Kert

7 gyönyörű, légtisztító hatású növény otthonra

Klímabarát növények az otthoni irodában, vagy dzsungel-érzés a szobában? Minden megoldható, ha jó növényeket választotok otthonra. Ehhez adunk most segítséget: következzen 7 csodaszép légtisztító hatású zöld. 

Az otthoni munkavégzés alaposan átalakítja szokásainkat. A munkához, a tanuláshoz sok más mellett alapvető feltétel a jó levegő. De nem mindig tudunk szellőztetni, mert bejön a szmog, a szomszéd füstje, vagy éppen az utca hangja zavaró az online meetingen. Azt már a kisiskolások is tudják, hogy a növények tisztítják a levegőt, tehát most különösen fontos, hogy magunkat növényekkel vegyük körül! 

Akinek nincs kertje, annak talán még inkább fontos, hogy félretegye növényvakságát, és ha eddig nem volt ínyére, most barátkozzon meg a növényekkel. Van néhány olyan, közismert szobanövényünk, amelyek kifejezetten előnyösek a szoros együttélésre: mert nem túl igényesek, viszont a levegő tisztításában nagy szerepet játszanak. Talán meglepő, de ezek nem új felfedezettek, sőt, egyeseket retrónak is nevezhetünk, másokról pedig lehetnek emlékképeink az iskola folyosójáról is. Nézzük!

Zöldike, csüngő csokrosinda (Chlorophytum comosum)

A NASA kutatásai szerint is az egyik legjobb levegőtisztító növény, a káros anyagok több mint 90 százalékát kiszűrik a levegőből. A levelekben lévő enzimek közömbösítik például a benzolt, a formaldehidet. A csíkos levelű növény szabályozza a szoba levegőjének nedvességtartalmát is, és eddig nem mutatták ki, hogy lenne bármilyen ellenjavallata, vagyis nem okoz allergiát sem.

 

Könnyen nevelhető, kevés fényben is jól érzi magát, nincs különös gondozási igénye: ha nem énekelünk neki minden nap, és nem öntözzük ugyanabban az órában, akkor is szépen zöldell és végzi a rábízott légtisztító feladatot. Igénytelenségét mutatja, hogy tavaly tavasszal a komposzthalmon találtam egy kiborított, száraz növényt pici oldalhajtással, talán a szomszéd dobta oda a költözés alkalmával. Kimentettem, becserepeztem, megöntöztem – azóta boldogan virul.

Sárkányfa (Dracaena)

Csak a nevében fa, amúgy a spárgafélék nagy családjába tartozó szobanövény. Leveleinek díszítő értéke mellett fontos érv a sárkányfa mellett, hogy megszűri a levegőt, megköti a formaldehidet, a benzolt, a toluolt, a szén-dioxidot. Ha kisállatunk van, nem ez a legjobb választás, mert számára a növény mérgező.

 

Felmerülhet a kérdés, honnan is kerülhet például formaldehid a levegőbe? A bútorokból, farostlemezekből, a ruhák festékéből, szigetelőanyagokból. A toluol megtalálható sok más közt nagyobb mennyiségben a körömlakkban is. A padlóburkolatok terpéneket, a tapéták, a kárpitok egyéb benzolszármazékokat juttathatnak a környezetbe. És akkor még nem szóltunk az egyéb allergénekről, vagy a gombákról.

Szobaborostyán (Hedera helix)

A borostyán nemcsak a kertben vagy a kerítésre futva mutat jól, hanem szobai változatát is előnyben részesíthetjük. A szoba klímáját kellemessé teszi, kiszűri és megköti a káros anyagokat a levegőből, és van még egy egészen extra szolgáltatása is: 12 óra alatt elbánik a levegőben keringő penészgombák 80 százalékával!

