Otthon

Szőnyegtisztítás házi szerekkel: harc a kellemetlen szagok, foltok és por ellen

Számomra a nagytakarítás egyik legkellemetlenebb része a szőnyeg kitisztítása. Gépem nincs hozzá, így kézzel kell megcsinálnom. Vegyszerek vagy speciális tisztítószerek helyett házi praktikát alkalmazok – nekem bevált. Bevállalod?

Sosem fűlt a fogam a nagytakarításhoz, ha mégis szükségét érzem, szeretem inkább kisebb részekre bontani, és szépen, lassan egymás után elvégezni a feladatokat. Szóval én az ablakpucolás után már nem kezdek hozzá a polcok átrendezéséhez vagy a gardrób tartalmának leselejtezéséhez – így hitetem el magammal, hogy kevesebb a nyomás, nagyobb a lelkesedés. A szőnyegtisztítás a nagytakarítás egyik részfolyamata, amit szívem szerint inkább átugranék és vennék egy új szőnyeget, de nyilván nem így teszek. Helyette inkább egy nagy levegőt veszek, aztán nekifogok. 

A legegyszerűbb, ha profi szakemberekre bízzuk, s akkor csak a bútorokat kell tologatnunk a szobában, más elvégzi helyettünk a piszkos munkát – sajnos ez nem olcsó mulatság. A képzeletbeli második helyen a szőnyegtisztítógép áll, amit kölcsönözhetünk, kölcsönkérhetünk vagy előbányászhatunk a garázs mélyéről, ha van ilyenünk. Már csak mosószerre és vízre van szükségünk! Klasszikus filmes jelenet a szőnyeg kiporolása, amit mi is elvégezhetünk a „vizes blokk” előtt, ha van rá lehetőségünk. Az alapos porszívózást azonban sose felejtsük el előtte!

Mosószeres vízzel és egy szivaccsal is „átmehetünk”  a szőnyegen, vagy használhatunk egy lágyabb kefét, esetleg egy olyan törülközőt, amire már nincs szükségünk. Ha azonban házi tisztítószerre vágyunk, könnyen készíthetünk magunknak.

 
Kovács Kriszta

A „nagy klasszikusok” úgyis sokunk szekrényében ott sorakoznak, most sem lesz különösebb hozzávalóra szükségünk, mint ecetre, szódabikarbónára, szódavízre, sóra, esetleg mosogatószerre vagy néhány csepp illóolajra – íme a receptek!

Ha folt vagy különösebb szennyeződés nincs a szőnyegünkön, de a szagát szeretnénk megszüntetni, felfrissíteni, egyszerűen szórjunk rá szódabikarbónát. Hagyjuk rajta néhány órán keresztül, vagy akár egész éjszakára, majd porszívózzuk fel. Szinte 100 százalékban eltünteti a kellemetlen szagokat. Ugyanígy alkalmazhatjuk a kárpiton, vagy akár egy büdösebb cipőben is. De ez a foltokra is szuper megoldás lehet: szórjuk be alaposan a foltot, hagyjuk hatni a szódabikarbónát, majd jöhet a porszívó! A friss foltokra, egyébként elég lehet csak szódavizet locsolnunk, ha épp nincs kéznél más. Itassuk fel, szárítsuk meg egy törülközővel, és ismételjük meg, ha szükséges. Ha durva a folt, szórhatunk szódabikarbónát, amire spricceljünk ecetes vizet (1:1 arányban), aztán hagyjuk megszáradni, végül ezt is porszívózzuk fel.

 
Kovács Kriszta

Akár van, akár nincs konkrét folt a szőnyegen, hatékony módja a szennyeződés eltávolításának és a szőnyeg kitisztításának, ha egy flakonban összekeverünk meleg vizet egy kevés ecettel, szódabikarbónával és egy pici mosogatószerrel, majd a szőnyegre spricceljük, végül egy törülközővel vagy valamilyen konyharuhával átdörzsöljük a kezelt felületet. Állítólag a vodka is alkalmas lehet a szőnyegtisztításra – rá kell spriccelni!

Összességében elmondható, hogy a szódabikarbóna és az ecet tűnik a leghasznosabbnak a szőnyeg házi kitisztítására. Én is ezeket használom, íme a recept: egy egységnyi ecethez adok két egységnyi vizet és néhány csepp illóolajat. Vagy ezt spriccelem a szódabikarbónára, vagy szódabikarbóna nélkül használom, de olyankor teszek bele két evőkanál asztali sót. Végül egy törülközővel „átmegyek” az egész szőnyegen, olykor megismétlem a műveletet. Aztán várok, hogy alaposan megszáradjon, és élvezem, hogy egy ideig megint nem kell ezzel foglalkoznom.

Ajánljuk még:

Lepucolni a nagymama örökségét: bevetettem mindent, hogy tisztuljon a réz! Íme az eredmény

Már egészen kicsi korom óta őszinte, odaadó tisztelettel nyúlok a régiségekhez. Nagymamámtól örököltem ezt, hiszen ő is a múlt szerelmese volt, újságírói pályafutása mellett néprajzi gyűjteményét is egyre bővítgette. Azt az örökséget rám hagyta: antik könyvek, íróasztalok, porcelánok, festmények, ülőgarnitúrák, szuszékok, kerámiák és textíliák hadát. Mindene volt a régiség, pontosabban a régi érték, nekem pedig feltett szándékom ezt ápolni és őrizni. Ezért is döntöttem úgy, hogy az oxidálódott sárgaréz tárgyaiba új életet lehelek, kiszabadítom őket a sötétbarna, helyenként zöldes páncélból, hogy újra aranysárga színben pompázzanak. És ez nem volt kis vállalás, mint utóbb kiderült.

 

Már követem az oldalt

X