megindultak. A földből előtörő 20-22 °C-os karsztforrások csodálatos környezetet teremtettek maguk körül, amelyet egy 1,5 kilométer hosszú ökoturisztikai tanösvényen haladva látogatóként mi is megtekinthetünk.

Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

A láperdők belsejében vezető, 18 állomásos tanösvény és cölöpsétány az év minden szakában látogatható. Kiváló program lehet iskolai csoportok mellett családosok és aktív kikapcsolódást keresők számára egyaránt. A tanösvény egyszerre informatív és kalandos, ugyanis kötélhídon, gyalogosan és csónakkal is betekintést nyerhetünk az égererdők és lápok különleges világába.

Séta az Öreg-tó körül

A tatai várat Luxemburgi Zsigmond magyar király és német-római császár építtette át egy kisebb lovagvárból, így lett belőle a ma látható várkastély. Ő alakíttatta ki a várat körülvevő mocsarakból az Öreg-tavat is, amely ma Magyarország legidősebb halastava, és amelynek 7,5 km kerületét gyalogosan vagy kerékpárral is bejárhatjuk.

 

Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

A varázslatos fekvésű és ősszel az arany minden színében pompázó tó ideális célpontja lehet egy lélekemelő sétának, amelynek panorámakörén több érdekes szobrot is találunk. Közülük a leghíresebb Keresztelő Szent János és a hálóját kifeszítő Öreg halász, de Öveges professzor mellszobra is helyet kapott itt.

Angolkert

A tatai Angolkert kialakítása 1783-ban kezdődött, Esterházy Ferenc gróf megbízásából. Az építészeti és tájképi rendezés csaknem két évtizedig tartott, és különlegessége, hogy elrendezésében semmi szabályosságot nem lehet találni. A szentimentális kertstílus jellegzetessége, hogy itt nemcsak növények vannak, hanem műromok is, amelyek Magyarország műromépítészetének legszebb alkotásai.

 

Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Ha a tatai angolkertben járunk, keressük meg a Pokol barlangját, a Római szentély nevet viselő grottát, a török mecsetet és a pálmaházat, utóbbi a park legfiatalabb épülete.

Malomtúra

A hajdani mezőváros életében fontos szerepet játszott a molnármesterség. A már korábban bemutatott angolkertben feltörő források számos vízimalom kerekét hajtották, amivel többek között lisztet őröltek és szűrposztot ványoltak a helyi mesterek. Tatán számos malomkerékkel találkozhatunk a városi sétánk során, úgymint a Nepomucenus-malom, a József-kalló, a Tóvárosi malom vagy a Szegényi-malom, amelyek mindegyike műemlék mára.

 

Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Kálvária-domb

Tata legmagasabb pontja a Kálvária-domb, amely ragyogó, Öreg-tóra néző panorámával ajándékoz meg minket. Kövei élénken mesélnek a múltról. Az egykor híres kőfaragó központ neve régen Márványhegy volt, amit az itt feltárt ősmaradványok után kapott, és amelyeket a domb alján lévő Szabadtéri Geológiai Múzeumban megtekinthetünk. Ha felkapaszkodunk a magaslatra, a Fellner Jakab kilátó mellett megcsodálhatjuk a barokk Kálvária-szoborcsoportot és kápolnát.

Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Ha pedig már keresed a további úti célokat is, ideális helyszín lehet Aggtelek, a Balaton partja vagy Kőszeg is!

 

Ajánljuk még:

Melyik magyar városban járunk, felismered kép alapján? Kvízezz!

Valószínű, hogy már te is számtalan hazai városban megfordultál és rácsodálkoztál egy-egy szép épületre, főtérre vagy hídra. Ám ha nem a valóságban látod, hanem csak képen, akkor is beugrik, hogy hol készült? Tedd próbára a tudásod és az emlékezetedet, és kirándulj egyet virtuálisan Magyarország városaiban. 

 

Már követem az oldalt

X