 

A borostyán különösen kedves és kezes növény: leveles indái könnyen alakíthatók, tehát tehetjük a polc vagy szekrény tetejére, ahonnan bájosan csünghet alá, vagy felfuttathatjuk növénytámaszra, növénylétrára. Aki pedig egy picit műkertészkedni szeretne, akár formára hajlított dróthoz is rögzítheti az indákat, és így szép íveket, tetszőleges formákat alakíthat ki a borostyánból. Nálam nagy becsben van az öreg, tarkalevelű borostyán, és amikor megöntözöm, mindig Arany János soraival köszöntöm: „és tudod, az erő micsoda? Akarat, mely előbb vagy utóbb, de borostyánt arat”. A Domokos napra című versét bizonyára ő is megszerette már, talán a költészet is tesz arról, hogy oly hűséges szobatárs évek óta.

Szobai futóka (Epipremnum aureum)

Meleg, napfényes helyre való az igénytelen szobai futóka, kezdő szobakertészeknek is jó szível ajánlott! Nem csupán tisztítja és megszűri a szoba levegőjét, de semlegesíti a nemkívánatos szagokat is. Léggyökeres liánnövény, le- és felfuttatható, de akár a fogasra is felakaszthatjuk egy függeszthető cserépben. Szaporítása egyszerű, feldarabolt hajtásait vízben gyökereztethetjük.

Gyerekszobába nem a legjobb választás, mert a levelek érintése az arra érzékenyeknél heves viszketést válthat ki.

 

Buzogányvirág (Diffenbachia)

A nagy, rafináltan mintázott levelekkel büszkélkedő buzogányvirágot szívesen látják irodákban, otthonokban. Kellemes hangulatot teremt, levelei a jó benti klímáról gondoskodnak. Ez az Amazonas vidékéről származó szépség talán az egyik legnépszerűbb szobanövény, annak ellenére, hogy nem teljesen veszélytelen: a növény érintése allergiás reakciót válthat ki. Érdemes ezért a növényápolás és az átültetés során is gumikesztyűben dolgozni!

 

Vitorlavirág (Spathiphyllum)

Igénytelen, szobában is virágzó szépség, amelyet talán a legtöbbször ajánlanak irodába: a vitorlavirág, vagy más néven békeliliom. Dekoratív, fehér buroklevéllel körülölelt virága szakszerű gondoskodás mellett tavasszal vagy késő nyáron virágzik, ám hosszú ideig gyönyörködhetünk bennük. A helyiség levegőjét viszont egész évben rendületlenül szűri, tisztítja, sőt, a dohányfüstöt is megköti.

Naponta öntözzük, de ügyeljünk arra, hogy tányérjában ne álljon pangó víz. Virágzása idején több vizet kíván.

 

Filodendron (Monstera deliciosa)

Tévesen nevezik könnyező pálmának is, mert reggelente a levél csúcsán egy-egy csepp víz jelenik meg. Különlegesen hatalmas a szobanövények körében, óriási levelekkel, amelyek akár a 80 cm-es átmérőt is elérhetik. Ebből következik, hogy szorgalmas klímatisztító a négy fal között is.

 

A Közép- és Dél-Amerika erdőiből származó növény igazi dzsungelhangulatot tud teremteni maga körül. Hosszú, indaszerű kapaszkodó, illetve léggyökereivel akár 20 méter magasra is fel tudna mászni, ha hagynánk. A léggyökerek sokakat zavarnak, és szívesen levágnák őket. Tapasztalatból tudom, hogy ettől a növény nem hal meg, de inkább ne vágjuk le őket, szúrjuk a talajba, vagy tekerjük a cserépbe, ezzel is segítve a támaszkodását és a tápanyagok felvételét, biztosítva a jó életkörülményeket zöld társunk számára.

Ajánljuk még:

Praktikus tanácsok bio palántaneveléshez

Ha már a kezdetektől, vagyis a magok elvetésétől szeretnél gondoskodni arról, hogy a később asztalodra kerülő zöldségek valóban nagybetűs BIO-k legyenek, akkor már a palántanevelés során is érdemes odafigyelned. A bio palántanevelés ugyanis nem egyszerű: sok odafigyelést igényel – és némi kihívással is jár. A jó hírünk viszont az, hogy segítünk megbirkózni a feladattal!

 

Már követem az oldalt

X