Otthon

Tisztítsuk meg otthonunkat szokásaink megváltoztatásával

Sokaknak már elege van a lépten-nyomon szembejövő „zöld” témákból, amit némiképp meg is értek. Ezért azt javaslom mindenkinek, hogy csak arra koncentráljon, mi az, amit a saját életébe is adaptálni tud, aztán a változást kezdje egy kis lépéssel. Mert változtatni éppen az apró dolgokon a legkönnyebb – és valahol a legnehezebb is. Íme egy csokornyi ötlet, amiből egy-egy talán megtetszik annyira, hogy kipróbáld élesben!

Fő a mértékletesség!

Sajnos egyre kevesebb tiszta ivóvizünk van, és ha azt is mértéktelenül használjuk, egyszer lehet – talán hamarabb, mint gondolnánk –, el fog fogyni. Kádban fürdés helyett inkább zuhanyozz, azt is a víz-szappan-víz elvének megfelelően. Fogmosás, kézmosás és mosakodás közben ne folyasd a vizet, ne mosogass folyó víz mellett és ne indítsd el a mosógépet, ha csak félig van ruhával!

Okos világ(ítás)

Ne égesd a villanyt feleslegesen, ha kimész a szobából, kapcsold le! Fokozatosan válts át energiatakarékos égőkre a legtöbbet használt helyeken, és ha lehetőséged van rá, akkor vegyél energiatakarékos háztartási gépeket. Tanulj meg spórolni a gázzal! Ne legyen túl meleg odabent, és ne ugráljon egyfolytában a hőmérséklet, ha éppen nem vagy odahaza! Válassz alternatív fűtési megoldásokat! A természetes fénynek ereje van – vitathatatlan. A komorabb őszi és téli napokon pedig hajlamosak vagyunk túlzásba vinni a világítás alkalmazását, pedig ezzel rengeteget ártunk egészségünknek, természetes bioritmusunknak is. Az égők ugyanis ontják ránk a kék fényt, ami számos oldalról ostromolja szervezetünk kiegyensúlyozott működését. Ezért amikor csak tehetjük, mellőzzük a lámpa használatát, ha többkörös világításunk van, akkor csak egy részét kapcsoljuk fel, ne az egészet, és ne pazaroljuk az energiát, hanem engedjünk be annyi természetes fényt a lakásunkba, amennyit csak tudunk.

Oda, ahova való!

Igyekezz minél kevesebb csomagolt árut venni, és ami termelődik szemét, azzal megfelelő módon bánj. A szemetet gyűjtsd szelektíven, és a fáradt étolajat vidd gyűjtőbe – még véletlenül se öntsd ki a WC-be vagy a kukába! Ha lemerült az elem, vagy javíthatatlanul tönkrement valamilyen elektronikai eszköz, akkor arra ügyelj, hogy ezeknek nem a kukában van a helyük – ugyanis veszélyes hulladéknak számítanak. Vidd el a legközelebbi gyűjtőállomásra, és tárold biztonságosan (hűvös, száraz helyen) ameddig el nem tudod szállítani azt! A gyógyszereket és vegyszereket sose öntsd a WC-be! Megvan ezeknek az anyagoknak is a gyűjtőhelye, patikákban általában visszaveszik őket.

Tervezz a mennyiségekkel!

Azt vásárold meg, amire feltétlenül szükséged van és kerüld az impulzusvásárlást! Annyi ételt főzz, amennyit biztosan elfogyaszt a család! A pénztárcádnak sem mindegy, hogy mennyit költesz élelmiszerre, márpedig számos alkalommal előfordul, hogy csak a szemünk kíván meg valamit, vagy nem gondoltuk át megfelelően a hétvégi menüt. Ilyenkor veszendőbe megy az étel, vagy csak azért esszük meg, hogy ne dobjuk ki. És az sem mentség, hogy a kutya kapja meg a maradékot – a maradék akkor is maradék.

Mondj nemet!

Ne vegyél meg hülyeségeket! Ezt nem lehet szebben mondani. A gyártók lépten nyomon ostromolnak bennünket a csillogó-villogó, tulajdonképpen értelmetlen vagy szükségtelen, nem egyszer gagyi cuccaikkal, és időről időre belesétálunk a csapdába. Egy újabb műanyag játék helyett készíts magad valamit, vagy adj élményt a gyermekednek, és ne vedd meg a huszadik bögrét csak azért, mert cuki cica van rajta!

Fenntartható belsőépítészet

Hogy mivel segítheted a környezetvédelmet otthonod berendezése terén? Például újrahasznosított anyagokból készült dekorációk vásárlásával. De ha érzel magadban kreativitást és energiát, akkor magad is elkészítheted kedvenc tárolódat vagy fali díszedet olyan anyagokból, amelyeket régebben kidobtál volna, amiket már nem használsz. A világhálón milliónyi DIY-projektet találhatsz, amik segítenek lakásod és tárgyaid újjávarázsolásában.

A használt menő!

