Szép

Hajmosás nélkül is gyönyörű haj? Létezik!

Az elején nem könnyű, de annál szebb lesz a végeredmény!

Az emberek túlnyomó többsége, amikor meghallja vagy olvassa azt, hogy nem mosok hajat hetekig, akkor rögtön nekiáll ítélkezni, és osztani az észt mindennemű minimális utánajárás nélkül, hogy az mennyire undorító, és hogy biztosan büdös, zsírtól összetapadt tincseim vannak. Ennél nagyobbat pedig nem is lehetne ezzel  kapcsolatban tévedni, ugyanis a hajam sosem volt még olyan gyönyörű, mint most. Pedig göndörítem, járok edzeni vele, fotózunk, hivatalos rendezvényeken veszek részt úgy, hogy időnként több hete sampon közelében sem volt a hajam.

Hogy mégis miként csinálom? Úgy, hogy visszaállt a fejbőröm pH-egyensúlya, és nincs szüksége arra, hogy ipari minőségű tisztítószerrel gyaluljam le napi jelleggel. És így van ez már lassan két éve.

A témával kapcsolatban a következő kérdéseket szoktam megkapni:

  • Nem büdös?
  • Nem viszket?
  • Nem zsíros?
  • Nem áll össze a hajad?
  • Mit csinálsz vele, ha izzadsz?
  • Hogy használsz így hajlakkot?

Tény, hogy a mindennapi életünk szerves részét képezi a bőr, illetve a fejbőrünk és hajunk tisztán tartása, viszont a drogériákban kapható samponok többsége sajnos nem csak a bőrünkre, de a környezetre nézve sincs túl jól hatással. Egyrészt tele lehetnek kőolajszármazékokkal, másrészt az a fránya SLS sem tartozik éppen a legjobb összetevők közé. Ugyanis az SLS – vagyis Sodium lauryl sulfate / Nátrium-lauril-szulfát –, egy nagyon irritatív anyag, cserébe beszerzése olcsó, jól tisztít. Tudjátok, ez az az anyag, ami miatt nagyon jól habzanak a termékek. És itt nem csak a samponra gondolok, hanem egy-egy mosogatószerre, felmosófolyadékra és autómosó folyadékra is.

Én bevallom őszintén nem érzek késztetést arra, hogy olyan kozmetikummal mossak hajat, amiben a fő összetevő ugyanaz, mint a felmosó folyadékban.

A kemikáliákkal teli samponok elhagyása nem egyszerű lépés, és kitartás kell hozzá, ugyanis az elején nagyon rossz. Konkrétan fáj az ember fejbőre, összeáll, zsíros, viszket a haj, ám ahogy elkezd a fejbőr pH-egyensúlya visszaállni a normál kerékvágásba, már jobb lesz a helyzet. Ez több hónapos folyamat, tehát nem megy (sajnos) varázsütésre.

A titok nyitja a fokozatosság. Először pár naponta mossa az ember SLS-mentes, természetes összetevőket tartalmazó termékkel, vagy saját készítésű „samponnal” a haját, majd egyre ritkábban. Azalatt az idő alatt, ameddig átállt a fejbőröm a normál kerékvágásba, általában fel volt kontyozva a hajam, így nem tűnt fel senkinek, milyen...nem szép állapotban van. 

Az elején háromnaponta, majd hetente, másfél hetente, kéthetente mostam, majd így, egyre tovább lehet kihúzni hajmosás nélkül. Végül nekem beállt a havi egy alkalomra. Ilyenkor én SLS-mentes, természetes összetevőket tartalmazó sampont szoktam használni, de sokan mosnak hajat szódabikarbónás, citromos vízzel, ecetes öblítővel. Mindenkinek más válik be. Nekem a mentes-sampon, és a vizes, ecetes vizet öblítés. Mivel hetente többször járok kifejezetten izzasztó edzésre, és derékig érő hajam van, így én pár edzés után sima vízzel szoktam leöblíteni a hajam.

Fontos, hogy a fejbőr, haj állapotához nagyban hozzájárul az is, miként étkezik az ember. Én rengeteg fehérjét fogyasztok, és vitamindús, rostban gazdag a táplálkozásom, és nagyon-nagyon ritkán térek be gyorskaját enni.

Szóval, a hajmosásmentes élet eleinte nem egyszerű, de a végén gyönyörű hajkoronát kapni, ami nem büdös, nem áll csatakokban az zsírtól, és nem is viszket. Szóval, szerintem megéri a szenvedést, akkor is, ha tényleg nem leányálom az első pár hónap.

 

Ajánljuk még:

Megállítható a nők hajhullása ötven év felett?

Akadnak szerencsés nők, akik nyolcvanéves koruk felett is dús és fényes frizurával büszkélkedhetnek. Lehet, hogy a testük, szervezetük más területein nem volt velük annyira kegyes az idő, de a hajuk – az őszülést leszámítva – megőrizte tömegét, vastagságát és fényét.

 

Már követem az oldalt

X