Pszicho

Száguldó elmével meditálni? Van olyan módszer, amivel sikerülhet

A meditáció pozitív hatásai megkérdőjelezhetetlenek. De mi van akkor, ha éppen az olyannyira vágyott elcsendesedés a gond: mit csináljunk, hogy ne száguldozzanak a gondolataink? 

Rengeteget írtak már a meditáció jótékony hatásairól. Hét alapvető, bizonyított hasznaként az alábbiakat említik a hozzáértők:

  1. A hosszú ideje rendszeresen meditálók agya ellenállóbb az öregedés okozta negatív változásokkal szemben
  2. Sara Lazar és csapata 2011-ben kutatásával bizonyította a Harvardon, hogy a meditáció képes az agy szerkezetét is átalakítani. Már nyolc hét után észleltek pozitív változásokat (az érzelemközpontok, a memóriáért és a tanulásért felelős területek teret nyertek; a szorongásért, félelemért, stresszért felelős amygdala-állomány pedig csökkent) a rendszeres meditálók körében
  3. Boldogabbá tehet a meditáció, ugyanis csökkenti azon agyterületek aktivitását, amelyek felelősek az újabb és újabb elkalandozásokért – amiről viszont kimutatták már, hogy boldogtalanná tesz bennünket
  4. A meditáció rendszeres gyakorlásával nő a koncentrációs képességünk
  5. Csökkenthető általa a szorongás és a depresszió kialakulásának esélye
  6. Segít a függőségekkel való megküzdésben, mert az önkontrollért felelős agyterületeket is aktiválja
  7. Segít a gyerekeknek iskolai közegben lenyugodni, érzelmi és kognitív előnyökkel jár már az ő korukban is

Baráti, ismerősi körömben többen rendszeresen meditálnak, és a módszer eredményességét a saját szememmel láthatom: az egyikük leszokott a dohányzásról, és úgy általában életmódot váltott. A másikuk rendbehozta kusza anyagi ügyeit (bár más módszerrel, mint én, aki a kakeibo technikát alkalmaztam), és a munka területén is elindult a siker útján. A harmadik párkapcsolati problémáit oldotta meg, a negyediken komoly (és üdvös!) jellemváltozás érzékelhető, ráadásul egészségügyi gondjai is enyhültek.

Magam is próbálkoztam a meditációval, de valahogy sose ment, jó eséllyel a felnőttkori ADHD-érintettségem miatt. Folyamatosan zakatoltak a gondolataim, bármit csináltam, a kitartásom rendszerint semmivé lett néhány nap után, szóval arra jutottam, hogy ez nem nekem való. De látva a barátaim eredményeit, egyre gyakrabban futottam neki a dolognak. 

Hát csinálj akkor vezetett meditációt!

– mondták egyszer, mikor újabb kudarcomról számoltam be, és egy közös ismerőshöz irányítottak, aki ugyanúgy száguldó gondolataival küzdött, de a vezetett meditációkkal egész jól boldogul. Ő mutatott többfajta módszert is, amelyek ingyenes YouTube-videókon is elérhetők. Többfélét is kipróbáltam, volt, ami kevésbé, volt, ami jobban működött. Aztán rátaláltam arra a videóra, ami tökéletesen nekem való: segítségével valóban bele tudtam helyezkedni a meditációba. Pedig nem rövid a videó: 21 perces – soha nem gondoltam volna, hogy végig tudok ülni ennyit úgy, hogy közben ne járjon mindenfélén az agyam. Mégis sikerült, mivel több, nagyon rövid technika egymásutáni alkalmazásából áll.

Nem kell mozdulatlannak lenni, ugyanis hol kopogtatni kell bizonyos pontokat a testünkön, hol légzésgyakorlatot végzünk. Mivel minden feladat rövid ideig tart, és mivel folyton „csinálni kell valamit”, észre sem vesszük, hogy elrepül az idő, ami alatt végig az instrukciókat követtük, és nem vándoroltak el a gondolataink. Magunkkal foglalkoztunk, megnyugodtunk, és közben töltekeztünk is. 

Nem a konkrét videó a lényeg, ahogyan a feladatsor sem fontos: az számít, hogy keressük a hozzánk illő módszert, azt a technikát, amivel valóban tudunk meditálni. Mert mióta találtam ilyet, kezdem elhinni:

mindenki számára létezik jó meditáció! 

A kutatások eredményeit pedig már a magam bőrén is érzem: számomra tényleg fantasztikus stresszoldó szeánsz ez, már a legelső meditáció után érzékeltem, hogy lazább vagyok, mint korábban. De a rendszeres meditáció jótékony hatásaiból pedig többet is megtapasztaltam mára: a frissességet, kisebb alvásigényt, nagyobb teljesítőképességet, koncentráltságot és nyugodtságot. Napjában egyszer vagy kétszer húsz percre ugyanis már képes vagyok megállítani a cikázó gondolataimat. És biztatok mindenkit, hogy keressen olyan módszert, amivel neki is sikerülhet, mert ezért az állapotért tényleg megéri kísérletezni.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X