TudatosVegasz

Kakeibo: A japán módszer, amellyel végre az is félre tud tenni, aki eddig nem

Ha megismered a kakeibót, szert teszel arra a képességre, hogy felelősen kezeld a pénzügyeidet. Hiszed vagy sem, még a rendszeres megtakarítás is az életed részévé válik – könnyebben, mint gondolnád.

A japán kakeibo egy olyan gazdálkodási technika, amelynek segítségével könnyedén és egyszerűen megtanulhatjuk remekül beosztani a pénzünket. Igen, még a notórius felelőtlen költekezők is. Tudom, mit beszélek, elvégre én magam is az voltam. Mégis: a kakeibóval nemcsak hogy a pénzügyeim tudatos kezelését sajátítottam el, de még félretenni is tudok már, mi több: élvezem a „spórolást”.

A megtakarítás lélektana: japán módra, épp fordítva

Az idézőjel szándékos: a módszer ugyanis ízig-vérig keleti gondolkodásmódot tükröz, tehát épp fordítva kezeli a megtakarítási szándékot. Nem arra fókuszál, hogy mi az, amit nem tudunk megvenni, és még csak arra sem, hogy ezért cserébe viszont mi lesz majd a jövőbeli jutalmunk. Helyette az „itt és most” van a középpontban: mi az, amit megveszünk, mert megvehetjük. Egész jól hangzik, ugye?

Nemcsak jól hangzik, valóban jó is. Nekem legalábbis nagyon bejött: tényleg megtanította, hogyan ne folyjon ki a kezem közül a pénz. Márpedig ez nem kis teljesítmény – mondanák az engem és (mondhatni botrányos) költekezési szokásaimat jól ismerők. De legalább innen is látszik, hogy csakugyan működőképes a módszer: ha engem rá bírt venni a megtakarításra, mindenkit rá tud.

Így kezd a kakeibót

Nem kell hozzá más, csak két jegyzetfüzet: egy nagyobb és egy kisebb. Kaphatók már kakeibo-füzetek nálunk is, de valójában megteszi bármilyen füzet, notesz. A nagyot használjuk majd háztartási könyvnek (a kakeibo jelentése: háztartási könyvecske), a kicsibe pedig naponta feljegyezzük a kiadásainkat, valós időben. Ha ezt a részletet ismerve legszívesebben máris abbahagynád az olvasást, ne tedd: a napi vezetgetést én sem tartottam be igazán, mégis működött a módszer.

A lényeg ugyanis a nagy jegyzetfüzet. Ebbe először is három táblázatot (vagy listát, ahogy tetszik) kell készíteni:

  • Havi bevételi terv
  • Havi megtakarítási terv
  • Havi kiadási terv

A tervezés csodája

A bevételi terv táblázatában a hónap 4 hete szerepeljen, beírva, hogy melyik héten milyen jövedelmed érkezik. Ha esetleg extra pénzekre is számíthatsz (például pluszmunka, visszaadott kölcsön, eladott tárgy), akkor azokat más színnel vagy nyomtatott betűvel írd be. Ezeket máris félreteheted, hiszen általában ilyen pluszösszegek nélkül is kijössz egy hónapban.

A megtakarítási tervet elvileg a kiadások összegzése előtt kell elkészíteni. Ez azért van, hogy ne korlátozd be magad:

ha már látod, hogy mennyi költséged lesz, tudattalanul is lefaragsz a megtakarítani kívánt összegből.

A megtakarítási tervet is hetekre lebontva tervezd be: írd össze, melyik héten hány forintot szeretnél félretenni. Lehet akár egy minimális összeg is, nem ez a lényeg!

Ezután a kiadási terv elkésztése következik. A táblázatot szintén 4 hétre oszd fel, és vezesd be, melyik héten mennyit kell majd fizetned a rezsire, bérletekre, törlesztésekre.

Most add össze a kiadás és a megtakarítás tervezett összegét, majd vond ki az extra pénzek nélküli bevételedből.
Ami maradt, az lesz az a pénz, amelyet a hónapban elkölthetsz.

Ezt az összeget 4 kategória között oszd fel olyan arányban, amilyenben jónak látod:

  • Megélhetési költségek: ide tartozik az élelmiszer, a tisztító és tisztálkodási szerek, a közlekedési kiadások.
  • Kultúra: ide a könyvek, színház, múzeum és tanfolyamok, képzések kiadásait sorolhatod.
  • Szórakozás: ez egy érdekes kategória, mert a japánok nem csupán a mozi, baráti találkozások, éttermek költségeit gyűjtik itt össze. Bizony ide tartoznak a nem létfontosságú kozmetikumok, a kedvtelésből vásárolt ruhák is.
  • Egyéb: minden olyan, ami a fentiekbe nem sorolható. Ilyen lehet például az adományozás.

Mindeközben ne feledd: már tettél el pénzt megtakarításra! Vagyis azt a pénzt, amelyet meghatároztál egy-egy kategóriára, valóban az utolsó fillérig elköltheted!

