GolfÁramlat

5 tipp a vegyszermentes tisztasághoz: így használd az ecetet, a sót és a szódabikarbónát kreatívan!

Létezik három „étel”, amit nemcsak főzésnél és sütésnél használhatsz fel, de nagytakarítás során is. Ez a három csodaszer együttes erővel, de akár külön-külön is kenterbe veri a bolti tisztítószerek hatékonyságát. A titkos képlet így néz ki: szódabikarbóna + ecet (+ só) = tiszta, vegyszermentes otthon. Ők hárman a költséghatékony, környezetkímélő takarítás nagymesterei.

Kezdjük az eldugult lefolyókkal, piszkos mosogatókkal!

Először is, ha nincs otthon, érdemes beszerezni 20 százalékos töménységű ecetet, ugyanis ez a legalkalmasabb a háztartási tisztítások elvégzésére. Ezzel már pofonegyszerű a lefolyók, mosogatók tisztítása: önts egy pohárnyi szódabikarbónát a lefolyóba, majd ugyanennyi mennyiségű ecettel öblítsd le! A szódabikarbóna és az ecet találkozásakor kémiai reakció játszódik le, a pezsgés könnyen eltávolítja a csövek falára rakódott szennyeződéseket.

Jöjjenek a penészfoltok, vízkőmaradványok, szappanlerakódások!

Körülbelül 360 gramm szódabikarbónára, 2 evőkanál ecetre, fél csésze vízre és egy tiszta, félliteres zárható szórófejes flakonra van szükséged ahhoz, hogy a fürdőszobai penészfoltokat, szappanmaradékokat és vízkőmaradványokat eltüntethesd. A fent említett hozzávalókat jól keverd össze, majd öntsd át a szórófejes flakonba, amit használat előtt ne felejts el felrázni. Az elkészült oldatból spriccelj párat a tisztítandó felületre, dörzsöld át nejlonos mosogatószivaccsal, majd öblítsd ki vízzel alaposan. Ha az ecetet egy kis sóval is elkevered, a csempék, csaptelepek és zuhanyfüggönyök tisztítása gyerekjáték lesz! Ezt a trükköt a zuhanyfej- és csapszűrők vízkövetlenítésére is használni lehet: a tisztítani kívánt felületet jól vizezd be, alaposan szórd be szódabikarbónával, majd jól súrold át.

A sütőtisztítást se halogassuk tovább!  

A szódabikarbóna és az ecet párosítása sütőtisztításra is tökéletes: miután felvetted a gumikesztyűt, keverj össze fél csésze szódabikarbónát kb. 3 evőkanál vízzel, majd az így kapott masszát oszlasd el a sütőben. A sütőt hagyjuk így 12 órát állni, majd nedves ronggyal tisztogassuk meg. Ezt követően ecettel permetezzük be a sütő azon részeit, ahol még van egy kevéske a szódabikarbónás masszából: a reakció ismét életre kel, finom hab munkálkodik a makacs, zsíros szennyeződéseken. (Ne feledd: amikor ecettel takarítasz, gondoskodj a megfelelő szellőztetésről, és figyelj arra, hogy ne érintkezzen hosszú ideig a bőröddel, használj gumikesztyűt!)

A sütő után az ezüstből, krómból vagy rozsdamentes acélból készült tárgyainkat is kitisztíthatjuk!

Talán nem is gondolod, de a szódabikarbóna és a só kombinációval még a fent említett fémek felületét is gond nélkül kitisztíthatod. Egy pohár forrásban lévő vízhez teáskanálnyi szódabikarbónát és egy kávéskanálnyi sót adjunk hozzá, majd a tisztítani kívánt tárgyat 5-15 percig áztassuk benne.

Végül pedig: gondtalan ruha-és szőnyegtisztítás

Ha vakítóan fehér ruhákat szeretnél, mosásakor tegyél két evőkanál szódabikarbónát a mosóporhoz, de ha makacs foltokat szeretnél eltávolítani, akkor fél marék sót keverj össze egy kis vízzel, hogy kenhető masszát kapj. Ezzel dörzsöld be a foltot, hagyd rajta pár percig, majd öblítsd ki, végül tedd be a ruhát mosni a szokásos módon. A só egyébként még a ruhán, szőnyegen lévő vörösborfoltos flekkeket is eltávolítja: ebben az esetben bőven szórd meg sóval a vörös foltot, majd 20-30 percig hagyd rajta. 

Ajánljuk még:

KERTÉSZKEDÉSTŐL A SZÉPSÉGÁPOLÁSIG: A KÁVÉZACC 6 PRAKTIKUS FELHASZNÁLÁSI MÓDJA

KOMPOSZTÁLÁS AKÁR PANELLAKÁSBAN IS? LEHETSÉGES, SŐT, A KÖRNYEZETNEK IS SEGÍTHETSZ VELE!

EZÉRT VÁSÁROLJ HASZNÁLT HOLMIT!

 

Már követem az oldalt

X