Otthon

Extrém tippek az internetről: így (ne) takaríts hajlakkal és zsírkrétával

Nemrégiben részese lehettem egy olyan programsorozatnak, ahol a vegyszermentes háztartás izgalmas világába kalauzoltak bennünket. A Tudatos Vásárlók Egyesülete által szervezett Tiszta Otthon ÖkoKörök igyekeznek a lehető legtöbb oldalról megközelíteni a takarítás és háztartásvezetés témaköreit, és olyan alternatív megoldásokat kínálnak, amelyek egyszerre teremtik meg a tisztaságot és a környezet- illetve egészségkímélő otthont.   

Az ÖkoKörök sok pozitív tulajdonsága közül a játékos tanulás az egyik kedvencem. A csoporttalálkozók alkalmával a lehető legkülönfélébb játékos feladatokat oldottuk meg, bővítettük tudásunkat, szereztünk mélyreható ismereteket. Az ötös toplista elején foglal helyet a Mítoszkereső játék, ami az interneten keringő csodapraktikákról igyekszik lerántani a leplet vagy éppen igazolni az adott állítást. Ezekből hoztam most néhányat.

1. Grapefruit és só – jó lenne vízkő ellen?

Egy interneten bolyongó leírás arra biztat, hogy használjunk grapefruitot és sót a szaniteren lévő vízkő eltávolítására. Azt ígérik, hogy egy félbevágott grapefruit és egy kevés finom szemcséjű só segítségével eltüntethetjük a vízkövet. Szkeptikus voltam ennek kapcsán, mert bár nem állítom, hogy nem segíthet a problémán a kombó, hiszen a citrusok a bennük található savaknak köszönhetően oldhatják a vízkövet. De miért használnánk sót, ha ezzel kockáztatjuk a felület épségét?

Egyszerűbb és olcsóbb megoldásnak tartom az ecet, a szódabikarbóna vagy a citromsav használatát. Ha pedig rendszeresen gondoskodunk a felületek tisztántartásáról, és mindig idejében orvosoljuk a problémát, akkor nem kell felvennünk a harcot a makacs vízkővel.

2. Maradjunk a sónál – mossunk is vele?

Egyes források szerint, ha fél bögre sót adunk a mosáshoz, akkor a ruhák visszanyerik eredeti színüket, sőt, a kifakult textilek is újra élénk színűek lesznek. Túl szép, hogy igaz legyen, ugye? Az is, de féligazság azért van benne. Az biztos, hogy egy sokszorosan kifakult ruha a sótól sem lesz újra a régi, hiszen a festékanyag, ami távozott, az már vissza nem talál… Viszont tény és való, hogyha az új ruhát mosás előtt hideg sós vízbe áztatjuk, akkor tovább megőrzi élénk színét. Ugyanez a helyzet a fehér ruhákkal is: érdemes hideg sós, esetleg szódabikarbónás vízbe áztatni őket, így megelőzhetjük a sárgulást. Még jobb, ha mosáshoz öblítő helyett ecetet használunk, hiszen az ecet is segít élénken tartani ruháinkat.

3. Kréta és liszt a zsír ellen?

Arról szólnak a pletykák, hogy a zsíros szennyeződéseket könnyedén el lehet tüntetni egy kevés liszttel vagy egy kis krétázgatással. A liszt és a kréta valóban képes felszívni a zsiradék egy részét, de senki se gondolja azt, hogy egy kis lisztszórástól máris makulátlan lesz az ebédnél leevett blúzunk. Ha frissen elkapjuk a foltot, segíthet a fenti két praktika, de a zsiradék felszívása után is szükségünk lesz egy alapos mosásra.

4. Babasampont a lavórba – igazi méretmentő?

Van egy egészen érdekes recept, amely a következőt írja: tégy egy kevés babasampont egy lavór vízbe, áztasd bele összement pulóveredet, negyedóra elteltével vedd ki, egy törölköző segítségével itasd fel róla a vizet, majd hagyd kifektetve, amíg meg nem szárad, és voilá: összement ruhád máris a régi lesz. A kérdésem már csak az: honnan tudja a babasampon, hogy hány centit kell nyújtania a ruhán?

Ha valakinek van kedve hozzá, kísérletezhet vele, húzogathatja, nyújtogathatja, hátha egy centit tud segíteni rajta, de az én véleményem az, hogy ez egy kifejezetten olyan mítosz, ami kipróbálás nélkül is egyértelműen cáfolható…

5. Borotvahab nem csak arcra, ingre is!

Egyesek szerint, ha egy kósza rúzsfolt került az ingre, és szeretnénk minél hamarabb eltüntetni, kitűnő megoldás lehet a borotvahab. Nem kell mást tenni, mint behabozni a foltot, és a szokásos módon kimosni… Kipróbáltam. Még csak nem is fehér inggel, még csak nem is beszáradt folttal. Egy szürke pamutpólót rúzsoztam be egy halványabb és egy élénkebb folttal. Rögtön behaboztam, hagytam kicsit dolgozni, majd kimostam. Az eredmény nem motiváló: a folt nem jött ki teljesen, csak elhalványult. Ugyanezt megpróbáltam borotvahab nélkül is, és semmivel sem lett rosszabb az eredmény. Sőt… 

6. Fújj egy kis hajlakkot!

A hajlakk régi praktikának számít, csak valamiről sokan elfeledkezünk: a mai hajlakkok összetétele merőben más, mint elődeiké, ezért már közel sem biztos, hogy fel tudják venni a harcot a vörösbor vagy a tintapaca ellen. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor hagyjuk meg hajunknak a lakkozást, és használjunk hidrogén-peroxidot vagy egy kevés alkoholt az említett szennyeződésekre!

A lehetőségek és ötletek tárháza szinte végtelen. Létezik sok olyan bevált trükk, amely valóban egyszerűbbé, hatékonyabbá teszi a mindennapi takarítást, és meglepően pozitív végeredményekkel jár. Azonban sok olyan balgaság is kering a hálón, amelynek vagy semmi értelme, vagy felesleges költségekkel jár. Ne higgyünk el első látásra vagy olvasására semmit sem, érdemes tájékozódni és kipróbálni (nem élesben) az extrém javaslatokat.

Ha pedig több cikket olvasnál a vegyszermentes takarításról, ebben az írásban igazi csodaszerekről olvashatsz, itt arról, hogy miképp végezhetsz nagytakarítást vegyszerek nélkül, itt pedig arról, hogy a szőnyegtisztításban milyen házi keverékek jöhetnek jól! 

Ajánljuk még:

TAKARÍTANI TUDNI KELL, AVAGY 4 ELEMENTÁRIS HIBA, AMIVEL CSŐDÖT MONDHATUNK
HÁZI PRAKTIKÁK, HA NEM MEGY LE A VÍZ A LEFOLYÓBAN
TÉNYEK ÉS TÉVHITEK A MINIMALISTA KONYHÁRÓL

Nyolc kreatív tevékenység: ezt csináld, ha már mindent meguntál
Sokan valószínűleg az otthonlét első pár hetét azzal töltötték, hogy a régóta halogatott kötelezettségeknek tettek eleget, mint takarítás, főzés és rendrakás. Ám ki mondta, hogy az otthoni tevékenységek csak unalmasak és fárasztóak lehetnek? Ha már mindennel végeztünk, a lakás csillog-villog, az ételek megfőttek, a lecke is készen van, és maradt még energiánk, íme nyolc tipp, mihez kezdjünk magunkkal.  

 

Már követem az oldalt

X