Szép

Vékonyszálú, „semmi hajra” tényleg jó a ricinusolaj?

Mindig ámultam mások hajkoronáján, mert nekem gyerekkorom óta olyan kis vékonyszálú, ahogy néha gyerekkoromban hallottam: „semmi hajam” van.

Az én hajamra a legjobb állapotában se lehet igazán semmi jót mondani azon kívül, hogy szerencsémre egy kicsit hullámos. Ez az egyetlen mentsváram: frissen mosva és százféle hajszálvastagító balzsammal, szesszel és sprayvel feltuningolva ki merek lépni az utcára. Természetesen a feldúsított állapot nem tart tovább egy napnál, az éjjeli ficergéstől egyrészt újra lelapul és a hullámok is eltűnnek, másrészt – erre nem találok jobb kifejezést – olyan szöszös vagy seprűs lesz az egész, hogy az a kevés haj is ezerfelé áll. Számomra borzalom.

Ahogy mindannyian, akik hasonló gondot hordanak a fejükön dús és csodás hajkorona helyett, én is kipróbáltam mindenféle szert. Úgy találtam, ezeknek egy része csak üres ígéret, legalábbis az én hajam nem fogadja el a segítséget, cserébe borsos áron kínálják a majdnem csodákat, úgy, hogy előállításuk sem kifejezetten etikus vagy természetbarát.

Kutakodásaim során azonban ráleltem a ricinusolajra, amit a patikákban szó szerint fillérekért megvásárolhatunk,

de jelezni kell, hogy hajkezelésre kívánjuk használni, mert apró adagokban, kimérve árusítják és a tapasztalataim szerint óvatosan bánnak vele, ugyanis a nagyon erőteljes hashajtó (is), amely óvatlan kezekbe kerülve nagy bajt okozhat. Ha ricinusolajat vásárolunk, azzal bánjunk mi is óvatosan: még véletlenül se engedjük, hogy gyerekek kezébe kerüljön!

A lényeg: én kipróbáltam, a mai nappal alkalmazom ötödik alkalommal. Először pár hete, az esküvőmet megelőző délután, végső kétségbeesésemben szaladtam el egy patikába, mert egy hónapon belül kétszer szőkítettem (!), és a második alkalom után szó szerint meghalt a hajam. Ha addig vékony szálúnak és kezelhetetlennek véltem, akkor be kellett látnom, hogy az semmi ahhoz képest, amit a dupla színleszívás, ultraszőkére festés tud okozni, teljesen elveszítette rugalmasságát a hajam, a fejtőnél lelapult, a vége ezerfelé hasadt és szerte szállt. Pont úgy, mint amikor műszálas pulcsit húzunk le, és az elektromosság felkapja a hajunkat pár pillanatra…. nos ez pont az a szitu volt, csak napokig tartott.

A fodrászomat is hívtam, nem akartam csak úgy magamra kenni a ricinust, biztosra akartam menni és persze fontos volt, hogy „szép” legyen a hajam a nagy napon. Az ő tanácsára kevertem össze az egyébként nagyon sűrű (valahol az étolaj és a tojásfehérje közti sűrűséget kell elképzelni) ricinust olívaolajjal. Kókuszolajjal lett volna még jobb (mások szerint), de bevallom, nekem már első alkalommal olyan kedvező fordulatot hozott a pakolás, hogy azóta se tértem át más kombóra. Én körülbelül 2 evőkanál ricinusolajat keverek ki 4 evőkanál hidegen sajtolt olívával, mikróban egy pár pillanatot melegítem az elegyet, hogy kenhetőbb legyen, és úgy ahogy van, a két tenyerem segítségével felviszem a hajra (valamint a fejbőrre, ami nekem nem olyan nagy kihívás), alaposan belemasszírozom a bőrbe, a hajba, ügyelek rá, hogy a hajvégekre is jusson, majd sapkát csavarok a fejemre egy nejlonból (de még jobb lehet egy zuhanysapka is), arra egy puha, vastag törölközőt, hogy melegen tartsa az egészet és pár óráig úgy hagyom.

Nem állítom, hogy könnyen kijön a hajból az extra olajos pakolás, de meleg (nem forró víz) és a szokásos sampon segítségével, dupla hajmosással sikerül. Balzsam helyett meleg, ecetes vízzel öblítem ki a maradékot és hagyom, hogy magától száradjon.

Állítólag háromszor olyan gyorsan nő a haj a ricinusolaj hatására, erről nem tudok (még) beszámolni, de az biztos, hogy a hajam az extrém beavatkozások ellenére visszanyerte (azt a kevés) rugalmasságát, amivel a festések előtt rendelkezett, sőt, élettel telibb lett az első alkalom után. Nem kellett nagyon bánkódnom az esküvői frizura miatt.

Amit megfigyeltem, hogy a ricinusos pakolás után nem kívánja a sűrű hajmosást a haj, tovább marad kezelhető, nem lapul le egyetlen éjszaka alatt.

Most olyan, mintha lenne hajam….

Ajánlom a pakolást másnak is. De óvatosan: a ricinusolaj is okozhat allergiás reakciót, és nem mindenki számol be kedvező hatásról, nekem bevált és segít, de figyeljétek saját szervezetetek jelzéseit. Mert ha beválik, akkor viszont megfizethető és nagyon szuper segítség a hajnak.

Legközelebb tojást és/vagy banánt keverek hozzá – kíváncsi vagyok a hatásra. Mert úgy látszik, csak tudtak valamit nagyanyáink a természetes hajápolásról!

Ajánljuk még:

7 + 1 szokás, amitől idősebbnek tűnhettek, mint valójában vagytok
Mindenki öregszik, az idő múlása elől képtelenség elmenekülni; a tükörből visszanéző arc vonásai változnak, idővel apró ráncok és szarkalábak jelennek meg mindenkin. A genetikának nagy szerepe van abban, hogy ki mennyi idősnek néz ki, de egyes hétköznapi szokásaink szintén befolyásolhatják ugyanezt. Ahhoz azonban, hogy felismerjük a bennünket öregítő szokásokat, detektálnunk kell őket: szétnéztem, és magamon, illetve a környezetemben az alábbiakkal találkoztam.

 

 

Már követem az oldalt

X