GolfÁramlat

Kertészkedéstől a szépségápolásig: a kávézacc 6 praktikus felhasználási módja

A hasznavehetetlennek gondolt kávézacc helyet kaphat a háztartásban mint pénztárcabarát és környezetkímélő megoldás? Szerintem igen!

Mivel a reggelemet a kotyogósommal kezdem, érdekelt, hogyan hasznosíthatnám a rengeteg felgyülemlett kávézaccot, vagy hivatalosan: forrázási maradékot. Nem volt szívem a szemetesbe szórni, „biztos van valami alternatív megoldás” címszóval a kávézacc felhasználási módjai felől kutakodtam. A végeredmény megdöbbentett, hiszen a fene se gondolta volna, hogy ezt az univerzális hulladékot (inkább csodaszert) a kertészkedéstől kezdve a szépségápolásig könnyűszerrel fel lehet használni.

1. A kávézacc mint növényápoló

Gondoltad volna, hogy a csészédben gőzölgő kávé nem csak téged képes feltölteni energiával? Mivel a zacc különféle ásványi anyagokban (nitrogénben, kalciumban, foszforban és magnéziumban) gazdag, így kiváló műtrágya-alapanyag. Keverd bele a virágföldbe, és főleg a savanyúbb talajt kedvelő növények (rózsa, muskátli) bőségesen meg fogják hálálni.  

2. A kávézacc mint szúnyog- és rovarriasztó

A kávéban található koffein és a diterpének mérgezőek a rovarokra nézve. Ha távol szeretnéd tartani a rovarokat, bogarakat, hangyákat és szúnyogokat, gyújts meg egy olyan olajmécsest, amelynek olajába korábban kávézaccot kevertél, vagy keverd a kávézaccot a gyertyaláng környezetében lévő folyékony viaszhoz!

3. A kávézacc mint szagsemlegesítő

A kávézacc kiválóan szuperál szagsemlegesítőként: ha hagymapucolás után átdörzsölöd a kezed egy kis zaccal, ha a hamutartó aljára egy keveset szórsz belőle, vagy ha a hűtőszekrényben kis zsákokban elhelyezed, többé már nem kell számolnod kellemetlen szagokkal.

4. A kávézacc mint edény- és lefolyó tisztító

A tisztító vegyszereket nyugodt szívvel helyettesítheted sóval és kávézaccal: a teflonos, karcolásra kényesebb edényeket nedves kávézaccal; a kevésbé kényes edényeket pedig nedves sóval ragyogóvá lehet varázsolni. De ha a kiszárított zaccot a lefolyóba szórod, majd néhány perc múlva meleg vizet engedsz rá, akkor még a lefolyódat is tisztítod (bár erről már az ellenkezőjét is olvastam, nálam eddig szuperül bevált).

5. A kávézacc mint fabútor ápoló

Ha nedves, kávézaccos törlőronggyal óvatosan átdörzsölöd a sötétebb tónusú bútoraidat, akkor a szemcsék kitöltik a réseket, a zacc olajtartalma pedig lezárja őket. Garantáltan szép eredmény!

6. A kávézacc mint bőrradír, hajápoló és narancsbőr elleni szer

Az újrahasznosított kávézacc még a fürdőszobában is értelmet nyer: ha bőrradírra vágysz, egy kis vízzel és kókuszolajjal (vagy olívaolajjal) keverd össze a zaccot, tetszés szerint pedig különféle vitamindús dolgokkal (például mézzel, tojásfehérjével, uborkalével) is feltuningolhatod. Az így elkészített kávézaccos bőrradír könnyűszerrel eltávolítja az elhalt hámsejteket, és a vérkeringést is serkenti.

A kávézacc másodlagos szépségápolási funkciója pedig narancsbőr ellen hat: a kávéban található koffein serkenti a vérkeringést, a bőrön keresztül felszívódva pedig meggyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből. A magas E-vitamin tartalmú olívaolaj pedig bőrregeneráló és fiatalító hatású: ez, mint végső kegyelemdöfés szolgál a narancsbőr ellen. Ha pedig a zaccot még samponozás előtt beledörzsölöd a hajadba, majd alaposan kiöblíted, csillogóbbá, élettel telibbé varázsolja majd azt.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X