Szép

Rém kellemetlen nyári kaland, avagy a leégett fejbőrnek fele sem tréfa

Kevesebb szó esik róla, pedig éppen olyan veszélyeknek van kitéve a haj és a hajas fejbőr nyáron, mint a test bármely más felülete. Te vigyázol rá?

Bevallom, régebben nem kaptam rá a fejfedők viselésére, de ma már tudom, hogy legalább akkora kárt okozhatok a hajas fejbőrnek, amikor nyáron szabadon hagyom, mint amikor télen fedetlen fővel szaladgálok a hidegben. Tavaly nyáron tanultam meg a leckét igazán, amikor is egy hosszúra nyúlt délutáni programon nem tudtam egyáltalán árnyékba húzódni, és leégett a fejbőröm. 

Nagyon fájt, szúrt és lüktetett, csoda, hogy napszúrást nem kaptam mellé, de a lényeg, hogy az égés következtében rettenetesen szenvedtem, és le is hámlott a bőröm. Rém kellemetlen volt a helyzet, főleg, hogy számos további programon kellett még megjelennem, és nem húzódhattam egy sötét szobába nyalogatni a sebeimet.

Idén nyáron már felkészültebb vagyok, vettem szalmakalapot, van selyemkendőm és sportos kis baseball-sapkák is sorakoznak a fiókban. Tűző napra soha többé nem lépek ki fedetlen fejjel, az biztos. Ebből nem engedek akkor se, ha a kalap, a fejfedők alatt jobban izzadok és lelapul a hajam. Nem bánom, ha nem tökéletes a látvány, egyébként se az, hiszen akkor is izzad a fejbőr, és a nedvesség hatására kunkorodik a hajam, ha nem viselek sityakot. (Amúgy is szinte kezelhetetlen a haj nyáron, sprőd, törik, nedves szalmakazalként csak úgy ül a fejen. Látom, hogy mások is szenvednek. Ki azért mert sok és hosszú a haja és szinte megsül tőle. Más meg, olyanok, akik ilyen kis semmi hajjal bíbelődnek, képtelenek „tömeget” adni a hajnak. Mert a vékonyszálú haj lelapul, hiába minden fondorlat. És a ritkásan nőtt hajszálak közül kilátszik a sérülékeny fejbőr, ami tényleg veszélyes terület. De erről máskor.)

A napsütés nemcsak a fejbőrt, a hajat is megégeti: roncsolja a keratint, kiszárítja, kifakítja a haj színét. Vagyis olyankor, amikor valaki megállapítja, hogy idén nyáron is milyen szépen „kiszívta a Nap” a haját, milyen szépen szőkült – ráadásul természetes úton, az jó ha tudja, hogy a Nap alapos roncsolást végzett a hajszerkezetben. Ráadásul a napsugarakon felül sokféle más károsodás is érheti a hajat. Az izzadtság, tengervíznél a só, medencés strandolásnál meg a klóros víz mind-mind kockázati faktorok.

Nyáron kifejezetten fontos, hogy ápoljuk a hajunkat: jöhet a pakolás, a hidratáló balzsam és természetesen az UV-védelmet biztosító spray-k. Tudjuk azt is, hogy ha szép hajat, hidratált fürtöket szeretnénk, akkor elegendő mennyiségű folyadékot kell bevinni szervezetünkbe. Elsősorban tiszta, mindentől mentes vizet.

Figyeljünk az étkezésre is: próbáljunk meg olyan gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztani, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák a haj és bőrápolásban elengedhetetlen vitaminokat;  biotint, A-, B-, E-, C-vitaminokat, valamint cinket. A bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, illetve a teljes értékű gabonák, mint a köles, a hajdinakása és

a zab is nagy segítség, ha hajvédelemről van szó.

Az E-vitamin kiemelten fontos ezen a területen, így azt akár a normál táplálkozáson felül is érdemes bevinni a szervezetbe.

Általánosságban azonban elmondható, hogy nyáron akkor gondoskodsz jól a hajad védelméről, ha

  • kerülöd a tűző napot
  • hajlandó vagy kalapot vagy más fejfedőt viselni
  • hagyod, hogy a szabad levegőn száradjon meg a hajad (nem tűző napon)
  • kerülöd a hajvasaló, hajsütő használatát
  • kihagyod a hajfestést erre néhány hétre
  • sok vizet iszol és
  • jól táplálkozol

Próbálj meg tehát mindent megtenni a védelem érdekében. Nyáron például a lófarok fél egészség! Némiképp macerás ugyan a sok plusz ápolás, de a szeptemberben is puha, ápolt haj kárpótol majd a terhekért!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X