Érdemes felkeresned egy régiségkereskedőt vagy ellátogatnod a legközelebbi zsibi-piacra, esetleg garázsvásárra. Az antik stílus, a régiségek ismét reneszánszukat élik, hiszen egyre többen hisznek abban, hogy azok a tárgyak, amelyek hosszú évtizedekig dekoráltak egy otthont, még sok-sok évig hasznosak lehetnek más otthonokban. Azzal is csökkenthetjük a környezetre nehezedő terheket, ha nem veszünk meg új dekorációs elemeket, hanem a régebbi tárgyakat választjuk. Ráadásul ezzel nagyon sok energiát is megspórolunk, hiszen nincs szükség szén-dioxid kibocsátásra, újabb fák kivágására és a levegőszennyezés mértéke is jelentősen lecsökkenthető.

Ahhoz, hogy otthonunk belső terét környezetbarátabbá tehessük, az is hozzá tartozik, hogy természetes fából, vagy egyéb természetes, fenntartható anyagokból készült bútorokkal rendezzük be. Ez persze még véletlenül sem jelenti azt, hogy azonnal szaladjunk el a legközelebbi lakberendezési áruházba, és cseréljük le a berendezést! De ha legközelebb szükség lesz a cserére, akkor gondoljuk át, hogy az új jövevény milyen anyagból, milyen technológiával, hol és milyen környezeti hatások mellett készült. 

A természet erejével a tisztább otthonért!

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet! – tartja a mondás. A virágok nemcsak szépek és lélekmelengetőek, de szépen dekorálják az otthonunkat is. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a szobanövények nemcsak dekorációs célokat szolgálnak, hanem jótékony egészségügyi és légtisztító hatással is rendelkeznek. Oxigént bocsátanak ki, és segítenek kiszűrni a levegőből az egészségre káros anyagokat: a dracéna, az anyósnyelv, a filodendron és a pálma mind-mind hozzájárulnak egy tisztább otthon megteremtéséhez – itt írtunk róluk egy külön cikket. Akkor járunk a legjobban, ha ezeket a cserepeseket nem a hipermarketekben vesszük meg (műanyag kaspóval együtt) hanem magunk nevelgetjük egy-egy másik növényről vagy magról – így még spórolunk is vele!

Egyszerhasználatos műanyagok

Hiába gyűjtjük szelektíven a palackokat, bődületes mennyiségű, teljesen felesleges szemetet termelünk a palackozott víz fogyasztásával, ezért érdemes mihamarabb felhagynunk ezzel a rossz szokással. A csapvíz kitűnő szomjoltó, ahol pedig nem megfelelő a víz minősége, ott a megfelelő szűrési technikával tudnak segíteni, hogy lemondhass a palackozott vízről.

Ha valaki nagyon nem kedveli a csapvizet, akkor érdemes ballonos vízre váltania,

mert már ezzel is nagymértékben csökkenti a felesleges környezeti terhelést!

Életünket ezernyi fronton behálózták a műanyag zacskók, amelyek valahogy mindig az egyszerűbb megoldásnak tűnnek Pedig a textilből készült bevásárló- és apróbb tárolózsákok ugyanolyan hasznosak, és teljesen környezetbarát opciót nyújtanak. Mára már a kenyértartótól kezdve a bevásárlószatyron át a legapróbb zacskóznivalókig mindent ki lehet váltani többször használatos alternatívákkal, amelyeket önmagunk is rövid idő alatt elkészíthetünk odahaza, akár maradék textilekből vagy már nem hordott régi ruhákból is. Az ételtárolás és fagyasztás is lehet zöldebb, már ezekhez sem kell a nylon: szuper környezettudatos opciók közül választhatunk, mint például a méhviaszos textilből készült szendvicskendők, vagy a mosható szilikon tárolók, amelyekben még fagyasztani is lehet.

Vegyszerstop

Az egyik legfelemelőbb érzés otthonunk átalakításakor a vegyszerek száműzése. Valóban teljesen megváltozik a levegő, ezt tapasztalatból mondhatom. Sokaknak kényelmes dolog a vegyszereket ráfújni a szennyezett területekre, de nem bonyolultabb környezetbarát alternatívákkal sem a munka. Ez a változat még a pénztárcánkat is kíméli. Citromsavval, szódabikarbónával, mosószódával, illóolajokkal és ecettel a fürdőszobától kezdve egészen a tűzhelyig mindent tisztán tarthatunk.

Az eredmény: ugyanolyan tisztaság és egy egészségesebb otthon.

Papírcsökkentés

Csökkentsd otthon a papír használatát! Nemcsak a bolygót óvod vele, hanem a szemetesedet is tehermentesíted. Teljesen felesleges az a sok eldobható vacak, hiszen számos lehetőséged van rá, hogy tartós termékekkel váltsd ki őket. A papírból készült törlők helyett mosható konyharuha vagy rongy lehet a megoldás: ezek a mosógépben kiválóan tisztíthatók. Elég csak szétvágnod egy kinőtt pólót, vagy maradék anyagokból konyharuhát varrnod.

Minden előre mutató lépésnél csak az első az igazán nehéz. És ha megfelelően indulunk el, akkor hamar érkezik a sikerélmény is, ami újabb és újabb változtatásokra ösztönözhet bennünket. Az élet adhatja úgy, hogy átmenetileg „visszalépünk”, de egy kis kitartás, egy kis odafigyelés, és sikerülni fog!

 

Már követem az oldalt

X