Szép

Nagyanyáink módján: Természetes hajápolók házilag

Ha karácsony előtt nem volt időd elszaladni a fodrászhoz, néhány otthoni trükköt még nem késő bevetned a hajad szépsége érdekében.

Ha hajunkat rendszeresen gondozzuk és tápláljuk, akkor napról napra szebb lesz, ugyanúgy meghálálja gondoskodásunkat és odafigyelésünket, mint egy virág. A téli időszak jobban megviselheti a hajkoronát, így fokozott ápolásra lehet szükség. A hajhagymák ilyenkor fokozottabb faggyútermeléssel védik magukat, így ellensúlyozzák a hőmérsékletingadozást.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ma már bármerre is járunk az üzletekben, kozmetikumok és ápolószerek végtelen skálájával találkozhatunk. Mindenki megtalálhatja a számítását: azok is, akik a kellemes illatokra esküsznek és azok is, akik inkább a vegán, vagy a bio termékekre. Ám néhány apró trükkel, leleményességgel és kisebb kutatómunkával otthon is elő tudjuk állítani a hajtípusunknak leginkább megfelelő hajápoló kencét.

Mutatok néhány jól bevált receptet:

 1. Otthoni kezelés zsíros hajra szódabikarbónával és teafa illóolajjal

Ha hajmosás előtt egy kis szódabikarbónát szórunk a zsíros fejbőrre, és kis ideig hagyjuk hatni, akkor az a felesleges faggyúmennyiséget maradéktalanul magába szívja, miközben nyugtatja is a fejbőrt. Ezt követően alaposan fésüljük ki a hajunkat és mossuk meg a megszokott módon. Aki türelmetlenebb, vagy nem szeretné a száraz samponhoz hasonlóan használni a szódabikarbónát, azoknak egy samponreceptet ajánlok.

Ehhez mindössze 5 alapanyag szükségeltetik: egy fél kiskanál szódabikarbóna, 2-3 csepp tetszőleges illóolaj, fél citrom leve és egy tojás. Keverjük össze őket, egészen addig, amíg olyan kemény habot kapunk, amit könnyedén fel lehet vinni a hajra. Ezt követően almaecetes, vagy citromos hajöblítés javasolt; arányaiban 1 liter vízhez 1 evőkanál ecet és illóolaj.

Ha az illata miatt nem is válik az első számú kedvencünkké, a hatása mindenképp csodálatos. A fejbőr viszketése azonnal csillapítható vele és optimalizálja a faggyútermelődést is. Korpás és zsíros hajra egyaránt javasolt, elég 3-6 csepp tiszta minőségű illóolajat hozzáadni egy adag samponhoz.

Bónusz tipp: szánjunk pár percet a fejbőr körkörös masszírozására, amely képes csökkenteni a stresszt, ami a hajzsírosodás egyik kiváltó oka is lehet. A túlzott masszírozással viszont épp az ellenkezőjét válthatjuk ki: a fokozottabb faggyútermelődést.

2. Csalántea minden hajtípusra

A száraz csalánlevelek leforrázása, majd a főzet hajra való használata hozzájárul a haj erősítéséhez, csillogóbbá tételéhez, annak ápolásához és a fejbőr pórusának szabályozásához is. A csalán C-vitamint, ecetsavat, kovasavat is tartalmaz. Szóval, elő a csalánteával, főzzük meg, és mehet is a hajra öblítőként.

3. Hajhullásra és a vérkeringés felélénkítésére: rozmaringolaj

Fontos a hajhullás pontos diagnosztikájának felállítása, de gyakori oka, hogy a tápanyag nem jut el a hajhagymákig, a fejbőr keringésének némi serkentésre van szüksége. A rozmaringolaj erre tökéletesen alkalmas: a megszokott samponunkhoz adagoljunk kb. 3-6 cseppet. Eredményképpen a haj megerősödhet, a hajhullás alábbhagyhat és a haj elvékonyodását is elkerülhetjük vele.

4. Hajélesztő hajvégápoló

Egy evőkanálnyi élesztőt keverjünk el egy kevés vízben, és kenjük a hajvégekre, majd húsz perc múlva öblítsük ki. A végeredmény: gyönyörű, csillogó és egészséges hajkorona.

 5. Hajpakolás nagyon száraz hajra

Keverjünk el 2-3 evőkanál mézet 1 tojássárgájával. Vigyük fel a frissen mosott hajra, fedjük le, majd egy óra múlva öblítsük ki. Ha fürdősapkát veszünk fel, a meleg szobában, vagy a nyári időszakban akár egész éjjel is fennmaradhat a hajpakolás.

A természetes hajápolási receptek sora végtelen, és sokszor kísérletezgetés közben jöhetünk rá arra és tapasztalhatjuk meg, hogy mi a leginkább hasznos a mi számunkra. Az otthoni hajápolók előnye, hogy pénztárcabarátok, és tudjuk róluk, hogy abszolút természetes anyagokból készültek. A hátránya annyi, hogy furcsa illatuk és állaguk is lehet az egyvelegeknek egy-egy bolti verzióhoz képest.

A kencézésen túl érdemes arra is odafigyelni, hogy a műanyag fésűk helyett természetes fából, vagy bambuszból készült hajkefékkel, fésűkkel fésülködjünk, ezáltal a hajszálakat is sokkal jobban megkíméljük és az elektrosztatikus hatás is minimálisra csökken.

Ajánljuk még:

Szérumok, a bőrápolás fenegyerekei – mit és hogyan használjunk?

Idehaza is egyre több apró üvegcsével találkozunk a drogériák polcain. A címkéken szép ígéretek és ismeretlen szavak sorakoznak: anti aging, dermohacking, bőrfelszínfeltöltő hatás, csak hogy néhányat említsünk. Arról, hogy mit is jelentenek ezek, és hogy miért érdemes szérumokat beépíteni arcápolási rutinunkba, Dr. Sándor Nóra okleveles vegyészmérnököt, a Borbás Marcsi: Kertem termékcsalád fejlesztőjét kérdeztük.

 

Már követem az oldalt

X