Szép

Szép haja bárkinek lehet: hét hazug mítosz megcáfolása

A hajápolás a mindennapi életünk része, mégis millió tévhit övezi. Összeszedtem azt a hét leggyakrabban előforduló mítoszt, amit mind hallottunk, és talán el is hittünk. Pedig nem kéne!

Gyerekként derékig érő, szögegyenes hajam volt. Anyukám és a nagymamám kincsként kezelték, és bizony az évek alatt hozzám és eljutott pár mítosz, amelyekről később kiderült: teljesen megalapozatlanok. Például:

1. „Ne menj vizes hajjal a hidegre, mert megfáznak a hajhagymáid, és kihullik a hajad!”

Ezt szerintem minden kislány megkapta már az anyukájától – én legalábbis vagy ezerszer, és mivel láttam benne rációt, egy ideig meg is fogadtam a tanácsot. Azonban semmilyen tudományos bizonyíték nincs egyelőre erre vonatkozóan. Körülbelül három-négy évvel ezelőtt döntöttem úgy, hogy kényelmi okok miatt nem szárítom meg a hajamat hajmosás után. Két kezemen meg tudom számolni, hogy azóta hányszor nyúltam hajszárítóért (akkor is csak a tövét szárítottam meg), és nem hullott a hajam a hideg, téli időszakban sem. Pedig bevallom, előfordult, hogy vizes hajjal kellett kilépnem a házból.

2. „Minél forróbb a víz, annál hatásosabb a hajmosás”

Évekig éltem abban a hitben, hogy ez így van, és csak nemrég döbbentem rá, hogy távolabb nem is lehetnék az igazságtól. Nem szabad forró vízzel hajat öblíteni, ügyelnünk kell arra, hogy közepesen meleg, de inkább langyos vizet használjunk. Az ok egyszerű: ha túl forró a víz, megnyílnak a fejbőr pórusai, több zsírt termelnek. A langyos víz hatására pedig bezárul a kutikula, és fényesebbnek fog tűnni a haj. 

3. „Vágás után gyorsabban és sűrűbben nő a haj”

Mindenki ismeri a mítoszt, miszerint a borotválkozás megerősíti szőrszálakat – ez azonban a borotválkozás és a hajvágás esetében is súlyos tévhit. A gyakoribb hajvágástól nem fog gyorsabban nőni a hajunk, maximum csak teltebbnek, egészségesebbnek, erősebbnek fog tűnni azáltal, hogy az elvékonyodott, sérült végeket levágták.

4. „Egy jó balzsam a sérült hajvégeket is rendbe teszi”

A szomorú igazság az, hogy nem létezik ilyen balzsam. A hajkárosodást csak megelőzni lehet (például pont balzsamok használatával, helyes étkezéssel, sporttal), de visszafordítani nem. Nincs olyan hajvégápoló szérum, ami a töredezett, kettévált végeket „egyberakja”.

5. „A gyakori hajmosástól kihullik a haj”

A hajhullás mögött legtöbbször hormonális betegség, gyógyszeres mellékhatás vagy súlyos stresszhelyzet áll. Emlékszem, egyszer én is zuhanyzás közben szembesültem az egyébként természetes módon hulló hajszálaim mennyiségével (napi 70-100 darab), és le is vontam aggódva a téves következtetést, miszerint nem kétség, hullik a hajam. Arról nem tudtam, hogy évente kétszer (általában ősszel és tavasszal) a haj intenzívebben hullik, vagyis cserélődik.

6. „A samponokat váltogatni kell, mert hozzászokik a fejbőr, és nem lesz olyan hatásos”

Nem kell feleslegesen váltogatni! A samponcserét a hajad állapota és a hajtípusod befolyásolja egyedül, a fejbőr nem szokik hozzá misztikus módon a samponhoz, csökkentve annak hatását. Az viszont tény, hogy a gyakori hajmosástól könnyebben zsírosodik a hajunk – de ez nem attól van, hogy fejbőrünk hozzászokott volna a samponhoz. A gyakori hajmosás során hajunk természetes védőrétegét is eltávolíthatjuk, amire válaszul a hajhagymáink csak még több zsírt termelnek védekezésként.

7. „Minél jobban habzik a sampon, annál jobban tisztít”

Évekig éltem ebben a hitben. Számomra is ismeretlen okból kifolyólag habot és a tisztítást összekapcsoltam, és ha véletlen egy olyan sampont sikerült kifognom, ami kevésbé habzott, rosszabb minőségűnek gondoltam, és már nyúltam is a maradék pár csepp bevált samponért, ami még megmaradt a másik flakonban. Súlyosabbat azonban nem tévedhettem volna: a haj megfelelő tisztításának nem feltétele a habzás. Sőt. A legtöbb esetben a szulfátok felelősek a habképződésért, amelyek szárítják, károsítják a hajat.

Nyitókép: Tim Mossholder / Unsplash
Forrás: ITT & ITT 

Ajánljuk még:

Megállítható a nők hajhullása ötven év felett?

Akadnak szerencsés nők, akik nyolcvanéves koruk felett is dús és fényes frizurával büszkélkedhetnek. Lehet, hogy a testük, szervezetük más területein nem volt velük annyira kegyes az idő, de a hajuk – az őszülést leszámítva – megőrizte tömegét, vastagságát és fényét.

 

Már követem az oldalt

X