Ha megvagy az eddigiekkel, jöhetnek a heti tervek: oszd el az egyes kategóriák kiadásait 4 hétre – ha például 60.000 forintot szántál szórakozásra, akkor heti 15.000 forintot költhetsz el éttermi vacsorára vagy egy új ruhára.

A nagy kérdés

Nem maradt más hátra, mint hogy hónap végén átnézd a költéseidet, és feltedd magadnak a kérdést: hogyan tehetem jobbá a gazdálkodásomat? Hol csúsztam ki a saját magam által megszabott határokból, és miért történt meg? Hogyan kerülhetem el ezt legközelebb? Melyik kategória kiadásait hogyan tudnám csökkenteni? Jobban járnék esetleg egy nagyobb bevásárlással? Milyen ételeket készíthetnék el olcsóbban itthon? Melyik cikkekre nem volt igazán szükségem? 

A következő hónap már jobban fog menni!

Ha ez segít: az én első hónapom katasztrófa volt. A következő sokkal jobb, ma pedig már igencsak ritka, hogy nem sikerül tartani a betervezett költést és megtakarítást. Igaz, kicsit átalakítottam a rendszert, mindjárt elmondom, hogyan. Ehhez azonban előbb ismerni kell a módszer további elemeit.

A kakeibo különlegességei

Először is a bankkártyás vásárlások helyett a kakeibo a készpénzt tartja igazán célravezetőnek. Ennek okát mindenki sejti, aki rendelt már interneten, és a rákövetkező héten nem győzte megszervezni a csomagok fogadását. Meg a havi megélhetését a megcsappant bankszámla után...

A másik fontos apróság, hogy kézírással vezesd a fenti táblázatokat. A mozdulataid ugyanis aktiválják az agynak azt a részét, amelyik tárolja az információkat. Sokkal fontosabb lesz számodra mindaz, amit leírtál, mintha csak legépelted volna. Vannak olyan banki alkalmazások, amelyek eleve kategorizálják a költéseidet. Ezek segíthetik ugyan, hogy átlásd a kiadásaidat – de nem helyettesíthetik a kakeibo jegyzetfüzeteit, a heti előrelátó pénzbeosztást.

A tervezett megtakarítást pedig apró trükkökkel növelheted még tovább: a legjobb tanács talán, hogy a bevásárlások összegeit mindig kerekítsd. A megmaradt pénzt helyezd egy dobozba, borítékba, üvegbe – szépen gyűlni fognak a forintok, és könyvelni is sokkal könnyebb így.

A nyugati gondolkodásmódnak igencsak különös, legfurcsább javaslatot sem hagyhatom ki: büntesd meg magad, ha például kihagytad az edzést vagy rosszindulatú voltál – ilyenkor dobj némi pénzt a perselyedbe.

Vagy meggazdagodsz, vagy fegyelmezett leszel – mondja a kakeibo.

Persze a módszert nem muszáj pontról pontra követni: mint mondtam, én magam is átalakítottam. Kénytelen is voltam, mivel az állandó kiadásaimat nagyjából egyszerre, hónap elején vonják le a bankszámlámról, így nem lett volna értelme heti beosztásban vezetni őket. A bevételeim is változóak, így nem havonta, hanem hetente határozom meg előre a megtakarításomat: a kiadásokba létrehoztam egy „Megtakarítás” rubrikát is, és hetente bevezetek egy adott összeget, amit próbálok tartani is. Ez néha alig valamennyi – de azt hiszem, nem is az összeg a fontos, hanem hogy képesek legyünk félretenni, még ha csak ezer forintot is.

A készpénzes fizetés is problémásnak bizonyult számomra, így inkább bankkártyával vásárolok, a banki alkalmazásban pedig követem a napi kiadásaimat, amiket este vagy kétnaponként átvezetek füzetbe. Kerekítek, az így megmaradt pénzt is feljegyzem, és amikor összegyűlt valamennyi kezelhető összeg, egy szükséges készpénzfelvételkor félreteszem. A füzet és a kézírás viszont tényleg elengedhetetlen szerintem, azon nem változtattam. 

És hogy miért éri meg kipróbálni, ha nemiképp macerásnak is tűnik a rendszer? Azért, mert eléggé esélyes, hogy siker lesz.

A kakeibo ugyanis nem gazdaggá akar tenni, hanem a szemléletedet akarja formálni: célja, hogy tudatos legyél a pénzügyeidben, ne költs feleslegesen és kialakítsd magadban a megtakarítás képességét! Kissé kegyetlennek tűnik, de hatékony: minek vennéd meg a sokadik farmert (virágot, autós kiegészítőt, legót stb), ha az öröm fele úgyis elszáll, amint fel kell jegyezned az árát?

A kakeibo titka talán az, hogy már az elején

lenyeled a békát, mikor meghatározod, mennyit fogsz félretenni, később viszont felhőtlenül elköltheted a másra szánt összegeket. 

De tulajdonképpen mindegy is, miben rejlik a titka: a lényeg, hogy működik. Sok százezer embernek – és nem hittem volna, de még nekem is. Nekem, aki ezen a téren elrettentő példának voltam csak jó.

A hangsúly azonban a múlt időn van, és azon, hogy ha nekem sikerült, akkor neked is fog.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X