ZónánTúl

Öt hely a Balaton partján, amit minden évszakban érdemes felkeresned

A hideg beköszöntével hajlamosak vagyunk kimozdulás helyett az otthon melegét választani, ám érdemes hűvösebb időben is útnak indulnunk. Jó célpont lehet a Balaton partja, ami bár nyáron van tele élettel, télen is sok szép látnivalót tartogat a komfortzónájukat elhagyó kirándulók számára. Íme öt olyan hely a magyar tenger partjáról, amiket jó szívvel ajánlok kicsiknek és nagyoknak.

Szent György-hegyi bazaltorgonák

Az országos kéktúra vonalán lévő, de önálló kirándulás keretében is könnyen megközelíthető bazaltorgonák a Balaton-felvidéken lejátszódó, 3,3 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység egyik legszebb emlékei. A 30 méter magas, orgonasípokra hasonlító oszlopokat a 415 méteres Szent György-hegy tetején találjuk a fák sűrűjében, ahova egy 4 km hosszú tanösvény vezet.

A kétórás túra során nem csupán a különleges természeti képződményekkel ismerkedhetünk meg, de páratlan panorámában is részünk lehet a hegy tetejéről a Somlótól kezdve egészen a Keszthelyi-hegység vonulatáig. A kiránduláshoz érdemes bakancsot húzni, ugyanis több helyen lépcsőkön és szikladarabokon át vezet az út, ám ha útközben megszomjaznánk, arról a természet az Oroszlánfejű-kút formájában gondoskodik.

 Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Tátika

A Balaton környéki kirándulásunk egyik különleges élményt tartogató helyszíne lehet Tátika romvára, amelynek égbe meredő falai egy 413 méter magas bazaltkúpon állnak. Sok szép helyen jártam már, de ez az a vár, amit szerintem egyszer mindenkinek látnia kell.



Tátika romvára legegyszerűbben Zalaszántóról érhető el, az országos kéktúra vonalát követve. A végén ugyan van egy kis emelkedő, de a terep könnyű, és az út jól kiépített, így a vár felkeresése egy 2,5 órás körtúrával az egész család számára tökéletes program lehet.

Ha Zalaszántón járunk, érdemes útba ejteni a Béke Sztúpát is, ami Magyarország legnagyobb buddhista szentélye, és az év minden szakában ingyenesen látogatható. 

Tavas-barlang

A Balaton a rossz idő beköszöntével szinte azonnal kiürül, hiszen a népszerűbb látnivalók kevés kivételtől eltekintve szabadtéren vannak. Ám van egy jolly joker hely, ami ha esik, ha fúj, ha hétágra süt a nap, mindig látogatható, és mindig a legszebb arcát mutatja. Ez pedig a föld alatti mini Velence, azaz a tapolcai Tavas-barlang, amelyet 1903-ban fedeztek fel, és szinte azonnal turisztikai célra kezdték el hasznosítani.

A barlang hossza eléri a 10 km-t, ám mi ebből látogatóként csak egy kis szakaszt nézhetünk meg, azt viszont egy csónakban ülve és a türkiz vízen ringva. A vezetett 1,5 órás ismeretterjesztő túra magában foglal egy előadást és egy filmnézést is, amely után kezdetét veszik a barlangi kalandok. Maga az evezős szakasz nem túl hosszú, ám annál látványosabb, ráadásul az egész évben kellemes hőmérséklet miatt különös előkészület sem szükséges hozzá.

Sipos-hegyi kilátó

Fonyód két panorámás hellyel is büszkélkedhet, amelyek közül a Sipos-hegy csúcsán található Postás-kilátót mindenképp érdemes felvennünk a hazai bakancslistánkra. Ez a Balaton körüli tornyok közül az egyetlen, ahonnan a tavat teljes hosszában belátni.

Az 1987-ben épített toronyba felkapaszkodva a kilátás tényleg ötcsillagos: kelet felé a vízbe nyúló Tihanyi-félsziget, rajta az apátság tornyaival uralja a horizontot, szemben a tiszteletet parancsoló tanúhegyek sziluettjeit láthatjuk, míg nyugaton a sort a Keszthelyi-öböl zárja.

Ahogy Cholnoky Jenő földrajztudós mondta: „Ilyen tájképet nemigen látni többet Európában!”, és ezt a megállapítást nehéz lenne megcáfolni.

 Fotók: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Krisna-völgy

Somogyvámoson található Magyarország, sőt Közép-Európa legnagyobb és legszervezettebb ökoközössége, a Krisna-völgy. A 266 hektáros területen élő közösség teljesen önfenntartó életmódot követ. Maguk termelnek és állítanak elő mindent a biokertészetükben, otthonaikban és intézményeikben pedig megújuló energiát használnak. Saját iskolájuk van, ahol a gyerekek a kötelező tantárgyak mellett védikus tudományokat, organikus kertészkedést, gyógynövényismeretet tanulhatnak, és arra képezik őket, hogy becsüljék meg a természet kincseit, az állatokat, embereket. A különleges faluban nemcsak az ökogazdálkodásba, hanem a Krisna-tudatú hívők életközösségébe is betekintést nyerhetnek a látogatók. A vezetett templomi bemutató keretében a Krisna-hit alapjait mesélik el az érdeklődőknek, és hogy hogyan lett ez a hely és vallás a béke és a lelki fejlődés színhelyévé – korábban egy külön cikket is írtunk róla.

Ha a Dél-Dunántúlon és az Alföldön is barangolnál, arra is van pár tippünk! 

Ajánljuk még:

Melyik magyar városban járunk, felismered kép alapján? Kvízezz!

Valószínű, hogy már te is számtalan hazai városban megfordultál és rácsodálkoztál egy-egy szép épületre, főtérre vagy hídra. Ám ha nem a valóságban látod, hanem csak képen, akkor is beugrik, hogy hol készült? Tedd próbára a tudásod és az emlékezetedet, és kirándulj egyet virtuálisan Magyarország városaiban. 

 

Már követem az oldalt

X