Kihagyhatatlan látnivalók az ország egyik legszebb városában, Kőszegen

ZónánTúl

Kihagyhatatlan látnivalók az ország egyik legszebb városában, Kőszegen

Az Alpokalja csodahelye, Kőszeg, nem véletlenül az egyik kedvenc hazai városom, szépségeivel ugyanis nem lehet betelni. Jó tíz évvel ezelőtt, amikor először Kőszegen jártam, jó időre lenyűgözött a macskaköves, zegzugos utcák hangulata és a barokk épületek színkavalkádja.

A találkozás varázsa olyannyira magával ragadó volt, hogy idén újra visszatértem Kőszegre. Ám, hogy miért érdemes felvennünk a várost a hazai kirándulólistánkra, és miket érdemes itt megnézni, arról következzen a teljesség igénye nélkül egy ajánló.

A Jurisics Vár megkerülhetetlen pontja Kőszegnek és egyben ez a város legnagyobb műemlékegyüttese. A látogatókat rögtön a vár legendás kapitánya, Jurisics Miklós szobra fogadja, aki a török túlerővel szemben is megvédte a várat, kivívva ezzel I. Szulejmán szultán tiszteletét is. Ma a várban várostörténeti múzeumot és kiállítótermeket találunk, udvara és lovagterme pedig kulturális események népszerű helyszíne.

Fotó: Szombati Orsolya – www.traveladdict.hu

A Jézus Szíve Templom 57 méteres tornyával a város szimbóluma, és a legszebb hazai neogótikus épületek egyike. A város főterén álló templom a szökőkutakkal együtt is már elég impozáns látványt nyújt, ám érdemes a belsejét és gyönyörű üvegablakait is alaposan szemügyre vennünk.

Fotó: Szombati Orsolya – www.traveladdict.hu

Kőszeg alapítása a mai városhatáron túl, az Óház-tetőn kezdődött, amelynek a nyomát egy azóta várból kilátóvá avanzsált épület őrzi. A 609 méter magas Óház-kilátó felkeresése családok részére is kiváló program lehet, a torony ráadásul ingyenesen látogatható és szép kilátás nyílik róla Kőszeg városára.

Fotó: Szombati Orsolya – www.traveladdict.hu

Kőszeg egyik ikonikus pontját a Hősök tornya jelenti, amely meglepő, de nem középkori építmény. Az 1532-es török ostrom 400. évfordulójára épült, és boltívén keresztül a Jurisics-téren álló épületek sokasága tárul a látogatók szeme elé.

Ne hagyjuk ki a Mária-szobrot, a Szent Imre-templomot, a Városháza bordó épületét valamint az egykori városkutat sem, amely 1766-ban épült és különlegessége, hogy napjában többször is zenél.

Fotó: Szombati Orsolya – www.traveladdict.hu

Kőszegen a patikus szakma nagy múltra tekint vissza, amelynek különleges lenyomatát az Arany Egyszarvú Patikamúzeum őrzi. Az Európa-szinten is egyedülálló gyűjteménnyel rendelkező kiállítótérben nemcsak gyógynövénykertet, szárítópadlást és régi orvostechnikai eszközöket találunk, hanem egy komplett, 1777-ből származó gyógyszertárat is. A jezsuita barokk bútorokat Svalla Mátyás készítette, és eredetileg is ebben az épületben funkcionáltak patikai berendezésként.

Fotó: Szombati Orsolya – www.traveladdict.hu

A 2012-ben átadott Szulejmán-kilátó a belvárostól 20 perc sétára található, és tornyából nagyon szép panoráma nyílik egész Kőszegre. A legenda szerint egykor erről a dombról nézte végig I. Szulejmán szultán a kőszegi csatát, amikor is legnagyobb meglepetésére Jurisics Miklós visszaverte a túlerőben lévő török hordát.

A Sgrafittós ház az egyik kedvenc kőszegi épületem, a reneszánsz művészet kiemelkedő alkotása. 1560 körül épült, és nevét a kétszínű, egymásra húzott, majd lekapart vakolat után kapta, ami a kor és az olasz építőmesterek különleges technikája volt.

Fotó: Szombati Orsolya – www.traveladdict.hu

A város közelében járva érdemes kirándulást tenni a Hétforrás felé, amely honfoglaló őseinkről kapta a nevét. A forrást már az 1700-as évek óta ismerték a helyiek, de csak a millennium évfordulója alkalmából nyerte el ezt a tiszteletreméltó címet.

Azt mondják, ha valaki iszik mind a hét vezér: Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba és Töhötöm vizéből, akkor hamarosan szerelembe esik. Érdemes kipróbálni!  

Fotó: Szombati Orsolya – www.traveladdict.hu

Kőszegen járva a város legtöbb pontjáról felsejlik a távolban a Kálvária-domb és templom sziluettje. A hely érdekessége, hogy az 1712-es dühöngő pestisjárvány után épült, kizárólag közadakozásból. A hívők egyenként hordták fel a téglákat a domb tetejére, és 1729-ben kezdődött el a templom építése a jezsuiták kezdeményezésére.

Fotó: Szombati Orsolya – www.traveladdict.hu

Kőszeg neve hallatán sokak számára ismerősen cseng az Írott-kő neve, amely a magyar-osztrák határon áll és egyben a Dunántúl legmagasabb csúcsát is jelöli. A 883 méteres hegycsúcson álló kilátó 1913-ban épült, ingyenesen látogatható, és legegyszerűbben az országos kéktúra vonaláról érhető el. 

Fotó: Szombati Orsolya – www.traveladdict.hu

Ajánljuk még:

Az ország északkeleti szegletében kincsre bukkantunk: bejártuk az edelényi kastélyszigetet

Ma 40 éve nyilvánították műemlékvédelmi világnappá április 18-át azzal a céllal, hogy többszáz éves épített örökségeinkről rendszeresen megemlékezzünk. Ez alkalomból egy valódi építészet- és kultúrtörténeti csemegére hívjuk fel a figyelmet, amely tavaly nyár óta ismét látogatható: Magyarország hetedik legnagyobb kastélyát és környezetét, az edelényi kastélyszigetet mutatjuk be. Budapesttől bő kétórányi autóútra, Miskolctól 25 km-re található Edelény, a Bódva-völgy kapuja, egy 11 ezer lelket számláló kisváros. Nevezetessége a Bódva-szigeten álló kora barokk edelényi L'Huillier-Coburg kastély, amit egy iglói vándorfestő tett híressé.

 

Már követem az oldalt

X