Szép

7 + 1 szokás, amitől idősebbnek tűnhettek, mint valójában vagytok

Mindenki öregszik, az idő múlása elől képtelenség elmenekülni; a tükörből visszanéző arc vonásai változnak, idővel apró ráncok és szarkalábak jelennek meg mindenkin. A genetikának nagy szerepe van abban, hogy ki mennyi idősnek néz ki, de egyes hétköznapi szokásaink szintén befolyásolhatják ugyanezt. Ahhoz azonban, hogy felismerjük a bennünket öregítő szokásokat, detektálnunk kell őket: szétnéztem, és magamon, illetve a környezetemben az alábbiakkal találkoztam.

Van egy rossz szokásom. Vagyis több is, de ezt most hagyjuk. Állandóan azon kapom magam, hogy a kezemmel támasztom az államat. Tinédzser koromban próbáltam leszokni erről, de nem sikerült, később a pólómat húztam oda, hogy a valószínűleg piszkos kezemmel mégse érjek az arcomhoz, ugyanis elég érzékeny a bőröm, hajlamos vagyok a pattanásokra. Mostanában azonban feltűnt, hogy gondolkodás nélkül hozzáérek az arcbőrömhöz. Nemcsak a pattanások miatt lenne fontos leszokni erről, hanem azért is, mert ez csak egy újabb olyan szokás, amitől idősebbnek tűnhettek a korotoknál, ha hosszú távon csináljátok. Márpedig én hosszú távon csinálom.

Talán nem is lenne olyan nagy baj, ha nem lennének mellette más olyan szokásaim, amikről megtudtam, hogy ugyancsak közrejátszanak a bőr öregedésében. Mint az, hogy napi szinten sok-sok órát töltök a képernyő előtt, legyen az a tévé, a laptop, a tablet vagy a telefon. Márpedig az észrevétlen, berögzült mozdulatok, mint a homlok dörzsölése olvasás közben, az arc észrevétlen piszkálgatása, a görnyedt testtartás és a hunyorgás – mind-mind apró ráncokat, élettelen bőrszínt és általában idősebb külsőt eredményezhetnek. Ha már muszáj monitor előtt ülnünk egész nap, érdemes nagyobb betűméretet választani és egyenes háttal ülni, megfelelő távolságban a képernyőtől – ezek a dolgok segíthetnek elkerülni az előbb felsoroltakat. 

Emellett a sejtek fiatalon tartására a rendszeres sport az egyik legjobb módszer. Eddzetek, vagy csak sétáljatok egy nagyot a természetben, bár itt sem árt az óvatosság, főleg nyáron! Hajlamosak vagyunk ugyanis megfeledkezni a nap káros sugarai ellen védő (arc)krém használatáról.

Sokan jellemzően csak a strandon kenik be magukat, pedig a hétköznapokban is ugyanolyan fontos lenne a napsugarak elleni védelem.

Még az irodában is, ha az ablak mellett ültök, és rátok süt a nap, fontos lehet a fényvédőkrém használata. És persze a napszemüveget se felejtsétek el, ha kiléptek a szabadba – egyrészt a szem és a szem körüli bőr védelmében, másrészt a hunyorgás miatti ráncosodás megelőzése érdekében.

Az egészségre számos káros hatással lehet a stressz (valamint a harag és az idegesség), a bőr szürkévé, élettelenné válhat tőle, a hajszálak pedig beleőszülhetnek, különösen, ha genetikailag hajlamosak vagytok rá. A mozgás ennek kezelésében is segíthet, ahogyan a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is. Ráadásul ez a bőrötökre is jótékonyan hathat – a kialvatlanság és fáradtság miatt ugyanis az arc felpuffadhat, elvesztheti a bőr a rugalmasságát, eltűnhetnek a finom, karakteres vonalak.

Alvás közben a bőr tisztul, regenerálódik – elegendő alvás híján viszont nem tud megfelelően megújulni.

Állítólag arra is érdemes figyelni, hogy milyen pózban alszotok. Hason fekve a párna összegyűrheti az arcbőrt, ami ráncok kialakulásához vezethet, háton vagy az oldalatokon fekve azonban kiküszöbölhetitek ezt a kockázatot. A szépítő alváshoz pedig még jónéhány trükköt bevethettek.

Az étrend helyes megválasztásával is sokat tehettek a bőrötök fiatalon tartásáért; a gyorskaják, a cukros ételek és italok is a fiatal, feszes arcbőr ellenségei. Ha azonban sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztotok, a bőrötök megtelhet élettel, kisimulhat tőle, egészségesebbé és ragyogóbbá válhat. Ahogyan a megfelelő mennyiségű víztől is, vagyis igyatok sokat!

Az alkohol és a cigaretta pedig alighanem a legnagyobb ellenségei az egészségnek, a szépségnek és a fiatalságnak.

Végül pedig: legyen jó a kedvetek. Egy komor arc öregít, de a mosoly és a nevetés fiatalít és megszépít mindenkit. Már csak ezért is megéri, nem?

Ajánljuk még:

„JÓL ÁLL, DE ENÉLKÜL KRISZTÁSABB VOLTÁL” – ÍGY NEM KELL A MŰPILLA, ÍGY NEM KELL A PÚDER
DEZODOR NÉLKÜL ÉLEM AZ ÉLETEM, ÉS SEM HIPPI, SEM BÜDÖS NEM VAGYOK
A TESTSZÉGYENÍTÉS KORÁT ÉLJÜK, ÉS ÉN UNOM, DE NAGYON

 

Már követem az oldalt

X