Otthon

Így néz ki a sikeres bútorfelújítás, 5 lépésben!

A környezettudatos otthon kialakítása nálam elképzelhetetlen újrahasznosítás nélkül, úgyhogy a kamrában száradó fűszernövények és a rozmaringgal bekevert ecetes ablaktisztító mellé csupa-csupa rusztikusan felújított bútort képzeltem el a házamba. Jelentem, sok darabba sikerült mostanában új életet lehelnem.

Egy kéretlen vallomás keretében azzal nyitok, hogy utálom a famintázatúnak titulált olcsó lamináltból vagy pozdorjából készült bútorokat, és bár ízlésről nem vitatkozunk, mégsem értem, hogy a használt cikkek virágkorában miért vesz valaki ilyesmit. Aláírom, egy egész otthont bebútorozni komoly összeg, és a lengyel forgácsolt komód első pillantásra tényleg harmadannyiba kerül, mint az egyedileg gyártott tömörfa alternatívája – de kérdem én, miért

kell ilyen vehemensen ragaszkodni az új bútorokhoz, miközben a bútorfelújítás egy kreatív és hasznos hobbi lehet a két véglet között?         
  1. Vásárolj olcsó, de szép használt bútort

Szerencsére vagy sem, az emberek javarésze tíz-tizenöt évente megválik az unalmassá vált berendezéstől, ami azt jelenti, hogy az online piacterek tele vannak felújításra váró szekrényekkel, dohányzóasztalokkal, káprázatos Thonet-székekkel.

Én hétvégente szoktam leülni, hogy végigfussam a heti kínálatot, és ha valami olyat találok, amiben meglátom a fantáziát, akkor könyörtelenül alkudok – tudnillik, ez a rengeteg ember, akinek derogál a nagymama vintage falipolca, ritkán tudja helyesen belőni az árat. Kínálj annyit, amennyit fizetni tudsz érte, a legrosszabb esetben nem adja oda, cserébe az is játszik, hogy három hét múlva, mikor a kutya sem írt rá a bútor miatt, szívesen odaadja majd, csak vigye már el valaki.

  1. Inspirálódj, hogyan és mit készíthetsz belőle

A bútorfelújításban az a legizgalmasabb, hogy elképesztően sokféle variációt ki lehet hozni egy-egy darabból és alig van olyan enteriőr, amivel ne lehetne csodát tenni. Még azokat a rémes, agyonlakkozott szocialista förmedvényeket is úgy ki tudod rittyenteni némi türelemmel, hogy alig fogsz rájuk ismerni a végén.

Persze, a felújításba nem szabad spontán belevágni, különben csalódás lesz a vége. Azt javaslom,

első körben olvass utána, mivel tudod kezelni a beszerzett bútor felületét, kell-e csiszolni, alapozni, és hogy működnek a különböző technikák.

A neten számtalan oldal foglalkozik a bútorfelújítás témájával, ahol nem csak alapismereteket, hanem tippeket is kaphatsz olyanoktól, akiknek többéves gyakorlatuk van az újrahasznosításban.

  1. Készítsd elő a bútort

Ha megvan az áldozat és megvannak az alapanyagok – festék, henger, mestertapasz, satöbbi –, lassan hozzáláthatsz az érdemibb munkához. A bútort alaposan tisztítsd meg a rárakódott szennyeződésektől,

különösen fontos lesz a zsírtalanítás, a zsíros helyeken ugyanis nem fog tapadni a fedőanyag a felülethez.

És az bizony csúnya.

A tisztításon túl nem kötelező, de érdemes szétszerelni kissé a bútorokat, kivenni a fiókokat, leszedni a fogantyúkat, díszítőelemeket, zsanérokat – én utóbbit kihagytam, nem is mutatnám meg, milyen lett a zsanér –, hogy szebb végeredményt kapjunk.

  1. Fess, fóliázz, stencilezz

A bútor előkészítése után belekezdhetsz végre a kiválasztott technikába. Én eddig még csak csiszolást nem igénylő krétafestékkel és lazúrral újítottam fel bútorokat, mert a természetesen matt felületeket szeretem, de nem muszáj ragaszkodni a festékhez. Léteznek olyan fóliák is, amelyeket kifejezetten bútorok megújításához készítenek.

Ráadásul nem kötelező egyszínű bútorokban gondolkodnod, az otthonod stílusától függően stencilezheted, koptathatod vagy wax-szal sötétítheted a felületeket, bár ezek a technikák már igényelnek némi tapasztalatot a bútorfelújításban.

  1. Tökéletesítsd a részleteket

Egy bútor felújítása nem a festésnél vagy fóliázásnál fejeződik be, hanem a technikai és stílusbeli apróságok véglegesítésénél. Mondok egy példát: ha hozzám hasonlóan egy random komódot akarsz fürdőszobai komóddá átalakítani, akkor mindenképp gondoskodnod kell arról is, hogy a vízhatlanná tedd a munkalapot, ahova kifröcskölhet kézmosás közben a víz.

A kiegészítők állapota sem mindegy, mert ami ment a régi bútorhoz, nem biztos, hogy megy az újhoz is, tehát szükség lehet a fogantyúk, kulcsok, zárak felújítására.

A csalódások elkerülése végett muszáj megosztanom azt is, hogy a bútorfelújítás a látszat ellenére nem könnyű meló, ezért

a komolyabb darabok rekonstruálása előtt érdemes néhány lécen vagy felesleges felületen kipróbálni a különböző technikákat.

Az első görögösen kékre festett kis székemet olyan rettentően koptattam vissza, és a koptatásokat olyan rettentően öregbítettem sötét wax-szal, hogy ma is nevetnem kell, ha ránézek a teraszon.

Nem lett tökéletes, na, de virágállványnak az.

Minden nehézsége ellenére azt mondom, bútort felújítani szuper dolog, és nem csak azért, mert féláron tudjuk a boltinál ezerszer szebb darabokkal berendezni az otthonunkat, hanem azért is, mert még közelebb jutunk vele a fenntartható életmódhoz. Elvégre, a legkörnyezettudatosabb termék az, amit le sem gyártanak – jelen esetben például a rossz minőségű pozdorjabútorokat.

Ajánljuk még:

MINDENHOL VAN EGY BÚTOR, AMI ÖSSZETARTJA A CSALÁDOT – NÁLAD MILYEN?

ÍGY KÉSZÍTS TÖKÉLETES MADÁRODÚT!

NYOLC KREATÍV TEVÉKENYSÉG: EZT CSINÁLD, HA MÁR MINDENT MEGUNTÁL